ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

En büyük sıkıntı açlık

En büyük sıkıntı açlık
YAYINLAMA: 17 Ekim 2022 / 16.22
GÜNCELLEME: 17 Ekim 2022 / 16.22
Gaziantep Valiliği’nin çarşamba günleri düzenlediği halk gününde, vatandaşlar yine en büyük sorunlarını, yani açıklarını dile getirdi. Eşi tarafından terk edilen kadınlar iş isterken, çocukları açlıktan uyumadığı için gıda yardımı isteyenlerde vardı.

Gıda ve sağlık yardımı talebinde bulunanların yanında, mahallesine belediyenin verdiği hizmetten memnun olmayıp, duyarsızlıktan yakınanlar da valiliğin konukları arasındaydı.

23 milyar 300 milyon yardım yapıldı

Vali yardımcısı Müfit Yavuz, 19 Mart 2003’te başlayan halk günlerinde şimdiye kadar aralıksız olarak devam ettiğini ve bugüne kadar 190 kişinin resmi kurumlara yönlendirildiğini söyledi. Çarşamba günleri düzenlenen halk gününde sorunlarını ifade eden vatandaşlardan 20 bininin başvurusunu kabul edilmediği, 22 kişinin de kendine sunulan olanakları reddettiği açıklandı.

Yavuz, halk gününde sorunlarını anlatan vatandaşların yanı sıra haftada bir iki günde acil yardıma ihtiyacı olanların başvurduğunu belirtirken, “Valilik, her çarşamba günü düzenlenen halk günlerinin yanı sıra yardıma ihtiyacı olanlara kapısını kapatmıyor. Buraya gelenlerin yanında haftada bir-iki kişiye de durumunun aciliyetine göre yardım yapılıyor” dedi.

Kışın çocuklar suyun içinde okula gidip geliyor

Mahallelerinde menfez olmadığı için kış günleri çocukların mağdur olduğunu ifade eden Nurettin İnanç, “Alt yapının günübirlik politikalar ve çıkar için yapılmasının sıkıntısını şimdiye kadar ben çekiyordum. Ama benimle birlikte artık bu sıkıntının ortağı olacaktır” derken, “Cumhuriyet mahallesi 10 numaralı sokakta oturuyoruz. Alt yapının bozuk olmasından dolayı kışın yağmur suyu sokakta göletler oluşturuyor. Kışın çocuklar suyun içinde okula gidip geliyor. Bütün mahallenin rahatsız olduğu bu konuyla muhtar ilgilenmeyince 6 Eylül 1999’da sokağımıza bir menfez açılması için dilekçe yazdım. Uzun süre bekledim, sonuç alamayınca bizzat kendim gidip durumu anlatarak gelip kendi gözleriyle görmelerini istedim. İlgileneceklerini söylediler yine kimse gelmeyince bu kez de 8 Aralık 2000 de iller bankasına dilekçe yazdım. Buradaki görevliler de ilgilenmeyince yine gidip bizzat konuyu anlattım. Ancak ki görevliler beni alaya alır bir tavır içine girdi. Belki bir sokağa menfez açmak onlar için önemsiz gibi gelebilir ama konu benim çocuklarım suyun içine gidip geldiği için ben ve diğer mahalle sakinleri için önemli” diye konuştu.

Asfalt üstüne asfalt çekerken menfezleri de kapatıyorlar

İnanç, “Menfezlerin tıkalı olması ya da hiç menfez olmaması yüzünden şu anda benim sokağımda kış aylarında çok ciddi sorunlar yaşatıyor. Ancak bu kış bu sorunu benimle birlikte bütün Gaziantep yaşayacak. Çünkü asfaltlama işlemi yapılırken menfezlerin üzeri kapatılıyor. Asfalt üstüne asfalt yapılırken bir tek menfez açıkta bırakılmadı” diye konuştu. Sultan Altın da kocası evi terk edince ortada kaldığını, kendisine güvenli bir iş bulunması durumunda ne iş olsa yapacağını söyledi. İki özürlü çocuğu bulunan Muharrem Yaymesin de çocukların rehabilitasyon merkezine kabul edilmesini istedi.

40 yıldır nüfus kaydı yok

1963 doğumlu zihinsel engelli Nuran İyigün’ün şu ana kadar nüfus kaydı yapılmadığını, nüfus kaydını yaptırmak istediklerinde de çeşitli engeller yaşadıklarını belirten İyigün’ün eniştesi Abdülkadir Bilgiç, valilikten yardım istedi. Bilgiç, “Kardeşleri yurtdışında olduğu için yeteri kadar ilgilenen yok. Mahkemelerin bize bu konuda yardımcı olması ve bir an önce nüfus kaydına geçirilmesi gerekli. Çünkü eskiden anne babası vardı. Şimdi onlarda öldü ileriki bir zamanda diğer yakınları da ölünce tamamen yalnız kalacak. Bu nedenle bir an önce en azından nüfus kaydı çıkarılması gerekli” diye konuştu. 

Çocuklar açlıktan uyuyamıyor

Dört çocuk annesi Zehra Dağ, altı ve dört yaşında, 18 aylık ve iki aylık olan dört çocuğuna bakamadığını belirterek gıda yardımı istedi. Çocuklarını açlıktan uyuyamadığını söyleyen Dağ, “Kocam işsiz. Komşuların verdiği birer tabak yemekle geçiniyoruz” dedi. Yaklaşık on yıldır yeşil kart kullanan Abbas Doğan, Araban’dan aldığı yeşil kartın Gaziantep’teki sağlık ocaklarında kabul edilmemesinden yakındı. Vali yardımcısı Müfit Yavuz, vatandaşların büyük bölümünün bürokratik engellerden değil de açlıktan dolayı kendilerine başvurduğunu söyledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *