ANASAYFA arrow right Yaşam

Ekonomik kriz nedeniyle yetersiz beslenen 0-5 yaş grubu çocuklar beslenemiyor

Ekonomik kriz nedeniyle yetersiz beslenen 0-5 yaş grubu çocuklar beslenemiyor
YAYINLAMA: 18 Ocak 2022 / 14.47
GÜNCELLEME: 18 Ocak 2022 / 14.47
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, ekonomik kriz nedeniyle yetersiz beslenen 0-5 yaş grubu çocukların bodur kaldığını ileri sürerek, “Mama alacak parası olmayan aileler, şekerli su, unlu bulamaç, hazır çorba ve pirinç lapası ile bebeklerini doyurmaya çalışmaktadır. Bebekler yarı aç, yarı tok sürekli hastane yollarında büyümektedir” dedi.

Sevda Erdan Kılıç, bugün yaptığı açıklamada, konuyla ilgili TBMM'ye araştırma önergesi verdiğini belirterek, “TÜİK’in aralık ayı enflasyonunu yüzde 13,58, 2021 yılı enflasyonunu ise yüzde 36,08 olarak açıklamasına rağmen gerçek enflasyon yüzde 80’dir ve neredeyse ürünlere, malzemelere her gün zam gelmektedir. Market çalışanları yükselen fiyatlara yetişmek için çoğu zaman gün içerisinde birkaç kez fiyat etiketlerini değiştirmek zorunda kalmaktadır” diye konuştu. Kılıç, şöyle devam etti:

 “Pazar artıklarıyla beslenen, ‘askıda ekmek’ kuyruklarında hayatları heba olan yurttaşlarımız yeterli gıdaya ulaşmada zorluk yaşamaktadır. Hatta bazı vatandaşlarımız günlük beslenmeleri için gerekli olan temel gıda ihtiyaçlarına dahi ulaşmada zorluk çekmektedir. Bu durum da yurttaşlarımızın yaşam hakkını tehdit etmektedir. ‘Mutfaktaki yangın’, fahiş fiyat artışları karşısında artık ‘mutfağı kül’ etmektedir. Yurttaşlarımızın umutları, yaşama sevinci ve geleceği mutfaklarıyla birlikte kül olmaktadır. Vatandaşlarımız günlük beslenmeleri için gerekli olan temel gıda ihtiyaçlarına ulaşmada zorluk çekerken bu zorluk, ülkemizin geleceği olan 0-5 yaş arası bebeklerimiz, çocuklarımız için daha büyük tehlike arz etmektedir. Büyüme çağındaki bebeklerimiz, anne sütünden sonra günlük beslenmeleri için mama vb. besinlere ihtiyaç duymaktadır. Bunun için de bebeğin anne ve babasının bu besinleri alabilecek yeterli ve düzenli bir gelirinin olması önem arz etmektedir. Ancak günümüzde yaşanan fiyat artışları ile birlikte anne ve babaların, bebeklerinin ihtiyacı olan mama vb. besin ürünlerini alabilecek düzeydeki gelirden giderek uzaklaştıkları, fakirleştikleri görülmektedir. Hele günlük ve güvencesiz çalışan vatandaşlarımız için bu tablo daha da vahimdir. Bu anne ve babalar için gıda alımları iyice azalmıştır. Alım tercihleri değişmiştir, et ve süt ürünleri alım listesinden tamamen çıkarılmıştır. Çocuk bezi lüks ihtiyaç haline gelmiştir. Bu nedenlerden dolayı da bebeklerimiz, çocuklarımız yetersiz beslenmektedir.”

Ekonomik krizin derinleşmesiyle birlikte kadınların ‘geçim stratejisi’ uyguladığını anlatan Kılıç, “Mama alacak parası olmayan aileler, şekerli su, unlu bulamaç, hazır çorba ve pirinç lapası ile bebeklerini doyurmaya çalışmaktadır. Bebekler yarı aç, yarı tok sürekli hastane yollarında büyümektedir” dedi.

Kılıç, Türkiye'de uzun süreli beslenme bozukluğu sonucu 0-5 yaş grubunun ‘bodur’ (yaşa göre boy kısalığı) kaldığını ileri sürdü. Daha çok kırsal kesim ve yoksul ailelerin 5 yaş altı bebekleri ve çocuklarında yetersiz beslenme problemi bulunduğunu, bunun da birçok rahatsızlığı tetiklediğini vurgulayan Av. Kılıç, “Bu durum yetişkinlikte de devam etmektedir. ‘Beslenme ilintili’ hastalık dediğimiz diyabet, hipertansiyon, gelişim geriliği ve enfeksiyon hastalıklarına sık yakalanmalarına neden olmaktadır” diye konuştu.

Türkiye'de ulusal ve bölgesel düzeyde yapılan araştırmalarla saptanan yetersiz beslenmeyle ilgili sağlık sorunlarının başlıcalarının 0-6 yaş grubu çocuklarda protein-enerji malnütrisyonu, anemi (kansızlık) ve raşitizm olduğunu kaydeden Kılıç, şunları söyledi:

“Ülkemizdeki bebek ölüm oranları, Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığı zaman yüksek oranlardadır. Halkımız doğan bebeklerinin yaşamasını istemektedir ve bu nedenle de bebeklerine Durdu, Duran, Durmuş, Yaşar gibi adlar koymaktadır. Fakat adlarını Durdu, Yaşar koymak bebekleri yaşatmamaktadır, onların yaşaması için yeterli beslenmeleri gerekmektedir. Ülkemizde bebeklerde düşük doğum ağırlığı (2500 gram) ile doğum oranı yüzde 10'dur. Bebek ve çocuk ölümlerinin çoğu yetersiz beslenmeye bağlı büyüme ve gelişme bozuklukları ile önlenebilir hastalıklar olup; protein, enerji, vitamin ve mineral eksikliğinin neden olduğu beslenme yetersizliklerinden kaynaklanmaktadır. Bu bağlamda, yetersiz beslenen 0-5 yaş grubunun büyüme ve gelişimlerinin yaşıtlarına göre geride olmasına çözüm bulunması, bu yaş grubunun yetersiz beslenmesinin nedenlerinin araştırılması ve bu önemli sorunun giderilmesi için alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98 inci ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince Meclis araştırması açılmasını saygılarımla arz ederim.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *