ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

En pahalı tarım girdisi Türkiye’de

En pahalı tarım girdisi Türkiye’de
YAYINLAMA: 22 Ocak 2021 / 22.16
GÜNCELLEME: 22 Ocak 2021 / 22.16
Dünyanın en pahalı tarım girdisini kullanan ülkenin Türkiye olduğunu belirten Ziraat Odası İl Meclis Başkanı Zihni Kepkep, fıstık fiyatının düşüklüğünden yakındı. 1999’da kilosu 3 milyon 470 bin liraya satılan Antep fıstığının mevcut fiyatının 2.5-2.8 milyon lira arasında değiştiğini söyledi.

Bundan 10 yıl önce Antepfıstığı ile et fiyatının aynı olduğunu ifade eden Kepkep, “Bugün ise etin kilosu 7-8 milyona, fıstık 2.5 milyona satılıyor. Dengeler bozuldu. Tarım girdileri ve üründeki fiyat düşüşü nedeniyle çiftçinin rekabet gücü kalmadı. Para kazanamayacağını gören üretici, çalışma gayretinden vazgeçmiştir. Tüm ürünlerde tarım sektörü çalışanları çok zor günler yaşıyor. Fıstığın pazarlamasındaki zorluklar sürekli artıyor” diye konuştu.

Geçmiş yıllarda fıstığın bir tasarruf kaynağı olduğunu bildiren Kepkep konuşmasına şöyle devam etti: “İnsanlar evinin bir kenarına fıstık koyar, ihtiyacı olduğunda satardı. Ama bugün bırakın siz ürünü bir kenara koymayı, fıstık bahçesi için üreticiye çok cüzzi bir teklif gelse hemen satacak durumda, çünkü yapılacağı kalmadı. Ne ürün para ediyor ne de maliyetin altından kalkılabiliyor. Fıstığı pazarlamak için gerekli bakımın yapılması lazım. Bunu yapmak için fıstık üreticilerinin emeğinin karşılığını alması gerek” dedi.

Kepkep, AB üyesi ülkelerdeki marketlerde California’da yetişen fıstıkların satıldığını söylerken, “Fıstıkta ve tarımın tamamında başarı sağlanması için tüm kurum ve kuruluşların katılımıyla devletin tarım politikası uygulaması gerek. Her iktidarın kendi kafasına göre yaptığı uygulamalarla, bir takım belgelerin dışında ülkenin tamamını kucaklayan bir tek belge yoktur. Bir an önce neyi nasıl yapacağımıza karar vermeliyiz” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *