ANASAYFA arrow right Ekonomi

Emekli, aç kalmamak için mücadele ediyor

Emekli, aç kalmamak için mücadele ediyor
YAYINLAMA: 17 Eylül 2020 / 21.09
GÜNCELLEME: 17 Eylül 2020 / 21.37
Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Gaziantep Şube Başkanı Ali Osman Özer, emeklilerin son durumunu Sabah’a anlattı.

“Emekli ikinci bir işte çalışmazsa geçinmesi mümkün değil” ifadelerini kullanan Başkan Özer, alınan maaşların sadece kira, elektrik, su, doğalgaz ve diğer giderleri karşıladığının altını çizdi ve yukarıda ki başlığı söyledi: “Emekli geçinmek için değil, aç kalmamak için mücadele ediyor.”

TÜİK’in enflasyonu ile halkın cebindeki enflasyon aynı değil

Türkiye İstatistik Kurumu’nun enflasyon rakamları ile halkın cebindeki enflasyonun birbirinden farklı olduğuna dikkat çeken Özer, 2020 yılının ikinci çeyreğinde emekliye yüzde 5.75 zam verildiğini hatırlattı. “Yüzde 85-90 arasında ki emekli aylık bin 500 ile 2 bin lira arasında maaş almaktadır. Hükümetin en yaptığı çalışmaya göre en düşük emekli maaşı da bin 500 lira olması gerçekten sevindirici bir durumdur. Bu az da olsa yaralara merhem oldu, fakat yüzde 5.75 yerine yüzde 15’te verse yetmez. Çünkü hayat şartları çok pahalı ve harcamalar buna göre yapılıyor. Her pazara gidildiğinde farklı fiyatlar ile karşılaşıyorsunuz” dedi.

Hak edilen ücretin, değerin verilmesini istiyoruz

Bütçede sıkıntı olduğundan emekliye para verilmediğini kaydeden Özer, “Devlet baba, vatan anadır. Baba her zaman vermek zorundadır. Çünkü ülke şu anda bu konumda ve dünyada ekonomik anlamda 17. sırada ise bundan babalarımızın ve şimdi ki emeklilerimizin rolü çok büyüktür. Dolayısıyla hükümetin bizleri gözetlemesi, sahip çıkmasını, hak edilen ücretin, değerin verilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Gaziantep Şube Başkanı Ali Osman Özer, Gaziantep’te yaşayan emeklilerin ikinci bir işte çalışmak zorunda kaldıklarını vurgularken, konuşmasına şöyle devam etti: “Emeklilikte yaşa takılanları unutmamak lazım. Bu insanlar 20-25 yıl çalışmış, emek vermiş. Emekli olacağı zaman kanun çıkıyor ve emekli olamazsın deniliyor. Bu şekilde olan vatandaşları işe almıyorlar, bulamıyorlar.”

Enflasyon oranında zam verilmesini talep ediyoruz

Derneğin yaptığı çalışmalara değinen Başkan Özer, “Kış mevsimi yaklaşıyor, o nedenle bir insan aç oturabilir, ama soğukta oturamaz. Dernek olarak, emeklilerimiz için en iyi kömürü en ucuza alıyoruz. Sözleşme yapıyoruz, birinci sınıfı kömürü 6 taksit ile veriyoruz. Ayrıca 2008-2015 yılları arasında kredi kullananlara dosya masrafı adı altında bankaların aldıkları parayı yeniden teslim ettik. Kuzeyşehir’de yapılan konutlardan alanlar oldu, şu an da oturan emeklilerimiz var. Ancak peşinat yüksek olduğundan çıktığı halde alamayanlar bulunuyor. Bayram ikramiyelerinin yükseltilmesini, enflasyon oranında zam verilmesini talep ediyoruz.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *