ANASAYFA arrow right Ekonomi

En büyük kredimiz güvendi, ancak o da bitti

En büyük kredimiz güvendi, ancak o da bitti
YAYINLAMA: 22 Aralık 2020 / 20.47
GÜNCELLEME: 22 Aralık 2020 / 20.58
Gaziantep Turistik Eşya Satıcıları Odası ve Büyükpasaj Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yaz, hafta sonu yasaklarının işleri olumsuz etkilediği söyledi

Başkan Yaz, piyasada nakit sıkıntısının yaşandığını, ekonominin gün geçtikçe kötüye gittiğini, kayıt dışı çalışanlarının oranlarının arttığını, işlerin yüzde 70 azaldığına dikkat çekti. “Kentimizde intihar vakalarının artması da ekonomini kötüye gittiğinin bir göstergesidir. Geçmişte çek ile ürün alabiliyordun, fakat şimdi peşin paran varsa ürün alabilirsin. Yani piyasada güven kalmadı. En büyük kredimiz güvendi, ancak bu da bitti” diye konuştu. 

Belediyelerimizin, pasajlardaki esnafa da destek vermesini istiyoruz

Piyasaların durgun ve gergin olduğu tespitini yapan Yaz, “Şu anda dolar sabit ancak Cumartesi ve Pazar günleri sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle işler düştü. Dolayısıyla satışları azalan esnaf, ödemelerini yapmakta zorlanmaya başladı. Çünkü insanların çarşı veya pazara yoğun olarak çıktığı günler hafta sonlarıdır. Doğal olarak hafta sonları da yasak gelinde pasaj esnafının da satışları ister istemez aşağıya düştü. Belediyelerimiz bazı odalara yardım ederken, aynı zamanda Söylemez ve Büyük Pasaj’daki esnafa da yardım elini uzatsınlar. Odaların 2 bin üyesi bulunurken, iki pasajda toplam 350-400 kişi vardır. Bu kadar kişiye 1000 veya 2’şer bin lira verilebilir” dedi.

Esnafı çok kötü günler bekliyor

Esnafın siftahsız dükkan kapattığı günlerin olduğunu anlatan Yaz, pasajlara el atılmasının elzem olduğunun altını çizdi. “Satış yok, iş yok. Günlük masrafımızı çıkartırsak mutlu oluyoruz lakin bazen o bile çıkmıyor. Herkes borcun altında, bu böyle nereye kadar gidecek bilmiyoruz? Gerçekten esnafımızı çok kötü günler bekliyor. Almanya’da 3 hafta kapanma oldu ve esnaftan işçiye kadar tüm kesimlere bütçe ayrıldı ama bizde destek yapılmıyor. Ayda 1000 lira nakdi yardımda bulunulsa yeterli. Devletten baba olduğundan şefkatlidir. Biz bu şefkati bekliyoruz” diye açıklamada bulundu.

 Devlet babadan şefkat bekliyoruz

Devletin özel sektöre el atması gerektiğini kaydeden Gaziantep Turistik Eşya Satıcıları Odası ve Büyük Pasaj Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yaz, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “İlgili kurumlar nasıl kendi kiracılarından kira almıyorsa özel sektördeki dükkan sahipleri de kira almamalı veya yarısını almalı. Sorunlarımıza eğilmelerini istiyoruz. Çünkü esnafın durumu çok kötü. Esnaf iyi günde yanınızdaydı siz de kötü günde esnafın yanında olun. Devlet babadan şefkat bekliyoruz. Bu pandemiyi ortadan kaldırmak istiyorsak tamamen kapanmalıyız ve tüm esnaf ve işçilere 2 bin 324 lira ödenmeli.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *