ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Emzirme, biyolojik ve duygusal bir etkiye sahip

Emzirme, biyolojik ve duygusal bir etkiye sahip
YAYINLAMA: 05 Ağustos 2022 / 16.27
GÜNCELLEME: 05 Ağustos 2022 / 16.27
Emzirmenin, bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun, eşi bulunmaz bir beslenme yöntemi olduğu ve anne ile bebeğin sağlığı üzerinde çok özel biyolojik ve duygusal bir etkiye sahip olduğu açıklandı.

SSK Bölge Hastanesi Diyetisyeni Ufuk Kepkep, anne sütünün enfeksiyonu önleyen ve bebekleri hastalıklardan koruyan bir yapıya sahip olduğunu açıkladı. Emzirmeyle doğum aralığı arasında önemli bir ilişki olduğunu kaydeden Kepkep, “Uzmanlar ve sağlık kurumlarında görevli sağlık personeli, emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesi için ellerinden gelen tüm çabayı göstermeli. Bebek bekleyen ve yeni doğum yapmış annelere bu konuda nesnel tavsiyelerde bulunulmalıdır” dedi.

Toplumsal, ekonomik ve kültürel nedenlerle dünyanın birçok kesiminde emzirme uygulamalarının azaldığını belirten Kepkep şunları söyledi: “ Emzirme süresi kısaldı. Yeni teknolojilerin hizmete girmesi ve yeni yaşam biçimlerinin benimsenmesiyle, geleneksel uygulamaya verilen önem, birçok toplumda belirgin biçimde azaldı. Sağlık kuruluşları, istemeden de olsa, ya annelerin emzirmesini yeterince teşvik edip desteklemedikleri için, ya da emzirmenin olağan bir biçimde başlatılıp sürdürülmesini engelleyen işlem ve uygulamalar nedeniyle, bu azalışa katkıda bulunmuşlardır. Bunun en sık rastlanan örnekleri, doğumdan sonra anne ile bebeğin ayrılması, süt salgılaması başlamadan bebeklere yalancı meme ya da biberondan şekerli su verilmesi, anne sütünün yerine geçebilecek gıdaların kullanımının düzenli olarak teşvik edilmesidir dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *