ANASAYFA arrow right Yaşam

“En temel güvencemiz” bağımsız ve tarafsız yargıdır

“En temel güvencemiz” bağımsız ve tarafsız yargıdır
YAYINLAMA: 03 Eylül 2020 / 21.23
GÜNCELLEME: 03 Eylül 2020 / 21.43
Baro, görevini mesai saatleri içinde yapmayan hakim ve savcılar hakkında şikayette bulunacak

Adli Yıl açılışı ile ilgili açıklama yapan Gaziantep Barosu Başkan Vekili Av. Melikşah Korkmaz, demokratik ve hukukun üstünlüğüne dayalı bir toplumda, bireyin ve toplumun en temel güvencesinin bağımsız ve tarafsız yargı olduğuna dikkat çekti. “Geride bıraktığımız yılda yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığının güçlenmesi bir yana, içinde olduğu içler acısı durum bütün çıplaklığıyla ortaya çıktı” tespitini yaptı.

Yargı, üzerindeki siyasi vesayeti atamamıştır

Yargı bağımsızlığının hükümetlere meydan okumanın hukuki bir kılıfı olmadığını dile getiren Korkmaz, “Yargı bağımsızlığı politik bir misyon aygıtı değildir. Ülkemizde hakim ve savcılara tam anlamıyla bağımsızlık ve tarafsızlık kazandırılamamıştır. Adli yıl açılışlarının başladığı 1943 yılından beri hemen hemen tüm açılışlarda belirtildiği üzere, yargı, üzerindeki siyasi vesayeti atamamıştır. Geçtiğimiz yargı yılı içerisinde ağır aksak ilerleyen mahkemelerimiz ve savcılıklarımızda pandemi nedeniyle yaklaşık 3 ay duruşmalar ertelenmiştir. 1 Haziran tarihinde adliyeler tekrar başlamış duruşmalar ise 16 Haziran tarihinde başlamıştır. Tabi ki süreç içerisinde temennimiz öncelikle sağlık olmuştur. Ancak, özellikle Bölge Adliye Mahkemeleri ve Savcılıkların dosyaları elden çıkarma ve çalışma konusunda önlerinde hiçbir engel yok iken BAM’a giden dosya gelmezken, Savcılık dosyalarının hemen hemen hiçbirinde işlem yapılmadı” dedi.

Tutanaklarımızı tutarak şikayetlerimizi yapacağız

Korkmaz, Türk yargısının ivedi işler dışında yaklaşık 5 ay boyunca çalışmadığını vurgularken, “Çalışan, emek harcayan, pandemi sürecinde ben 12 günde bir nöbetçiyim nöbet günümde de gider acil işleri yaparım demeyen savcılarımızı, e imzalarını alarak evlerindeki bilgisayarlarında kendilerine atanan dosyalarını inceleyen ve iddianame veya takipsizlik kararı yazan savcılarımızı tebrik ediyoruz. Bundan bir ay önce Gaziantep Barosu olarak yaptığımız açıklama doğrultusunda yeni adli yılda görevini mesai saatleri kapsamında yerine getirmeyen, bu durumda Avukat ve müvekkilini karşı karşıya bırakan, tüm mahkemeler, savcılıklar ve memurlar hakkında HSK, Adliye Komisyon Başkanlıkları nezdinde tutanaklarımızı tutarak şikayetlerimizi yapacağız” ifadelerini kullandı.

4 yıldan beri otopark sorunu devam ediyor

4 yıldan beri otopark sorununun devam ettiğini ve bu sorunun her zaman ötelendiğine işaret eden Korkmaz, “Adalet Bakanlığı’na sorunumuzu ilettiğimizde Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı ile halledin cevabını alıyoruz. Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı ise bizlere Otopark tahsisi yerine geçici çözümler bulmaya çalışıyor. Mevcudumuz fiili çalışan olarak 2 bin 600 Avukat’tır. Bu konuda acil bir şekilde çözüm talep ediyoruz. Avukatlar için yeteri kadar oda bulundurulması ve her katta bir odanın Barolara tahsis edilmesi Avukatlık Kanunu gereğidir. Ancak bizler oda ve yer talebimize net bir karşılık bulamıyoruz” diye konuştu.

Türkiye’de hukuk ve adalet adına söyleyecek çok şey var

Gaziantep Barosu Başkanvekili Av. Melikşah Korkmaz, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Türkiye’de hukuk ve adalet adına söyleyecek çok şey var. Tek talep daha fazla çalışan, gerçekten hukukun üstünlüğüne inanan, adil yargılanma hakkını göz önüne alan, Uluslararası Sözleşmeler ve Anayasa’yı referans alan, AİHM ve Anayasa Mahkemesi Kararları başta olmak üzere yerleşik yüksek yargı içtihatları ışığında karar veren mahkemelerdir. 2019 yılı Yargıtay Bozma oranlarına bakıldığında yüzde 26,5 oranında dosyalarda bozma yapıldığı, onamanın ise yüzde 40,8 oranında olduğu görülecektir. Bu durum dahi tek başına Yüksek Yargı Kararlarının tam olarak incelenmediğini göstermektedir.

Son olarak önümüzdeki ay Gaziantep Barosu Olağan Genel Kurulu yapılacak olup tüm başkan adaylarına ve kurullarda yer almak isteyen meslektaşlarıma başarılar dilerim.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *