ANASAYFA arrow right Yaşam

Eller yıkanırken, diş fırçalarken ve tıraş olurken musluk kapatılmalı

Eller yıkanırken, diş fırçalarken ve tıraş olurken musluk kapatılmalı
YAYINLAMA: 26 Mart 2023 / 20.27
GÜNCELLEME: 26 Mart 2023 / 20.27
Tarım ve Orman Bakanlığı su tasarrufu kılavuzu yayımladı

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, "su verimliliği seferberliği" kapsamında binalarda yüzde 25 su tasarrufu sağlanması hedefiyle "Binalarda Su Verimliliği Hedefi ve Uygulama Kılavuzu"nu yayımladı.

Tüm dünya ile birlikte Türkiye'de de etkisi günbegün daha çok hissedilen kuraklığa ve beraberindeki su sıkıntısına karşı tedbirler alınmaya devam ediliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) 24 Şubat 2023'te suyun tasarruflu kullanılmasına dair yurttaşlara yaptığı çağrıdan sonra Tarım ve Orman Bakanlığı da çağrıda bulundu.

Bakanlık, bu çağrıya uygun bir de kılavuz hazırladı. Kılavuz ile hedeflenen, özellikle binalarda yüzde 25 oranında su tasarrufu sağlanması.

Bireysel su kullanımlarında tasarrufu ve su kaynaklarının korunmasını amaçlayan kılavuzda yer alan "azalt-yeniden kullan-değiştir" stratejileri ile su verimliliği kültürünün toplumun bütün kesimleri tarafından benimsenmesi hedefleniyor.

Öneriler

Kılavuzda yer alan önerilerden bazıları şunlar:

Eller yıkanırken, diş fırçalarken ve tıraş olurken musluk kapatılmalı.

Çamaşır ve bulaşık makineleri tam dolu bir şekilde çalıştırılmalı.

Su sızıntıları önlenmeli.

Halılar ve balkonlar tasarruflu yöntemlerle temizlemeli, mümkünse sadece silinmeli.

Sebze ve meyveler akar musluk yerine su dolu kapta yıkanmalı.

Söz konusu stratejilerin hayata geçirilebilmesi adına "Binalarda Su Verimliliği Sistem Kurulumu Talimatı" da hazırlandı.

Su verimliliği birimi

Bu çerçevede binalarda su verimliliği uygulamalarının yaygınlaştırılması için "su verimliliği biriminin kurulması", "mevcut durum tespiti", "planlama", "ihtiyaçların belirlenmesi ve temin edilmesi", "eğitim ve farkındalık oluşturma", "uygulama" ve "raporlama" adımları öne çıkıyor.
Söz konusu kılavuza ve sistem kurulumu talimatlarına "www.suverimliligi.gov.tr" internet adresinden ulaşılabilir.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *