ANASAYFA arrow right Ekonomi

Emeğimizin karşılığını, gelirin adil dağılımını istiyoruz

Emeğimizin karşılığını, gelirin adil dağılımını istiyoruz
YAYINLAMA: 14 Temmuz 2021 / 21.00
GÜNCELLEME: 14 Temmuz 2021 / 21.15
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Gaziantep İl Temsilcisi Ali Arpat, kamu emekçilerinin geçmiş yıllardaki kayıplarının giderilmesini için ücretlere önce yüzde 30 ve her altı aylık dönemler için ise yüzde 15’er zam yapılması gerektiğinin altını çizdi

Ali Arpat, insan onuruna yakışır bir ücret istediklerini ifade etti. “Enflasyon kadar zam değil, bütün haklarımızı, insan onuruna yaraşır bir şekilde emeğimizin karşılığını, gelirin adil dağılımını istiyoruz” dedi.

Birçok sorun çözüm bekliyor

 “Kamu emekçileri çözüm bekleyen sayısız sorunla karşı karşıyadır. Sözleşmeli, ücretli, vekil gibi esnek ve güvencesiz statülerde çalıştırılma, atama ve görevde yükselmelerde liyakat yerine adam kayırmacılığın ve kadrolaşmanın esas alınması, vergi tarifeleriyle ağırlaştırılan vergi yükü, insan onuruna yakışmayan bir ücret düzeyi ve adaletsizliği, adaletsiz ek gösterge sistemi, özelleştirme tehdidi, hayat pahalılığı, kötü çalışma koşulları, tarafların eşit olmadığı toplu sözleşme sistemi ve grev hakkının olmaması gibi daha birçok sorun çözüm bekliyor” açıklamasını yaptı.

Sözleşmeli çalışan sayısı 105 binden 523 bine çıktı

2013 yılında 105 bine kadar azalan kamuda sözleşmeli çalışan sayısının Mart 2021 itibariyle 523 bine kadar çıktığı tespitini yapan Arpat, “Kamu hizmetlerinin önemli bir bölümü bu şekilde güvencesiz ve birçok sosyal ve mali haktan yoksun olarak çalıştırılan sözleşmeli personel eliyle yaptırılmaya çalışılmaktadır. Kamuda güvencesiz çalıştırılmaya son verilmeli, tüm kamu çalışanları aynı statüde istihdam edilmeli” ifadelerini kullandı.

Ücretlilerin üzerindeki vergi yükü azaltılmalı

İl Temsilcisi Arpat, “Türkiye’deki vergi sisteminin, gelirle ilişkisi olmayan, harcama ya da belli bir işlem yapılırken ödenen katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, özel iletişim vergisi, damga vergisi harç ve benzeri isimlerle alınan dolaylı vergilere dayanıyor olması, ücretle geçinenlerin gelirlerinin çok büyük bir bölümünü dolaylı vergi olarak devlete ödemelerine yol açmaktadır. Öyle ki yılın ikinci altı ayında yapılan zamma rağmen, bazı kamu çalışanları yıl sonunda, yıl başında ellerine geçenden daha düşük net ücretle geçirmek zorunda kalmaktadır. Ücretlilerin üzerindeki vergi yükü azaltılmalı” çağrısı yaptı.

Tüm ücretlerin asgari ücret kadar olan kısmı vergiden istisna edilmeli

Üniversite mezunu tüm memurların ek göstergelerinin 3600’e çıkarılması ve 6’ncı dereceye inen tüm kamu çalışanlarına ek göstergenin verilmesi gerektiğini kaydeden Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Gaziantep İl Temsilcisi Ali Arpat, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Kamu çalışanlarına yılda bir defa yıllık izne ayrılırken bir maaş tutarında ikramiye ödenmelidir. Gelir vergisi tarifesinden kaynaklanan vergi yükü artışı önlenmelidir. Tüm ücretlerin asgari ücret kadar olan kısmı vergiden istisna edilmelidir. Aynı kadro ve unvanlarda çalışanlar arasındaki maaş farklılıkları giderilmeli ve eşit işi eşit ücret ödenmelidir. Yıllardır artırılmayan doğum yardımı ödenekleri günün koşullarına göre yeniden belirlenmelidir. Kamu emekçilerine dayatılan grev hakkı bulunmayan ve anlaşma sağlanamazsa Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun karar verdiği bu sözde toplu sözleşme düzeni Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşma ve sözleşmelerdeki taahhütlerine aykırı, çağdaş normlardan uzaktır. Çağdaş ülkelerdeki sendikaların ve çalışanların sahip olduğu hiçbir hak ve özgürlük Türkiye’deki kamu sendikalarına ve kamu emekçilerine tanınmadı.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *