ANASAYFA arrow right Güncel

Elektrik ve doğal gaz faturaları, zam yağmurundan sonra tarihi zirve yaptı

Elektrik ve doğal gaz faturaları, zam yağmurundan sonra tarihi zirve yaptı
YAYINLAMA: 26 Ekim 2021 / 21.09
GÜNCELLEME: 26 Ekim 2021 / 21.09
“Türkiye’de bir yandan doğalgaza zam yapılırken eş zamanlı olarak kömür fiyatları da dolar kuruyla birlikte arttı. Kömür fiyatları geçen seneye göre yüzde 140 yükseldi. Geçen sene 1250 TL olan kömürün tonu bu yıl 3000 TL’nin üzerinde.”

Son dönemlerde zamlarla birlikte büyük artış gösteren elektrik ve doğal gaz fiyatlarından sonra kömür fiyatlarındaki büyük artışa dikkat çeken CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, dar gelirli vatandaşın yaklaşan kış aylarında ısınma kaynağı olan kömür fiyatlarıyla ilgili hükümeti uyardı.

Dünya genelinde darboğaza giren kömür üretimi nedeniyle doğalgaza erişimi olmayan dar gelirli vatandaşların yüzde 140 oranında artış gösteren ithal kömür almasının çok zor olduğunu vurgulayan Yılmazkaya, Türkiye Kömür İşletmelerinin yerli kaynaklar konusunda çalışma yaparak vatandaşların soğuk kış aylarında mağdur olmaması adına, uygun kriterlere ve özelliklere sahip yerli kömür noktasında gerekli planlamayı bir an önce hayata geçirmesi bu yıl yaşanacak kömür krizine karşı bir defaya mahsus gerekli önlemleri alarak vatandaşın kullanımına yerli kömürü sunması şart” ifadelerini kullandı.

Yılmazkaya yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Elektrik ve doğal gaz faturaları son yıllardaki zam yağmurundan sonra tarihi zirve yaptı. Yüksek zamlar yüzünde vatandaş kömüre yöneldi ancak kömür fiyatları da çok arttı. Kara kışın soğu hissedilmeye başladı, vatandaşlar kış aylarında nasıl ısınacağının hesabını yapıyor. Bir an önce kömür piyasasına gerekli müdahalenin yapılması şart. Aksi takdirde kömür karaborsaya düşecek” dedi.

Küresel enerji krizine dikkat çeken Yılmazkaya, “Elektrik, kömür ve doğal gaz fiyatlar rekor üstüne rekor kırıyor. Dünya genelinde yaşanan enerji darboğazı kapıda. Türkiye’nin yaşanacak krize hazırlıklı olması adına Türkiye Kömür İşletmeleri’nin yerli kaynaklar konusunda gerekli planlamaları yapması şart” ifadelerini kullandı.

Yılmazkaya, “Birçok ilde yerli kömür tüketimi yasak. Köylerde serbest olan yerli kömür, şehir merkezlerinde yasak ama kenar mahallelerde dar gelirli vatandaş yüksek maliyetli olan doğalgazı kullanamıyor. Çok yüksek olan ithal kömürü de alamadığı içinde vatandaşlarımız büyük mağduriyetler yaşmakta. Çevre kirliliği noktasında gerekli değerlendirmeler yapılarak yerli kömür olanakları değerlendirilmeli, vatandaşın kışın yaşayacağı mağduriyeti önleme adına gerekli tedbirler alınmalı” ifadelerini kullandı.

Yılmazkaya, “Bugün, ülkemizde doğalgaz kullanılamayan yerlerde kömür, temel ısınma kaynağı. Kış mevsimi yaklaşırken dar gelirliler vatandaşlarımız kara kara düşünmeye başladı. Dar gelirlinin tek ısınma kaynağı kömür fiyatı çok zamlandı. Geçen sene 1250 lira olan ithal kömür şimdilerde 3000 liralardan satılıyor. Geçen sene 700-800 liraya satılan yerli kömür şimdi 1300 TL civarında. Önümüzdeki aylarda kömürün kara borsaya gireceği, kömürcülük sektöründe konuşulmakta. Hükümetin yanlış politikaları nedeniyle yerli kömürde uygulanan kotalar yüzünden ithal kömüre yönelen vatandaş hem pahalı kömür almakta hem de Çin’de yaşanan kriz nedeniyle ithal kömürü çok yüksek fiyatlara almak zorunda kalıyor” ifadelerini kullandı. 

Piyasada satışa sunulan sahte kömürlerle ilgili vatandaşı uyaran, aynı zamanda Kalp Damar Cerrahı olan CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, hem sağlık hem de çevre kirliliği adına sahte kömüre dikkat çekti.

Sahte ve kötü değerlere sahip kömürler hava kirliliği, akciğer ve solunum yollarına zarar verdiğine, astım, bronşit ve kalp damar hastalıklarına neden olan sahte ve tağşiş kömürlerin satıldığına dikkat çeken Yılmazkaya, kömür alacak vatandaşları da uyardı;

“Başta sağlık ve çevre kirliliği gibi önemli nedenlerden ötürü kömür satın alırken vatandaşların kömür torbası üzerinde;

Kalori değeri, kül oranı, kükürt oranı, şişme endeksi değeri, nem oranı, ağırlığı, üretim ve nihai tüketim tarihi, üretici bilgisi, adresi, telefon ve e-posta adresi gibi bilgilerin yazılı olmasına dikkat etmelidir” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *