ANASAYFA arrow right Ekonomi

En büyük yükü yine esnaf çekiyor

En büyük yükü yine esnaf çekiyor
YAYINLAMA: 13 Mayıs 2020 / 18.14
GÜNCELLEME: 13 Mayıs 2020 / 18.14

Gaziantep Bakırcılar Saatçiler Av Bayileri ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, Koronavirüsün sektöre büyük darbe vurduğunu anlatırken, esnafın siftahsız dükkan kapattığının altını çizdi. "Bakırcılar Çarşısı'nda bulunan 270 dükkanın 5 veya 6'sı açık, fakat bu esnaflarımız da satış yapamıyor. Bu salgının ne kadar süreceği bilinmediğinden hiç kimse geleceğini göremiyor. Her zaman olduğu gibi en büyük yükü yine esnaf çekiyor" dedi.

İnşallah bugünler geçecek

Koronavirüs salgınının diğer tüm sektörler gibi bakırcılık sektörünü de  etkilediğini söyleyen Açık, "Bakırcılar Odası Yönetimi olarak Bakırcılar Çarşısı'nın saat 10.00 ile 17.00 arasında açık kalması yönünde kararı aldık. Ancak esnafımız öğlen saatlerinde geliyor, 1-2 saat sonra tekrar dükkanı kapatıp evine gidiyor. Çünkü iş olmadıktan sonra dükkanın açık kalmasının  bir anlamı da yoktur. Aynı geminin içindeyiz, kurallara uymamız lazım. Tedbir bizden takdir Allah'tan. İnşallah bu günler geçecek" ifadelerini kullandı. 

Binlerce kişi günlük yevmiye ile geçiniyor

Binlerce kişinin günlük yevmiye ile geçindiğini kaydeden Başkan Açık, "Sosyal dayanışmadan yardım alan kitle belli. Bu insanlar tüm yardımlardan faydalanıyorlar, ama yardım isteyemeyen ihtiyaç sahiplerimiz de var. Biz elimizden geldiği kadar bu konuları gündeme getirdik. Dükkanlarda yevmiyeyle çalışan insanlar da var ve bu insanlara da ulaşmak lazım. Gün birlik, beraberlik ve dayanışma günüdür. Bu zorlu dönemde herkesin birbirine yardım etmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

 Küçük esnafa kira desteğine ihtiyacı var

Ekonomik Kalkan Paketine değinen Açık, "Devletimiz 25 bin lira nakit 25 bin lira kredi kartı olmak üzere toplam 50 bin lira kredi desteği sağlıyor. Tüm esnafın alabilmesi için SSK veya Maliye borcu istenmiyor. Çünkü SSK ve Maliyeye borcu yok kağıdı istense hiç kimse alamaz. Ayrıca küçük esnafa kira desteğine ihtiyacı var" çağrısı yaptı.

Dizilerde bakır yanlış tanıtılıyor

Bazı dizilerin bakırı yanlış tanıtmasına sitem eden Gaziantep Bakırcılar Saatçiler Av Bayileri ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, konuşmasına şöyle devam etti: "Bazı diziler insanların bakırdan zehirlendiğini gösteriyor. Bir işi yaparken karşıdaki mesleği kötülemeden yapmak lazım. Yıllardan beri bakırın sağlıklı olduğunu söylüyoruz. Virüs bile bakırda 4 saat, plastik ve çelikte 2-3 gün barınabilir diyorlar.  Rantçılar bakırcılık üzerinden ellerini çeksinler, dizilerini çeksinler bakırı karıştırmasınlar. Dolayısıyla o dizi ya alt yazı şeklinde özür dileyecek ya da söylediğini ispat edecek." 

Meslek liselerine daha çok ağırlık verilmeli

Başkan Açık, sektörün çırak sorununun devam ettiğini belirtirken, "Çırak sorunu tüm sektörlerin olduğu gibi bizim sektöründe kanayan yarasıdır. Meslek seçimini ilköğretimde başlatsak meslek lisesine gelene kadar kalfa, 2 yıllık bölüm de okuduğunda usta olurdu. Yıllarca bunu söylüyoruz. Devlet işletmeci olmaz, denetleyici olur. Meslek liselerinin önemi bu süreçte daha iyi ortaya çıktı ve kanıtlandı. Dolayısıyla bu liselere daha çok ağırlık verilmesi ve desteklenmesi gerekmektedir" tespitini yaptı. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *