ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Emniyet Müdürü Ali Kalkan Sabah’a konuştu: Gaziantep’te sosyal bunalım yaşanıyor…

Emniyet Müdürü Ali Kalkan Sabah’a konuştu: Gaziantep’te sosyal bunalım yaşanıyor…
YAYINLAMA: 25 Ocak 2022 / 13.43
GÜNCELLEME: 25 Ocak 2022 / 13.43
Emniyet Müdürü Ali Kalkan, kentte çok zengin, çok fakir insanların bir arada yaşaması, giderek artan işsizlik, açlık ve yoksulluğun mala karşı işlenen suçlar da artışa neden olduğunu vurgularken, “Kentte sosyal bir bunalım yaşanıyor. Yoksulluk had safhada, insanlar çocuğunu sokağa atmış. Eğer kentin zenginleri sokak çocukları sorununun çözümüne katkıda bulunmazsa, önümüzdeki yıllarda sokağa çıkamayacak hale gelirler” diye uyarıda bulundu.

Sabah’ı ziyaret eden Ali Kalkan‘ın açıklamalarından çarpıcı bölümler:

350 kişiye bir polis düşüyor

“En büyük sıkıntıyı mala karşı işlenen suçlar da yaşıyoruz. 1 milyon nüfus, kozmopolit ve etnik bir mozaiğin oluşturduğu kentte, günde 5-6 tane hırsızlık olayı meydana geliyor… Avrupa Birliği’nde her 200 kişiye bir polis düşerken, Gaziantep’te 350 kişiye bir polis düşüyor.”

Kentte çok fakirlerle çok

zenginler bir arada yaşıyor

“Bu kente göç edenlerin önemli bir bölümü, ya terörden, ya kan davasından veya iş bulmak amacıyla gelmiş. Kentte sosyal bir bunalım yaşanıyor. Çok fakirlerle çok zengin insanlar bir arada yaşıyor. Yoksulluk had safhada, insanlar çocuğunu sokağa atmış. İşsizlik yoğun, tüm bu yapıya ekonomik krizde bir darbe daha vurmuş.”

100.000 kişi affedildi

Son Af Kanunu ile 100.000 kişi affedildi. Ekmeksiz ve aç insanları sokağa bıraktınız. Telefon açıp, mektup yazıyorlar, iş bulamıyoruz, yeniden adam öldürüp hapse mi girelim diye. Cezaevinde yatıp çıkmış insanlara kimse haliyle iş vermek istemiyor. Geçenlerde bir banka müdürü geldi, eline 25 kişilik mahkum kadrosu vermişler, müdür bey, işinde en ehven-i şerri tecavüzden yatmış, ben bunları nasıl iş alacağım dedi.”

Halk duyarlı davranmıyor

“Önce sanıktan delile gidiliyordu. Sanık sorgulayınca, itiraf ediyordu. Avrupa Birliği’ne uyum yasaları çıktıktan sonra, şimdi delilden suçluya gitmek durumundayız. Bu da işleri zorlaştırıyor. Kopenhag Kriterleri gereği bunu yapmak zorundayız ama, Türkiye ve Gaziantep hiçbir yönüyle Avrupa Birliği üyesi ülkelere benzemiyor. Bir Avrupa Birliği ülkelerinin komşularına bakın, bir de bizim komşularımıza. Eğitim, sosyal ve ekonomik yönden Avrupa Birliği ile mukayese bile edilemez. Halk duyarlı değil, kolektif çalışma yok.”

Gaziantep’te 5000 çocuk sokakta

“Gaziantep’in sokaklarında 5000 tane, çoğu madde bağımlısı olan, yani tiner çeken çocuk var. Bu kentin varlıklı insanlarına, sivil toplum örgütlerine sesleniyorum: Eğer elinizi taşın altına koymaz, bu çocukların asla için yapılacak çalışmalara katkıda bulunmazsanız, birkaç yıl sonra çocuklarınız bu kentin cadde ve sokaklarında yürüyemez. Evinizden dışarı çıkamayacak hale gelirsiniz. Mafya-çete güçlenirse, etrafındaki çakal sayısı artar… Nitekim, Murat Büyükuncu’yu, Adana’dan getirilen bir madde bağımlısı öldürdü, hem de 50 milyona.”

Düztepe Karakolu’nu Çevik Kuvvet bekliyordu

“Göreve geldiğimde karakolları dolaşıyorum. Baktım Düztepe Karakolu’nu çevik kuvvete bağlı ekipler bekliyor. Bu nedir diye sordum. Karakolun güvenliğini sağlıyorlar dediler. Karakolu çevik kuvvet beklerse, vatandaş kim bekleyecek dedim ve henüz yasası bile çıkmadan mobil ekiplerle polisi karakoldan çıkarıp kente dağıttım, merkez polis noktaları oluşturdum. Sokaktaki çocuklar için çocuk şubesini kurdum. Dönemin İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, tüm emniyet müdürlüklerine, Gaziantep Emniyetindeki uygulamaya geçilmesi talimatını verdi.”

226 cinayetin 213’ü aydınlandı

“1999 yılında kentte işlenen 63 cinayet olayından 59’unun faili yakalanmış, 39 cinayetten 38’i çözümlenmiş, 2001’de 49 cinayetten yalnızca üçünün faili meçhul kalmış, 2002’de işlenen 58 cinayetin yalnızca dördünün faili meçhul, 2003’te ilk beş ayda 17 cinayet işlenmiş. 1999 sonunda göreve başladığımdan bu yana işlenen 226 cinayetin 210 üçünün faili yakalanmış, faili meçhul diğer olaylarla ilgili elimizdeki teknik ipuçları ile tahkikatı sürdürüyoruz.”

Vatandaş sorumlu davranmalı

korkmadan kapımızı çalmalı

“Hırsızlığı, cinayet ve intiharları önleyemeyiz. Adam birini öldürmeyi kafasına koyuyor, fırsat kolluyor, gidip öldürüyor. Göreve geldiğimde karakollarda oturan polisi, mobil ekiplerle sokağa çıkardım. Ekipler gece boyunca kentin cadde ve sokaklarında. Ancak, her evin veya iş yerinin önüne bir polis dikme imkanımız yok. Vatandaş sorumlu davranmalı ve korkmadan kapınızı çalarak, bildiği, şüphelendi veya tanık olduğu olayları polise bildirerek, suçların yakalanmasına yardımcı olmalı.”

Sokak çocukları için herkese

elini taşın altına koymalı

“30 odalı pırıl pırıl Çocuk Şube Müdürlüğü yaptırıyorum. Ödenek alamadım. Gaziantep bir iş adamlarına bir iftar yemeğinde, sokak çocuklarının çok önemli bir problem olduğunu söyledim ve bu merkezi yardım ve katkıda bulunmalarını istedim. Bu konuda sivil toplum örgütleri ve işadamları elini taşın altına koymalı.”

Eşimle tedbirli kıyafet dolaştık

Geçtiğimiz günlerde akşam saat geç saatlerde hanımla şehir turuna çıktık. Karagöz’den, Maarif’e, oradan 100. Yıl Parkına ve Fevzi Çakmak Bulvarı’na yürüdük. Hanım, müdür bey, bu kadar yürüdük, ortada bir tane polis göremedik dedi. Bunun üzerine telefon çıkarıp 155’i aradım. Doğu şivesiyle konuşup, 4-5 kişinin eşimin çantasını alarak kaçtığını söyleyip, yardım istedim. Bulunduğumuz yeri sordular, SSK Hastanesi önü dedim. Yaklaşık 1,5 dakika sonra olay yerine dört ekip arabası birden geldi.”

155’e çok asılsız ihbar yapılıyor

“155’e yapılan ihbarlar anında değerlendirilir ve polis en kısa sürede olay yerine gelir. Ancak, 155’e çok sayıda asılsız ihbar yapılmasından dertliyiz. Geçtiğimiz yıl boyunca 155’e yapılan 130.000 ihbardan yalnızca 10.000’i doğru çıkmış.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *