ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

En ciddi bulgu kansızlık

En ciddi bulgu kansızlık
YAYINLAMA: 06 Ocak 2021 / 13.42
GÜNCELLEME: 06 Ocak 2021 / 13.42
Mayıs Dünya Talasemi (Akdeniz Anamisi) günü kentimizde de kutlanıyor. İl Sağlık Müdürü Dr. İbrahim Yener, Türkiye’de en önemli sağlık problemlerinden birinin de Talasemi hastalığı olduğunu belirterek, bu hastalığın taşıyıcı sıklığının ülke genelindeki oranının yüzde 2.12 olduğunu açıkladı.

Yener, ülkemizde yaklaşık 1 milyon 300 bin taşıyıcı birey ve 4 bin civarında hasta bulunduğunu kaydetti. Gaziantep’in diyabet, astım gibi bazı hastalıklarda olduğu gibi Talasami hastalığında da, riskli iller arasında olduğunu söyleyen Sağlık Müdürü Yener, Türkiye’de Talasami hastalığının en yaygın olduğu 33 kent bulunduğunu, bunlardan birinin de Gaziantep olduğunu belirterek, Talasemi’nin ailesel bir kan hastalığı olduğunu, Akdeniz anemisi, Cooley anemisi olarak da adlandırıldığını söyledi. Yener, “Özellikle Türkiye, İtalya, Yunanistan ve Kıbrıs gibi Akdeniz ülkelerinde olmak üzere Orta Doğu’dan Uzak Doğuya kadar uzanan bir kuşak boyunca yüksek oranda görülmektedir” dedi.

Talaseminin önlenebilmesi için toplumun eğitilmesinin, taşıyıcıların ortaya çıkartılmasının şart olduğunu söyleyen Yener, uygun genetik danışmanlığın verilmesi ve doğum öncesi tanının uygulanması gerekmektedir” dedi. Bu arada Bakanlığın direktifleri doğrultusunda şimdiye kadar yapılan hizmetleri organize etmek ve hizmetleri yaygınlaştırmak amacıyla “Hemoglobinopati kontrol programı” başlatıldığını da kaydeden İbrahim Yener, “Ülkemizde yürütülen program kapsamında riskli 33 il arasında yer atan ilimizde talesemi oranın yüksek olduğu tahmin edilmekte. Halkın konuya duyarlılığı daha da bir önem arz etmektedir. Bireylerin hastalık taşıyıcısı olup olmadıkları ancak yapılacak kan tahlili ile tespit edilebileceğinden, evlenecek çiftlerin mutlaka kan tahlili yapmaları gerekir. Müdürlüğümüze bağlı İl Halk Sağlığı Laboratuvarı’nda tahlil işlemleri yapılabilecektir” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *