ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

En büyük düşman keçiler

En büyük düşman keçiler
YAYINLAMA: 02 Kasım 2022 / 17.43
GÜNCELLEME: 02 Kasım 2022 / 17.43
Ormanların en büyük düşmanı olan keçilerin yediği sürgünden bir daha yeşillik çıkmasının mümkün olmadığı ifade edildi.

ORKÖY baş mühendisi Şevket Tuncer, “Ormanlara zarar veren kıl keçilerinin türünü tüketmek ve sagem ırkını yaygınlaştırmak için teşvik çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Tuncer, “Bu keçi türü, ağaçların sürgünlerini yemeyip, ormanlık alanda gezmiyor. Bu iki özellik çok önemli. Türkiye’de ormanlara yangınlar kadar da kıl keçileri zarar veriyor. Bu nedenle kıl keçilerinin özellikle ormana yakın bölgelerde beslenmemesi için alternatif çalışmalarımız devam ediyor. Sagem keçileri yılda 700-900 kg süt veriyor. Kıl keçisinde ise 280-300 kg arasında süt verimi alınıyor. Özelikle dağlık yamaçlardaki köylerde kıl keçisi bol miktarda bulunuyor. ORKÖY olarak bu köylerde besicilik yapan çiftçilerin elindeki erkek tekeyi sagem tekesi ile takas yoluna gidiyoruz. Bir süre sonra doğacak keçi ilk F1 denen dölü oluşturacak. Beş yıl içinde de kıl keçisi kalmayıp tamamıyla sürü sageme dönüşecek. İkinci yol olarak ise, çiftçilerden ellerindeki kıl keçilerinin satmak yerine 20 adet sagem keçisi, bir adet teke almasını öneriyoruz. Bu proje daha önce uygulandı ve ormanların korunması ve üretici üç kat daha fazla süt elde ederek karlı çıktı” şeklinde konuştu.

Ormana yakın köylerde kıl keçisinin fazla olduğunu söyleyen Tuncer, “Her yıl bitki yeni sürgünler verir. Keçi ise en çok bu sürgünleri sever ve yer. Ormanlara yangın ve baltalardan çok keçiler zarar verir. Sürgünleri yenen ağaçlar verimli orman pozisyonundan çıkıp, çalı vasfını kazanır” diye konuştu.

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *