ANASAYFA arrow right Güncel

“Emniyet 19 kez yerini tespit etti, ama yakalamadı”

“Emniyet 19 kez yerini tespit etti, ama yakalamadı”
YAYINLAMA: 24 Eylül 2020 / 21.37
GÜNCELLEME: 24 Eylül 2020 / 21.37
10 Ekim katliamıyla kamuoyunda adı duyulan IŞİD’in Antep Emiri Yunus Durmaz'ın birçok bombalı saldırıyla ilgili adım adım izlendiği, ancak yakalanmadığı iddiası ortaya atıldı  

1 Mayıs 2016 tarihinde Gaziantep Emniyetinde düzenlenen bombalı saldırının ardından kentte çok sayıda gözaltı yapıldığını, ancak saldırıdan öldüğü güne kadar Durmaz’ın yakalanmadığı ileri sürüldü. “Diyarbakır, Suruç, Ankara ve Taksim’deki bombalı saldırılar nedeniyle aranan IŞİD’in Antep Emiri Yunus Durmaz’ın, yeri 19 kez tespit edildiği halde gözaltına alınmadığı ortaya çıktı” denildi.

“29 Nisan-19 Mayıs 2016 tarihleri arasında Yunus Durmaz’ın görüşmelerinin dinlenmesinin yanı sıra, telefon sinyali üzerinden yeri 19 kez tespit edildi. Bazı günler bulunduğu yer birkaç kez öğrenilen Durmaz, çoğunlukla Ender Plastik civarında bulunuyordu” diye açıklama yapıldı.

"AKP kongresine saldırı istihbaratından sonra almak zorunda kaldılar"

Bu süreçte yaşananlara ilişkin konuşan 10 Ekim Davası avukatlarından Erkan Sabri Ünüvar, 1 Mayıs 2016 tarihinde Gaziantep Emniyeti’nde düzenlenen bombalı saldırının ardından kentte çok sayıda gözaltı yapıldığını, ancak saldırıdan öldüğü güne kadar Yunus Durmaz’ın yerinin tespit edilmesine rağmen yakalanmadığına dikkati çekti.

Emniyetin bombalanmasından sonra bile yakalanmadı iddiası

Ünüvar, “Yunus Durmaz’a neden dokunulmadığını bilmiyoruz. Eğer başka birine ulaşmak için yakalanmıyorsa buna ilişkin bir şeyin olması gerekir. Emniyetin bombalanmasından sonra bile yakalanmayan Yunus Durmaz’ı, AKP kongresine saldırı istihbaratından sonra almak zorunda kalıyorlar gibi bir durum görünüyor. Yaptıkları, yapacakları bilinmesine ve yeri tespit edilmesine rağmen Yunus Durmaz’ın eylemlerine devam etmesine bir nevi izin veriliyor” dedi.

Dinlemeye alınmıştı

Gaziantep 1. Ağır Ceza Mahkemesi, IŞİD’in Diyarbakır, Suruç, Ankara ve Taksim’deki bombalı saldırıları nedeniyle Yunus Durmaz hakkında, 2016 yılının nisan ayında “İletişimin dinlenmesi, kayda alınması ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi” kararı aldı. Ayrıca Durmaz’ın HDP İstanbul İl Başkanlığı, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Bürosu, Antalya G20 Zirvesi, Antalya 2016 Expo, Anıtkabir’de 19 Mayıs etkinlikleri ve AK Parti kongresine saldırı planladığı belirtiliyordu. 2016/491 sayılı değişik iş No’lu kararla birlikte Durmaz, 05349682984 numaralı hat üzerinden takip edilmeye başlandı.

Öldüğü gerekçesiyle veriler imha edildi

Yunus Durmaz’ı yakalamak için emniyeti harekete geçiren ise 19 Mayıs etkinlikleri ve 22 Mayıs’ta AKP kongresine saldırı planlandığı istihbaratı oldu. 19 Mayıs günü, Gaziantep’te bulunan hücre evine yapılan baskında kendisini patlatan Yunus Durmaz ölü olarak ele geçirildi. Durmaz’ın ölmesi gerekçesiyle 6 Haziran 2016’da tedbirin kaldırılmasına ve elde edilen verilerin imha edilmesine karar verildi.

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *