ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

En tehlikeli sosyal kriz

En tehlikeli sosyal kriz
YAYINLAMA: 09 Temmuz 2020 / 18.47
GÜNCELLEME: 09 Temmuz 2020 / 18.47
Uzun süredir içinde bulunduğumuz, son zamanlarda şiddeti giderek artan ekonomik krizin toplumu her açıdan yıpratmaya devam ettiğini ifade eden uzmanlar, “Kriz hemen tüm insanların ruh sağlığını etkiledi” diye konuştu.

Ekonomik krizin sadece kendi başına ele alındığında doğru bir değerlendirme yapılamayacağını söyleyen Psikolog Dr. Mehmet Rıza Çayırgan, bu krizin siyasal ve sosyal krizle bir bütünlük içerisinde değerlendirilmesiyle ortaya doğru bir sonuç çıkacağını ifade etti.

Çayırgan, “Önemli olan, siyasal ve ekonomik krizin son halkası olan, direkt olarak genelde toplumu, özelde ise insanı içeren sosyal kriz kısmıdır. Resmi istatistikler ve kayıtlar incelendiğinde özellikle son zamanlarda boşanma, cinayet, hırsızlık ve icra takip işlemlerinde kayda değer bir artış görülmektedir” diye konuştu.

Krizin kişilik psikolojisine etkisiyle ilgili değerlendirme yapan Psikolog Çayırgan, kişilerde amaca ulaşamama, hemen her girişimde zorlanma ve yetersiz kalma, bunun sonucunda görülen yetersizlik duygusu ve akabinde gelişen kendine güvensizlik, hiçbir şeyden zevk alamama, toplum geneli incelendiğinde ise kişilerde gelişen depresyon vakasının sık karşılaşılan şeyler olduğunu ifade etti. Hatta bu olayın daha ağır seyretmesi durumunda olayın majör depresyona, intihara kadar gittiğinin görüldüğünü kaydeden Çayırgan, “Bireyin sosyalleşmeden ziyade kendine dönerek, doğal olarak maddi ve temel ihtiyaçlarını ön plana çıkarması, düşüncelerinin odağında da paradan ve “İhtiyaçlarımı nasıl gideririm?” den başka bir şeyin olmaması da bireyde bir takım anti sosyal davranış ve kişilik bozuklukları, öfke ve taşkınlık semptomlarının gelişmesine yol açabilmektedir” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *