ANASAYFA arrow right Ekonomi

Emekliler açlığa, sefalete ve yoksulluğa mahkum

Emekliler açlığa, sefalete ve yoksulluğa mahkum
YAYINLAMA: 07 Ocak 2021 / 20.55
GÜNCELLEME: 07 Ocak 2021 / 21.07
Emekli Postacılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hasan Kılınç, emeklilere yapılan zam oranını değerlendirdi. Yapılan yüzde 7.36 zammın yetersiz olduğunu söyleyen Başkan Kılınç, emeklilerin her yıl olduğu gibi hayal kırıklığı yaşadığını belirtti. “Günümüz koşullarında açlık sınırı belli ortada iken, tüm ürünlere yüzde 20-30 zam yapılmışken, verilen zam, emeklilerimiz açlığa, sefalete ve yoksulluğa mahkum etti” ifadelerini kullandı.

Geçinemeyen emeklilerimiz ikinci bir işte çalışıyor

Kılınç, emeklilerin zor şartlar altında hayatlarını idame ettirdiklerinin altını çizdi.

“Ülkenin kalkınmasında en büyük paylardan birisi hiç şüphesiz emeklilerimizdir. Emeklilerimiz, gece-gündüz demeden çalışmış, ülkenin kalkınması için varını-yoğunu ortaya koymuş, ancak hak ettiği değeri hiçbir zaman görmemiştir. O nedenle emeklilerimize hak ettiği değeri vermenin zamanı geldi de geçiyor. Pandemi nedeniyle zor bir dönemden geçiyoruz. Bu süreçte A’dan Z’ye tüm ürünlere yüzde 20-30 zam yapılırken, bizlere verilen zam hiç tatmin edici bir oran değildir. Geçinemeyen emeklilerimiz ikinci bir işte çalışıyor. Çünkü emekli olduğunda maaşının yarısını kaybediyor, dolayısıyla aldığı maaş geçinmesine yetmiyor” açıklamasında bulundu.

TÜİK’in enflasyonu ile halkın cebindeki enflasyon aynı değil

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı enflasyonun gerçeği yansıtmadığına dikkat çeken Emekli Postacılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hasan Kılınç, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Türkiye’de istatistik Kurumu’nun açıklamış olduğu enflasyon rakamları gerçeği yansıtmadığı gibi, gerçek ile uzaktan-yakından hiçbir ilgisi ve alakası bulunmamaktadır. Çünkü çarşı ve pazardaki, yani halkın cebindeki enflasyon yüzde 30-40’dan aşağı değil. Ancak TÜİK’in açıkladığı yüzde 14. Karşılaştırdığımızda arada dağlar kadar fark olduğunu görebiliriz.”

Enflasyon sepetindeki ürünler revize edilmeli

Başkan Kılınç, enflasyon sepetinde 900’e yakın ürün bulunduğunu ve enflasyonun buna göre belirlendiğini söylerken, “Lakin sepette insanların ömrü hayatında hiç kullanmadığı ya da bir defa kullandığı ürünler var. Dolayısıyla enflasyon sepetindeki ürünlerin gözden geçirilip, revize edilmesi, günümüz koşullarına göre belirlenmesi gerekmektedir. Gerçek enflasyon belirlenirken, gıda, kira, giyim, sağlık, ulaşım ve yakıt gibi temel ürünlerin baz alınması lazım. Çünkü halkın yaşamını idame ettirmesi için gerekli olanlar bunlardır. Bir kez daha altını kalın harflerle çizmek gerekirse verilen zam oranı bizleri mutlu ve tatmin etmemiştir. Emekli, her zaman ki gibi zor koşullar altında, borç içerisinde yaşamını sürdürmeye devam edecek” diye konuşma yaptı. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *