ANASAYFA arrow right Yaşam

En büyük kısa vadeli risk salgın hastalık ve geçim krizi

En büyük kısa vadeli risk salgın hastalık ve geçim krizi
YAYINLAMA: 20 Ocak 2021 / 21.25
GÜNCELLEME: 20 Ocak 2021 / 21.25
Risklerin beş tanesini "doğal kaynakların tükenmesi", "ekstrem hava olayları", "iklim eyleminde yetersizlik", "insan kaynaklı çevre zararı" ve "biyolojik çeşitlilik kaybı" gibi çevreyle ilgili sorunlar oluşturdu.

Dünya Ekonomik Forumu‘nun (WEF) kısa ve uzun vadeli riskleri tespit etmek üzere Marsh & McLennan ve Zürih Sigorta Grubu‘nun katkısıyla hazırladığı Küresel Riskler Raporu 2021 yayımlandı.

Raporda, 841 küresel uzman ve karar alıcıdan, 2021’e ilişkin endişelerini olasılık ve etki açısından sıralamaları istendi.

Risklerin beş tanesini “doğal kaynakların tükenmesi”, “ekstrem hava olayları”, “iklim eyleminde yetersizlik”, “insan kaynaklı çevre zararı” ve “biyolojik çeşitlilik kaybı” gibi çevreyle ilgili sorunlar oluşturdu.

En büyük kısa vadeli risk: Salgın hastalık

Katılımcılar, kısa vadeli (iki yıl) en büyük risklerin, Covid-19 gibi “salgın hastalıklar” ve salgının ekonomik etkisiyle “geçim krizi” olduğunu belirtti.

Rapora göre, Covid-19’un insani ve ekonomik maliyeti şiddetli. Covid-19, yoksulluğu ve eşitsizliği azaltmada yılların ilerlemesini geriye götürmekle tehdit ediyor, sosyal uyumu ve küresel iş birliğini daha da zayıflatıyor.

Kısa vadeli risklerin üçüncü sırasında ise “ekstrem hava olayları” sunuldu. Geri kalan yedi risk arasında ise sırasıyla şunlar sıralandı:

Siber güvenlik tedbirlerinin yetersiz olması

Dijital eşitsizlik

Ekonomide uzun süreli durgunluk

Terörist saldırılar

Gençlerde hayal kırıklığı

Sosyal uyumun erozyona uğraması

İnsan kaynaklı çevresel zarar

En büyük orta dönem risk: Varlık fiyatlarında balon

Üç ile beş yıl arasında gerçekleşmesi beklenen ve etkisi en büyük risk olarak ise “varlık fiyatlarındaki balon” tanımlandı.  Rapora göre, büyük bir ekonomide konut, yatırım fonları, pay senetleri ve diğer varlıkların fiyatları reel ekonomiden giderek daha fazla uzaklaşıyor.

“Fiyat istikrarsızlığı”, “emtia şokları”, “borç krizi”, “devletlerin ilişkilerinde kırılma”, “devletler arası çatışma”, “siber güvenlikte başarısızlık” ve “teknik yönetişim başarısızlığı”, orta vadedeki en yüksek riskler arasında yer alıyor.

En büyük uzun dönem risk: Kitle imha silahları

Uzun dönemde etkisi yüksek temel riskler ise “kitle imha silahları”, “devletlerin çöküşü”, “biyolojik çeşitlilik kaybı”, “doğal kaynak krizleri”, “sosyal güvenlikte çöküş”, “çok taraflılığın çöküşü”, “sanayide çöküş”, “iklim değişikliğiyle mücadelede başarısızlık” ve “bilime karşı duruş” olarak sıralandı.

Rapora göre, gençler son 10 yılda ikinci büyük küresel ekonomik krize şahit oldu. Bu nesil; eğitimleri, ekonomik beklentileri ve ruh sağlığı açısından ciddi zorluklarla karşı karşıya kaldı.

Dünya Ekonomik Forumu hakkında

Merkezi İsviçre'nin Cenevre kentinde yer alan uluslararası bir vakıf.

Her yıl İsviçre'nin Davos kasabasında yapılıyor. Dünyanın en tanınmış iş insanları ve siyasetçilerini bir araya getiren, dünyanın en önemli sorunlarının tartışıldığı konferanslarıyla tanınıyor.

Forum, 2008'de Dubai'de dünyanın 68 değişik sorununun ele alındığı ve dünya çapında 700 kadar uzmanı bir araya getiren Küresel Gündem Zirvesi'ni başlatmıştı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *