ANASAYFA arrow right Güncel

Elektrik fiyatlarındaki düşüş devam ederse mart ayı içerisinde bir indirim olabilir

YAYINLAMA: 30 Ocak 2023 / 21.03
GÜNCELLEME: 30 Ocak 2023 / 21.03
Dönmez, "Karadeniz gazı, 30 yıllık ihtiyacımızı karşılayacak büyüklükte" ifadelerini kullandı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez"Elektrik fiyatlardaki düşüş seyrederse mart ayı içerisinde bir indirim olabilir" dedi.

Dönmez, "Enerjide Türkiye Yüzyılı Zirvesi"nde açıklamalar yaptı. Enerji politikalarından bahseden Dönmez, "Karadeniz gazı, nükleer enerji, doğal gaz depolama, LNG, FSRU tesisleri, gaz merkezi, yenilebilir enerji, nadir toprak elementleri, bor ve diğer madenlerde uç ürün üretimi gibi her bir konu aslında bugünün ya da yarının meselesi değil, gelecek 50 yılın, 100 yılın meselesi" diye konuştu.

"Karadeniz gazı 30 yıllık ihtiyacımızı karşılayacak büyüklükte"

Dönmez, Karadeniz gazıyla ilgili, "Karadeniz gazı şu anki rezerviyle 30 yıllık ihtiyacımızı karşılayacak büyüklükte. Yeni keşiflerle inşallah bu süre daha da uzayacak. Doğal gaz iletim, dağıtım, depolama işleri en az 50 yıla hatta daha fazlasına tekabül ediyor. Yenilenebilir enerji hakeza her bir tesisin en az 30-35 yıllık kullanım ömrü var" değerlendirmesini yaptı.

Karadeniz gazında ilk fazın mart ayında devreye gireceğini söyleyen Dönmez, şunları kaydetti:

"Türkiye Yüzyılı, enerjide bağımsızlığın yüzyılı olacak. Bunun için bütün plan ve programlarımızı hazırladık. İşte Karadeniz gazı… İnşallah ilk fazı mart ayında devreye girecek. Tam kapasite üretimde inşallah gaz ihtiyacımızın dörtte birini buradan karşılayacağız. Bu ne demek? Türkiye’nin gaz ithalatının dörtte bir oranda azalması demek. Bu, Türkiye’nin gaz müzakeresi yaparken elinin daha güçlü olması demek." 

İndirimler devam edebilir mesajı

Yapılan indirimlere değinen Dönmez, "İnşallah bu müjdelerin devamı geldikçe ve dünyadaki fiyat oynaklığı azalmaya başladıkça bunları indirim olarak vatandaşlarımıza da yansıtacağız. Geçtiğimiz hafta sanayinin kullandığı doğal gaza yüzde 13,10; elektrik amaçlı doğal gazda da yüzde 16,67 oranında indirim yaptık. 2022 Kasım’dan bu yana sanayinin kullandığı doğal gazda toplam yüzde 24,5 ila yüzde 38 oranında bir indirim oldu. Bu durumun tabi önce üretim maliyetlerinde ve en nihayetinde de enflasyonda da bir düşüşe yol açmasını bekliyoruz" diye konuştu.

"Fiyatlardaki düşüş seyrederse mart ayı içerisinde bir indirim olabilir"

Dönmez, "Bir diğer indirimde elektrikten geldi biliyorsunuz. Serbest piyasadaki elektrik tavan fiyatını 2021 Aralık’ta 4 bin 800 TL/MWh’den 4 bin 200 TL/MWh’ye indirmiştik biliyorsunuz. Geçtiğimiz hafta da yeni bir düzenlemeyle tavan fiyatını 4 bin 200 TL’MWh’den 3650 L’MWh’ye düşürdük. Böylece serbest piyasadan elektrik alan büyük sanayi kuruluşlarımızın maliyetlerinde yüzde 15’e kadar bir düşüş olacak. Fiyatlardaki düşüş seyrederse mart ayı içerisinde bir indirim olabilir" dedi.

Dönmez, Umman ile yeni bir anlaşmanın imzalanmak üzere olduğunu da söyledi.

Anlaşmanın 10 yıllık olacağı ve Umman'dan yılda 1,4 milyar metreküp gaz tedarik edileceği belirtildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *