ANASAYFA arrow right Ekonomi

Elektrik ve doğal gaz zamları yıl sonuna kadar ertelenmeli

Elektrik ve doğal gaz zamları yıl sonuna kadar ertelenmeli
YAYINLAMA: 28 Temmuz 2021 / 21.23
GÜNCELLEME: 28 Temmuz 2021 / 21.30
Gaziantep Elektrikçiler Odası Başkanı Sadık Keş, elektriğe ve doğalgaza yapılan zamların geri alınması ve yıl sonuna kadar ertelenmesi gerektiğini söyledi

Türkiye’nin Koronavirüs salgını ile mücadele ettiğini hatırlatan Başkan Keş, “Şu anda insanlar ekonomik olarak çok zor günler geçiriyorlar. Zaten evini zor geçindiriyor, faturalarını zor ödüyor. O halde gelecek zamlı faturaları nasıl ödeyecekler? Dolayısıyla elektrik ve doğalgaz zamlarının yıl sonuna kadar ertelenmesini lazım” şeklinde konuştu.

Ülkenin sigortası olan esnafın elinden tutulmalı, sahip çıkılmalı

Keş, geçmiş dönemlerde elektriğe ayda yüzde 4-5 zam yapıldığını hatırlattı. “Bu zamlar yapılan hesaplar sonucunda belirlenir. Zam yapılması gerektiğinden dolayı zam yapılmıştır. Eğer zam yapılacaksa bir an değil, geçmiş dönemde ki gibi aylık olarak yapılsaydı, bu kadar tepki çekmeyebilirdi. Vatandaş demek esnaf demektir. Pandemiden en fazla etkilenen kesim esnaftır. Örneğin; devlet memuru ayın 15’inde maaşını tıkır tıkır alır, ancak esnaf iş yaparsa para kazanır, evine ekmek götürür, iş yapamazsa para kazanamaz, evine ekmeği götüremez. Dolayısıyla ülkenin sigortası olan esnafın elinden tutulması ve sahip çıkılması lazım” çağrısı yaptı.

Bakırın kilosu 80-100 liraya yükseldi

Bakıra yüzde 100 zam yapıldığını hatırlatan Gaziantep Elektrikçiler Odası Başkanı Sadık Keş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Pandemi döneminde 40 lira olan bakırın kilogram fiyatı 80-100 liraya yükselmiş durumda. Bakıra zam geldiğinden direkt olarak kabloya da zam geliyor. Esnaf, taahhütlü iş yaptığında aldığı verdiği fiyattan kazanç değil, zarar ediyor.”

Sektörün acil olarak can suyu kredisine ihtiyacı var

Sektörün acil olarak can suyu kredisine ihtiyacının olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Keş, “Hem sektörümüzün hem de küçük esnafın krediye ihtiyacı var. GESOB bu konuda bir çalışma yapıyor ve bir an önce netice almayı umut ediyoruz. Verilecek kredinin faizsiz ve 6 ay sonra ödemeli en az 50 bin lira verilmeli. Esnaf ülke ekonomisine büyük katkılar sağlıyor. Çünkü her bir esnafın yanında en az 4-5 kişi çalışıyor ve evine ekmek götürüyor. Bu istihdamın devam etmesi için destekleme şart” şeklinde konuşma yaptı. Özer Karınca

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *