ANASAYFA arrow right Röportaj

Emlak fiyatları yüzde 20-30 oranında geriledi

YAYINLAMA: 17 Nisan 2020 / 21.24
GÜNCELLEME: 17 Nisan 2020 / 21.24
Gayri menkul sektörü, 7 Haziran seçimlerinden bu yana yaşanan ekonomik
Gayri menkul sektörü, 7 Haziran seçimlerinden bu yana yaşanan ekonomik belirsizlikten en fazla etkilenen sektör oldu. Arsa ve ev fiyatları gerilerken, satışlar da durma noktasına geldi. Uzmanların tam da ev alma zamanı olarak değerlendirdiği bu dönemi Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Aytaç’a sorduk

Emlak sektörünün, tüm piyasanın lokomotifi olduğunu söyleyen Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Aytaç, “Emlak’ta bir hareketlilik olduğunda bütün mesleklerde de hareketlilik oluyor. Mayıs ayında çıkan yasadan sonra emlak piyasası da durdu ve emlak piyasasının durgunlaşması ile birlikte bütün mesleklerde durgunlaştı. Çoğu esnaf kepenk kapattı. O yüzden geçen seneden bu yana çok sıkıntı yaşadık. Ama 2016 yılından ümitliyiz. Hatta 2011-2012 yılındaki tempoyu tekrar yakalayacağımızı da düşünüyorum” dedi.


SABAH-Seçim sonrası emlak sektörünü nasıl etkiledi?
Bir yıldan beri emlak piyasası biraz durgundu. Özellikle daire satışlarında durgunluk var. Satışlarda yaklaşık yüzde 20 - 30 arasında bir düşüş oluştu. Bu durgunluğun en önemli nedeni bir hükümetin ve istikrarın olmayışıdır. Herkes seçimden önce ileriye dair bir rahatlığın olup olmadığı konusunda tedirgindi, bu yüzden de piyasa durgunlaştı. Hükümet kurulduktan sonra piyasanın eskiye oranla iyiye doğru gideceğini düşünüyoruz. Gerek faizlerdeki indirimlerden dolayı, gerek piyasaya sürülecek olan paralardan dolayı emlak satışların bir hareketlenme bekliyoruz.

SABAH-Emlak fiyatları geçen yıla oranla farkı durumda?
Emlak fiyatlarında yüzde 20 - 30 oranında bir düşüş var. Bu oran arsa fiyatlarında yüzde 50’yi buldu.

SABAH-Şehitkamil’de mi yoksa Şahinbey’de mi emlak sektörü daha hareketli?
Genelde Şahinbey’de emlak piyasası daha hareketlidir. Çünkü Şahinbey’de imarlı bölgeler daha fazla, bu yüzden de emlak satışları bu ilçemizde doğal olarak daha fazladır.

SABAH-Daire satışları mı daha fazla yoksa arazi satışları mı daha fazla?
Son bir yıla bakılırsa dairelerde daha çok satış oluyor. Arazinin satışının daha düşük olma nedeni 2014 yılının Mayıs ayında çıkan Tarım Koruma Yasası uygulandı. Bu yüzden de halk daha çok daire satın almaya yöneliyor. Doğrusu emlak her mesleğin lokomotifidir. Emlak’ta bir hareketlilik olduğunda bütün mesleklerde de hareketlilik oluyor. Mayıs ayında çıkan yasadan sonra emlak piyasası da durdu ve emlak piyasasının durgunlaşması ile birlikte bütün mesleklerde durgunlaştı. Çoğu esnaf kepenk kapattı. O yüzden geçen seneden bu yana çok sıkıntı yaşadık. Ama 2016 yılından ümitliyiz. Hatta 2011-2012 yılındaki tempoyu tekrar yakalayacağımızı da düşünüyorum.

SABAH-Gaziantep’te toplam kaç emlakçı var?
Odaya kayıtlı 1300 emlakçı bulunmaktadır. Kayıt dışında çalışan da en az 2 binden fazla emlakçı var. Yani yaklaşık 3 bin emlakçı var. Denetlemelerimiz başlamaktadır. Kayıt dışı olan emlak işlerinin önüne geçeğiz. Denetlemelerde maliye kaydı var mı, esnaf birlik kaydı var mı, oda kaydı var mı ve sendikasının olup olmadığını kontrol ediyoruz. Herhangi bir belgede eksiklik bulunursa, belgesini tamamlaması için emlakçıya 15-20 gün süre veriliyor.
SABAH-Emlakçılar vergi ödeme durumu nasıl?
Kayıt altında olan emlakçılar bütün vergilerini ödüyor. Kazanç vergileri, yapılan aım-Satım işlerinden KDV ödeniyor. Emlakçı her yaptığı satıştan dolayı kendi komisyon faturalarını kesmek zorundadır. Bunun da üzerindeki KDV’yi ödüyorlar. Emlakçılar arasında kendi şahsi mal varlığının alım-satımını yapanlar da var. Arsa alıp satan, apartman yapıp satan emlakçılarımız da var. Devlette 3 tane tapuyu geçtikten sonra yüzde 18 KDV’ye tabidir yani yapmış olduğu her satışta yüzde 18 KDV kesiliyor.

SABAH-Suriyeliler’in gelişi emlak piyasasını nasıl etkiledi?
Arazi satışı ve daire satışlarından değil, ama kira artışında en çok etkiledi. Geçen yıl kiralık daire sayısında sıkıntı yaşandı. Ama bu sene TOKİ’lerin yapılışı, dairelerin yapılması kiralık daire konusunda bizi rahatlattı. Gaziantep’in yıllık en az 30 bin adet kiralık daireye ihtiyacı oluyor. Belli bir kısmını TOKİ karşılıyor, özel müteahhitler karşılıyor ve belli bir kısmını da belediyeler karşılıyor. Röportaj: Adem Kesenek- Çiçek Bayram



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *