ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Ekonomik kriz ve göç sosyal dokuyu bozdu

Ekonomik kriz ve göç sosyal dokuyu bozdu
YAYINLAMA: 24 Kasım 2022 / 14.19
GÜNCELLEME: 24 Kasım 2022 / 14.19
İşsizlik, göç, hırsızlık ve fuhuş artıyor… Muhtarlar dert küpü…

Her gün olaylarla ve vatandaşla iç içe olan mahalle muhtarları, ekonomik krizin etkisinin her geçen gün biraz daha ağırlaştığını, hırsızlık ve fuhuşun yaygınlaştığını, gelir adaletsizliğinin düzelmemesi halinde önümüzdeki yıllarda kentin çok daha büyük tehlikelerle karşı karşıya kalacağını vurguluyor.

Hırsızlık olayları had safhada

Yunus Emre mahalle muhtarı Ahmet Gündüz, ekonomik kriz ve göçün sosyal dokuyu bozduğunu, insanlar arasında güvensizliğin baş gösterdiğini dile getirdi. İnsanların tanımadığı komşulara sahip olduğunu, işsizliğin ve açlığın eklenmesi ile birlikte insanların birbirine yabancılaştığına dikkat çeken Gündüz, mahallede her gün bir iki eve hırsız girdiğini söyledi.

Aşevinden beslenenler arttı

“Aşevinden beslenenlerin sayısı her geçen gün artıyor” diyen Gündüz, “Eskiden aşevinden beslenenler bir elin parmağı kadardı. Ancak şimdi aşevinden faydalananların sayısı arttığı gibi hemen her gün mahalleden üç-beş kişi geçinemediğini belirterek, kurumların verdiği yardımlardan yararlanmak istediğini belirtip kendilerine yardımcı olmamızı istiyor. Yardım isteyenlerin sayısı o kadar çok ki huzursuz oluyorum. İnsanların açlık kaygısı olmsı çok kötü bir durum” dedi.

Hırsızlığın olmadığı gün yok

Hırsızlık olaylarının yaygınlaştığını, bunun insanların aç ve açıkta kalmasından kaynaklandığını belirten Gündüz, “Hırsızlık yapanların %10’u bilemedin 15’i bir takım manevi değerlerden yoksun olduğu için bunu yapıyor olabilir. Her devirde ahlaksız insan vardır. Ancak şimdi aç ve hiçbir çaresi olmayanlar çok fazla. İş bulamayan karnı aç insan, dilimiz varmıyor belki ama hırsızlık ve bir takım işlere yönelmek durumunda kalıyor. Eskiden fuhuş bu kadar fazla değildi. Fakat şimdi gerçekten toplumun bildiği ve gördüğünden çok daha fazla. Hırsızlık olayları da çok yaygın. Hemen her gün hırsızlık olayları ile karşılaşıyoruz. Artık insanlar birbirine ve komşularına güvenemez hale geldi” şeklinde açıklama yaptı.

Kimsenin kimseye güveni kalmadı

İşsizliğin göçü, göçünde toplumsal yapıyı bozduğunu belirten Gündüz, “İnsanlar iş ve aş bulmak amacıyla Gaziantep’e göç etti. Burada da iş bulamadığı için her yolu deniyor. Her gün hırsızlık olan bir mahalle düşünebilir misiniz? Ama ben söylüyorum, her gün ama her gün hırsızlık olayı ile karşılaşıyoruz. Artık insanlar kimseye güvenemez oldu. O kadar hırsızlık, gasp ve fuhuş var ki insanlar birbirlerine güvenemez oldu. İnsanların birbirine sevgi ve saygısı kalmadı” diye konuştu.

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *