ANASAYFA arrow right Röportaj

Ekonomik krizlerden en fazla küçük esnaf etkileniyor

Ekonomik krizlerden en  fazla küçük esnaf etkileniyor
YAYINLAMA: 17 Nisan 2020 / 21.25
GÜNCELLEME: 17 Nisan 2020 / 21.25
1 Kasım seçimleri öncesinde yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelerin esnaf

1 Kasım seçimleri öncesinde yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelerin esnaf üzerinde büyük sıkıntı yarattığına dikkat çeken  Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, şimdi işlerin yeniden düzeleceğinden umutlu olduklarını dile getirdi.

Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, “Seçimden önce  3 bin 200 lira olan dolar, 2 bin 800 liraya düştü. Habur Sınır Kapısı’nda 17 kilometre uzunluğunda biriken tırlarımız  3 gün içerisinde geçiş yaptılar. Bu iyileşme demektir. Bu ülkenin artık refaha gittiğinin belirtisidir. Dış ülkelerle olan bağlantılarımızın da düzeleceğine inanıyoruz.  Özellikle son günlerde yapılan G20 toplantısının ülkemiz açısından çok anlam kazandığını ve bundan sonra da tahmin ederim ki dış komşu ülkelerimiz ile bağlantılarımızın daha iyi olacağını ümit ediyorum” diye açıklamada bulundu. Gaziantep Esnaf ve Ekonomik krizlerden en fazla küçük esnafın etkilendiğini ifade eden Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Ömer Küsbeoğlu, Sabah sorularını yanıtladı.

SABAH- Esnafın durumu nasıl, zira piyasa da işlerin durgun olduğu söyleniyor
Esnafın durumunu ele aldığımızda zaman zaman  iyi olduğu dönemleri de oluyor. Sıkıntılı olduğu zamanlarda oluyor. Hükümetin istikrarlı olması esnaf içinde geçerli. Esnafımız, oturduğu yerden para kazanan bir teşkilat değil. Kendi öz sermayesiyle, emeği ile çalışan insanlardır. Bir imalatın olması için para lazım daha sonra bu imalatın tanıtımı, pazarı hazır olduktan sonra imalata başlanır. Bunlar da hazır olmazsa eğer imalatçımız sıkıntı çekiyor. Kıştan yaza, yazdan kışa sezon değişikliği dediğimiz değişikliklerde yine sermaye lazım. Özel günlerde ister istemez ürün çeşitlerini artırmak gerekir. Gerek dış ülkelerle gerek ülke olarak yaşanan kaoslardan dolayı zor günler yaşanıyor. Bunlar da ekonomik kriz yaratıyor ve  bu krizden en başta küçük esnaf etkileniyor. Nakit durumu iyi olmayan esnafımıza Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi tarafından finansman desteği vererek sıkıntısını geçirmeye çalışıyoruz.

SABAH- Birliğe bağlı kaç esnaf gurubu var?
Birliğe bağlı 78 meslek odası var. Bu meslek odalarının il ve ilçeler dahil 42 bin kayıtlı üyesi bulunmaktadır.

SABAH- En sıkıntılı esnaf hangisi şu anda?
Yeri geldiğinde imalatçı da sıkıntı çekiyor, hizmet üreten de sıkıntı çekiyor. Ülkenin ekonomisi ile doğru orantılı bunlar.

SABAH- “Bütçe fazla veriyor, ekonomik  büyüme devam ediyor” deniliyor. Bu makro göstergelerle esnafın durumu arasında bir paralellik söz konusu mu? Yoksa bunlar safsata mı?
Bu gerçekçi bir şeydir. 1991-2001 yıllarını kıyaslıyoruz. Esnaf kefaletten o zamanlarda aldığımız kredinin faizi yüzde 49’du. Şu anda ise yüzde 4. Bu nereden destekleniyor? Bütçeden. Halk Bankası aracılığıyla bize verilen bu faizin bir bölümü bankalarda yüzde 15-12 civarında verilen faiz, esnafa yüzde 4 olarak verilmektedir.  Bu da bütçeden verilmektedir. Bütçenin artışı yoksa bunu veremez. Demek ki ortada olan bir bütçe artışı var. Esnafa KOBİ’den, KOSGEB’ten  gelen destek var. Faizli, faizsiz, bir yıl ödemesiz, 5 yıl ödemeli gibi krediler var. Esnafa nefes alabileceği şekilde kredi sağlanıyor. Bu da bütçeden destekleniyor.

SABAH- 7 Haziran seçimleri sonrası yaşanan karmaşa esnafın işlerini nasıl  etkiledi?
Halkımız gerek mevcut hükümete gerekse diğer partilere bir mesaj verdi. Halkın mesajını anlayan partilerimiz oldu, anlamayan partilerimiz oldu. Anlamayan partilerimize 1 Kasım seçimlerinde halk gereğini yaptı. Tekrar tek başına hükümet dedi. Ancak bu geçen 3 ay  zarfında gerçekten hem esnaf hem de sanayicimiz büyük bir sıkıntı yaşadı. Ekonomik krize girilmedi desek yalan olur. Burada bir terör olayı yaşandı. Ama 1 Kasım’dan bu yana anında doların düşüşü, anında terörün zayıflayışı, piyasayı olumlu etkiledi. Ama bu 3 ay içerisinde taban da tavanda çok büyük bir zarar  gördü. Esnafımız gerçekten bu 3 ay içerisinde sıkıntılı günler geçirdi.

Sabah-1 Kasım seçimlerinin ardından piyasa da bir düzelme bekliyor musunuz?
Tabi ki bekliyoruz. Seçimden önce  3 bin 200 lira olan dolar, 2 bin 800 liraya düştü. Habur Sınır Kapısı’nda 17 kilometre uzunluğunda biriken tırlarımız  3 gün içerisinde geçiş yaptılar. Bu iyileşme demektir. Bu ülkenin artık refaha gittiğinin belirtisidir. Dış ülkelerle olan bağlantılarımızın da düzeleceğine inanıyoruz.  Özellikle son günlerde yapılan G20 toplantısının ülkemiz açısından çok anlam kazandığını ve bundan sonra da tahmin ederim ki dış komşu ülkelerimiz ile bağlantılarımızın daha iyi olacağını ümit ediyorum.

SABAH- Peki  Suriyeli mülteciler esnafı nasıl etkiledi? Olumlu veya olumsuz
Sayı bakımından yaklaşık 2.5 milyon Suriyeli Türkiye’de bulunmaktadır. En fazla Suriyeli şehrimizde bulunuyor. Şu anda Gaziantep’te yaklaşık 450 bine yakın Suriyeli var. Bunların bir kısmı kamplarda, bir kısmı da konutlarda oturuyor. Ancak 50-60 bin üzerinde şehirde başı boş, kayıt dışı gezen Suriyeli var. Bu insanlar hakkında gerek belediyece, gerekse kurumlarca almış olduğumuz kararla bir çalışmamız var. Bu çalışmamızı da hükümete sunduk. Önümüzdeki günlerde yabancıların çalışması konusunda bir yasa hazırlanacak. Bu yasa çıktığı zaman da en büyük sıkıntıyı aşmış olacağız. İŞ-KUR kanalıyla mesleki bir eğitim verilecek. Daha sonra da işe yerleştirilecek. SSK primleri, vergileri konusu da yasa çıktığında belli olacak.

SABAH- Esnaftan en çok hangi konularda şikayet alıyorsunuz?
Mevsim değişimlerindeki veya belli günlerdeki ani nakit ihtiyaçları konusunda sıkıntı oluyor. Halkımızın en büyük sıkıntısı para. Bu sıkıntısını yerine getirdiğimizde işini görmek için yapan da var yapmayan da. Örneğin verilen yardımda bazıları ücreti özel işlerine harcıyorlar Daha sonrasında esnafımız sıkıntısının üzerine sıkıntı yaratıyor. Kısacası esnafın tek sıkıntısı para. Zaman zaman pazar sıkıntısı oluyor.

SABAH- Terör olayları esnafı da tedirgin ediyor mu?
Terör olayı hem ülkemizi hem de yurt dışını etkiledi. Sadece esnafımızı değil tüm Türkiye halkını rahatsız etti. Bunun üstesinden gelineceğine de inanıyoruz.

SABAH- Piyasadaki durgunluktan aşılması için neler yapmayı düşünüyorsunuz?
Gerek  esnafımızı, sanayicimizin, ihracatçımızın ciddi  şekilde tanıtıma, pazara ihtiyacı var. Zaman zaman fuarların yapılması bunun önüne geçecektir. Röportaj Adem Kesenek-Çiçek



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *