ANASAYFA arrow right Güncel

En düşük emekli maaşı 7 bin 500 lira oluyor

En düşük emekli maaşı 7 bin 500 lira oluyor
YAYINLAMA: 23 Mart 2023 / 16.26
GÜNCELLEME: 23 Mart 2023 / 16.26
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,"Güzel bir müjde vereyim. En düşük emekli maaşı 7 bin 500 olacak. 5 bin 500 lira olan emekli aylığını 2 bin TL artırıyoruz" dedi.

NTV-Star TV özel yayınına konuk olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen canlı yayında, Türkiye ve dünya gündemine dair soruları cevapladı.

Erdoğan, "Bu geceyle birlikte mübarek ramazan ayını idrak etmeye başlıyoruz. Bu gece sahura kalkacağız. ramazanın manevi havasını yaşamaya başlanacak. Depremde ebediyete uğurlanan şehitlere rahmete vesile olsun diyorum. 100 bini aşkın yaralılarımız oldu. Yaralılarımızın şifa bulmasına vesile olsun diyorum" dedi.

Deprem bölgesindeki enkazların kaldırılmasıyla beraber yarın temel atmaya başlanacağını açıklayan Erdoğan, "Biz geçmişte bunun imtihanlarını başarıyla verdik. Depremin ilk anından itibaren durum tespiti yaptık. Kabinemizin tüm üyelerini deprem bölgelerine göndererek her birini bir ilin koordinatörü olarak görevlendirdik. O günden bugüne bakan arkadaşlarım bölgeden ayrılmadan görevlerini yaptılar. Her ilin milletvekilleri bu bölgelerde görev yaptılar. Asker, polis, jandarma madenci aklınıza kim gelirse bölgeye gönderdik. Madencilerden burada kendilerinden çok istifade ettik. Depremin ardından birkaç saatte çalışmaların düzene girmesiyle arama kurtarma ardından enkaz kaldırma çalışmalarını profesyonelce yerine getirmeye başladık" diye konuştu.

"Bundan sonra tek derdimiz yaraları sarmak olacak, deprem olacak"
Ağır kış şartlarına rağmen tüm arama kurtarma ekiplerinin seferber olduğunu ifade eden Erdoğan, "Deprem felaketinin ardından ne kadar büyük bir millet olduğumuzu gördük. 3 milyonu aşkın insanımızı bölge dışına tahliye ettik. Vatandaşlarımızın hiçbiri ne deprem bölgesinde ne gittikleri yerde yalnız kalmadı. Bundan sonra tek derdimiz yaraları sarmak olacak, deprem olacak" açıklamasını yaptı.

Depremde yıkılan binalarda sorumlulukları bulunanlarla ilgili yürütülen soruşturmalarda bin 364 şüpheli hakkında işlem başlatıldığını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 302 şüphelinin tutuklandığını, 466 şüphelinin adli kontrol altına alındığını ifade etti.

312 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarıldığını ifade eden Erdoğan, şüphelilerden 4'ünün yurt dışında olduğu, 64'ünün öldüğünün tespit edildiğini aktardı. Tutuklanan 302 kişiden 106'sının müteahhit, 163 kişinin yapı sorumlusu, 15 şüphelinin yapı sahibi olduğu, 18 şüphelinin de binada değişiklik yapan kişi olduğunun tespit edildiğini dile getiren Erdoğan, adli kontrol altında bulunan 466 şüphelinin de 85'inin müteahhit, 294'ünün yapı sorumlusu, 56'sının yapı sahibi, 31'inin de binada değişiklik yapan kişiler olduğu bilgisini paylaştı.

Adli süreçlerin devam ettiğini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, sürecin her aşamasının, yakın takipçisi olacaklarının altını çizdi. Erdoğan, "Milletime bu acıları yaşatanlar adalet önünde bunun hesabını verecek bundan kaçış yok" dedi.

Sulak yumuşak zeminler değil sert zeminlerde kalıcı konut çalışmalarının sürdüğünü belirten Erdoğan, "21 Şubat'tan bugüne kadar Gaziantep'te 13 bin 629, Adıyaman'da 2 bin 280, Kilis'te 645, Hatay'da 2 bin 928, Kahramanmaraş'ta 8 bin 773, Şanlıurfa'da 897, Malatya'da 6 bin 644, Elazığ'da 505, Adana'da bin 171, Osmaniye'de bin 657 ve Diyarbakır'da bin 122 olmak üzere toplam 40 bin 104 afet konutu ihalesi yapıldı. Osmaniye'de 600, Kahramanmaraş'ta 620, Malatya'da 2 bin 800 Adıyaman'da bin 500, Şanlıurfa'da 300, Gaziantep'te 310 ve Kilis'te 93 olmak üzere 6 bin 223 köy evinin ihalesi yapıldı. Böylelikle afet bölgelerinde toplamda 46 bin 327 afet konutu ve köy evi yapım süreci başladı. İnşallah bir yıl içinde afet bölgesinde 319 bin toplamda 650 bin konut inşa ederek hak sahiplerine inşa edeceğiz. Yarın ziyaret edeceğimiz Kahramanmaraş'ta 8 bin 773 konutumuzun temelini Devlet bey ile atacağız" ifadelerini kullandı.

Temel atmak için erken eleştirilerine cevap veren Erdoğan, ”Biz ilk defa bu adımları atmıyoruz. Bunu söyleyenlerin geçmişinde bu tür adımlar yok. Dikey mimariye girmiyoruz, zemin kontrolleri yapıldı. Yarın temel atmaya başlıyoruz ve söz verdiğimiz gibi inşallah 1 yıl içerisinde kalıcı konutları bitirmeye Rabbim bizleri muvaffak etsin. Şayet artçı depremler nedeniyle döktüğümüz beton ve kalıplarda herhangi bir hasar veya çatlak meydana gelirse çok hızlı bir şekilde çeşitli bazı tekniklerle onarımı yapılır. Beton dökme işlemlerini mühendislerimiz titizlikle yapıyorlar. Ben İstanbul çocuğuyum. Orada doğup büyüdüm. Büyükşehrin belediye başkanlığını yaptım. Aşırı derece iddialı olmak yalan yanlış olur. Depremin tehdit etmeyeceği hiçbir şehir olamaz. Buna Ankara da dahil. Bir de deprem felaket tellallığı yapmayı doğru bulmuyorum. İstanbul'un belediye başkanı iken İstanbul'a girişi vizeye tabi tutma diye bir tezim vardı. İstanbul'a girmenin bir bedelinin olması lazım. Londra'ya giremezsiniz, belli kuralları var" açıklamasını yaptı

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *