ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Ekonomik krizin baş sorumlusu bankalar 

Ekonomik krizin baş sorumlusu bankalar 
YAYINLAMA: 08 Eylül 2020 / 21.30
GÜNCELLEME: 08 Eylül 2020 / 21.30
GSO Başkanı Koçer, hükümetin bankalara verdiği desteğin reel sektörü rahatsız ettiğini söyledi

Bir yıldır reel sektörün taleplerine kaynak yok diyen ekonomi yönetiminin bankacılık sektörü ile girdiği yakınlaşmadan rahatsızlık duyduklarını vurgulayan GSO Başkanı Nejat Koçer, reel sektörün beklediği desteğin yapılması için artık daha fazla sıra beklemek istemediklerini açıkladı.

2001 Yılı’nda patlak veren ekonomik krizin asıl sorumlusu olan bankacılık sektörünün, sürekli desteklenerek adeta ödüllendirildiğine dikkat çeken Koçer, “1 Yıldır verilen paralar yetmezmiş gibi, şimdi de yeni kaynak aktarılması gündeme getiriliyor. Bankalara aktarılan bu paralar reel sektöre aktarılsaydı sonuç daha pozitif olacaktı. Aktarılan onca kaynağa rağmen hala toparlanamayan bankalara gösterilen bu destek, aylardır destek taleplerine yanıt alamayan reel sektörü rahatsız etme noktasına gelmiştir” dedi.

Ekonomiyi yönetenlerin, bankalara yapılan desteğin, “dolaylı olarak ülke ekonomisine ve reel sektöre destek olacağı” yönündeki görüşlerine de katılmadıklarını açıklayan Koçer, “Türkiye’nin en önemli üretim merkezlerinden olan Gaziantep’e, geçen yıl bankaların açtığı kredi rakamları, bankalara verilen destek yanında çok komik kalıyor. Bankalara yeni bir kaynak aktarılsa bile, bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da reel sektör veya üretime yansımayacağı ortadadır” şeklinde konuştu.

Kapalı kapılar ardında yürütülen görüşmeler sonucunda alelacele uygulanmak istenen bankalara ek destek yasasının “tartışmaya açık” olacağını söyleyen Koçer, “Reel sektör başta olmak üzere, tüm kamuoyu bankalara olan bu aşırı ilginin takipçisi olacaktır. Ve bu konu gelecekte çok tartışılacaktır.

Bankacılık sektörüne yeteri kadar destek ve anlayışın gösterildiğini de vurgulayan GSO Başkanı Koçer, “Reel sektör beklediği desteğin yapılması için artık daha fazla sıra beklemek istemiyor. Bundan sonraki destek direkt reel sektörün ayağa kaldırılması için yapılmalıdır. Türkiye ekonomisini yönetenlerin, gerçek üretim anlayışının ve imalatçı ihracatçıların desteklenmesi gerektiğini hatırlaması, 2002’de beklenen iyileşmenin ön şartı olacaktır” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *