ANASAYFA arrow right Güncel

En az 40 fabrikada Covid-19 vakası var

En az 40 fabrikada Covid-19 vakası var
YAYINLAMA: 10 Haziran 2020 / 21.09
GÜNCELLEME: 10 Haziran 2020 / 21.43
Deutsche Welle Türkçe'ye açıklama yapan DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, kentte Covid-19'un görüldüğü en az 40 fabrika olduğunu iddia ediyor

Coronavirus salgınında Türkiye normalleşme sürecine girerken Gaziantep'in, son haftalarda vaka sayısının en fazla arttığı kentlerden biri olduğu öne sürülüyor. Sağlık Bakanlığı, bölgesel verileri açıklamadığı için iddiaların kaynağı, Türk Tabipleri Birliği ve sendikaların saha çalışmalarından elde ettiği bilgiler.

Gaziantep Tabip Odası, 5 Haziran’da yaptığı açıklamada, son iki üç hafta öncesine göre kentte vakaların altı yedi kat arttığını belirtmişti. Artışın en büyük sebebinin organize sanayi bölgesi olduğunu öne süren GTO Genel Sekreteri Dr. Doğan Eroğulları, fabrikalarda yeterli önlem alınmadığını iddia etmişti.

Pozitif vaka sayısının daha fazla olabileceğine ilişkin endişeliyiz

Tabip Odası gibi işçi temsilcileri de Gaziantep'te vakaların artmasını çoğu fabrikada tedbirsizliğe ve pozitif vakalara rağmen üretimin devam etmesine bağlıyor. Türkiye'nin en büyük sanayi kentlerinden biri olan Gaziantep'te 1500 fabrika bulunuyor. Bu fabrikalarda 100 binlerce işçi çalışıyor.

Bölgedeki fabrikaların 50’sinde üyelerinin bulunduğunu, bu nedenle sadece bu fabrikalardan bilgi alabildiklerini aktaran Türkmen, bölgedeki fabrika sayısı düşünüldüğünde pozitif vaka sayısının daha fazla olabileceğine ilişkin endişesini dile getiriyor.

Türkmen, halı, ayakkabı, branda, çuval, çikolata ve mobilya gibi zorunlu olmayan alanlarda üretim yapan pek çok fabrikanın, Gaziantep Valiliği’nden aldığı izinle ya da sonrasında İçişleri Bakanlığı genelgelerinde yer alan gerekçelerle salgın boyunca çalışmaya devam ettiğini söylüyor.

Kapanan birkaç fabrika da vakalar bütün bölümlere sıçradı

DİSK Temsilcisi, “Salgının başından beri sokağa çıkma yasağı dahil temel ve zorunlu üretimle ilgisi olmayan fabrikalar bile üretime ara vermedi. Bu fabrikaların çoğu pozitif vaka çıkmasına rağmen çalışmaya devam etti. Üç beş işçide Covid-19 tespit edildiğinde bu işçilerle en yakın temas halinde olan en fazla 10-15 işçiyi izne gönderdiler. Kapanan birkaç fabrika da vakalar bütün bölümlere sıçradığı için ya da sendika baskısı ve medyanın ifşaları sonucu kapatmak zorunda kaldı” diyor.

Nüfusun büyük çoğunluğu fabrikalarda işçi olarak çalışıyor

Salgın sürecinde resmi kurumların tutumuna dikkat çeken Türkmen, işçilerin yoğun olarak yaşadığı Sam mahallesinin karantinaya alınma sürecini şöyle anlatıyor: “Yaklaşık bir ay önce Sam mahallesinde çok sayıda pozitif vaka görüldü. Bağlı olduğu Şehitkamil İlçe Hıfzıssıhha Kurulu, mahallede 14 gün boyunca karantina ilan etti. Organize sanayinin hemen yanında olan bu mahallede 6 bin kişi yaşıyor. Nüfusun büyük çoğunluğu fabrikalarda işçi olarak çalışıyor. İşçilerin yoğun olarak çalıştığı iki çuval fabrikasının patronlarının girişimiyle birkaç saat sonra mahalledeki karantina kaldırıldı. Sadece bir sokağa düşürüldü” diye konuşuyor. Burada yaşayan ailelerin sağlığının Hıfzıssıhha Kurulu’nun kararına rağmen tehlikeye atıldığını söyleyen Türkmen, Antep'in bu noktaya gelmesinin nedeninin ‘bu tutum' olduğunu savunuyor.

Hala bazı fabrikalarda iki üç gün kullanmak üzere maske veriliyor

Sam mahallesindeki karantinanın kaldırılma süreci ve Gaziantep'te Covid-19'un işçiler üzerinden yayıldığı iddialarını sorduğumuz Gaziantep Valiliği, yoğunluk gerekçesiyle sorularımızı yanıtlamadı. DİSK temsilcisi Mehmet Türkmen, işçilerden aldıkları bilgilere göre fabrikalardaki koşulları şöyle anlatıyor: “Çoğu fabrikada vaka çıkana kadar maske takma zorunluluğu yoktu. Hala bazı fabrikalarda iki üç gün kullanmak üzere maske veriliyor, fiziksel mesafe gerektiği gibi uygulanmıyor, servisler iki üç haftada bir dezenfekte ediliyor. İşçiler pek çok fabrikadan lavaboda deterjan ya da kağıt havlu olmadığına dair fotoğraflar çekip bize gönderiyor. Sıvı sabununu evden getiren işçiler var.”

Mehmet Türkmen, Kevser Halı fabrikasında ise ateşi 37 derece veya üzerinde çıkan işçilerin yüzünün yıkatılarak gölgede bekletildiğini, bir süre sonra tekrar ölçüm yapılarak işçinin ateşi düşmüşse çalışmaya devam ettirildiğini iddia ediyor.

Türkmen, "Bu fabrikada bizzat bu işleme tabi tutulan bir işçide virüs çıktı. Ve bulaştığı şüphesiyle dört beş işçi karantinaya alındı ancak fabrikada üretim devam etti” diye konuşuyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *