ANASAYFA arrow right Güncel

Emekli amirallerin "Montrö" bildirisine 10 gözaltı

Emekli amirallerin "Montrö" bildirisine 10 gözaltı
YAYINLAMA: 05 Nisan 2021 / 13.48
GÜNCELLEME: 05 Nisan 2021 / 15.20
Soruşturmada 4 şüpheliye 3 gün içinde emniyete müracaat etmeleri için de tebligat yapıldı.

Emekli 103 amiralin imzasıyla açıklanan “Montrö Bildirisi’ne ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında 10 şüpheli gözaltına alındı. 

Anadolu Ajansı'nın aktardığı bilgiye göre, soruşturmada 4 şüpheliye 3 gün içinde emniyete müracaat etmeleri için de tebligat yapıldı.

Ne olmuştu

Türkiyeli 103 emekli amiral, 4 Nisan 2021 Pazar günü,  Montrö Sözleşmesi’ne dikkat çeken bir bildiri yayınladı.

Bildiride Montrö'nün Türkiye’nin haklarını en iyi şekilde koruyan bir anlaşma olduğu belirtildi.

“Montrö; sadece Türk Boğazlarından geçişi düzenleyen bir sözleşme değil, Türkiye’ye İstanbul, Çanakkale, Marmara Denizi ve Boğazlardaki tam egemenlik haklarını geri kazandıran, Lozan Barış Antlaşmasını tamamlayan büyük bir diplomasi zaferidir.

“Montrö, Türkiye’nin II. Dünya Savaşında tarafsızlığını korumasına imkân yaratmıştır. Bu ve benzeri nedenlerle, Türkiye’nin bekasında önemli bir yer tutan Montrö Sözleşmesinin tartışma konusu yapılmasına/masaya gelmesine neden olabilecek her türlü söylem ve eylemden kaçınılması gerektiği kanaatindeyiz” denildi.

İktidardan tepki

Bildiriye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da aralarında olduğu yetkililerden tepki geldi. Bildirinin “darbe iması” yaptığı vurgulandı.  MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Açıklanan bildirinin çok yönlü adli ve idari soruşturması yapılmalıdır" dedi. 

Muhalefet ne dedi?

Muhalefetten siyasetçiler, Montrö bildirisini “darbe” olarak yorumlayan iktidara tepki gösterdi, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise iktidara destek çıktı.

 Halkların Demokratik Partisi (HDP), sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: "Demokrasiyi ve özgürlükleri hedef alan darbeci yaklaşımlara ve tutumlara karşı tavrımız her zaman nettir.”

Aynı gün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bildiriye öncülük eden amiraller hakkında soruşturma başlattığını duyurdu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *