ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Ekonomide taşlar yerine oturuyor

Ekonomide taşlar yerine oturuyor
YAYINLAMA: 01 Ocak 2023 / 16.15
GÜNCELLEME: 01 Ocak 2023 / 16.15
Hür sanayici ve iş adamları derneği başkanı Cahit Erbağcı düzenlediği basın toplantısında, Türkiye ekonomisinde taşların yerine oturmaya başladığını söyledi.

Erbağcı, “Bu yılın ikinci çeyreğinde ki büyümenin olumsuz olarak değerlendirilememesi gerekir. Rakamlar, büyümenin normal seyri içerisine girdiğini göstermektedir. İhracat üçüncü çeyrekte azalıp, son çeyrekte artabilir” dedi.

Hükümet artık üretimin artırılmasına hız vermeli

Büyüme trendinin normal seyrinde devam ettiğini söyleyen Erbağcı, “Hükümet artık İstihdamı ve kapasitenin artırılması çalışmalarına hız vermeli ve vakit geçirmeden kaynakların faiz ödemeleri yerine reel ekonominin gitmesi için radikal kararlar almalıdır. İstanbul Sanayi odası tarafından yapılan anket sonucu da bizlerin gözlemlerini doğrulamaktadır. Çalışmaya katılan işletmelerin 2003 yılı ikinci yarısında ekonomi üzerindeki olumsuzlukların kaybı olabileceği beklentilerini taşımakta olduğunu, bu durumun sanayi üretimindeki artışın 2003 yılı ikinci yarısında da süreceği ve yüzde beşlik büyüme hedefinin bir miktar aşılabileceği yönündeki ümitleri güçlendiriyor. Anketten çıkan diğer bir olumlu sonuç ise, 2003 yılı ikinci yarısına yönelik beklentiler incelendiğinde, olumsuz gelişmeler bekleyen işletmeler oranının %15’lerin altına düşmesidir” şeklinde konuştu.

Suriye ile vize sorunu yaşıyoruz

Suriye ile vize problemi yaşandığını söyleyen Erbağcı, “Şu ana kadar Ankara’dan vekâlet ile vize alınıyordu. Son günlerde vekaletin kabul edilmediği konusunda sanayicilerimizden duyum aldık. Sanayicilerin her vize için Ankara’ya gitmesi sorun yaratıyor. Gaziantep’e konsolosluk açılması için çalışmalar yürütülüyor. Kısa vadede soruna çözüm bulmaya çalışıyoruz. Sorun büyükelçilikte mi yoksa bizden mi kaynaklanıyor, en kısa zamanda sorunun çözüme kavuşması için çalışıyoruz” dedi.

Suriye ilişkilerimiz giderek iyileşiyor

Suriye Hükümeti’nin kalite bakımından Gaziantep ürünlerini tercih ettiğini söyleyen Erbağcı, “Suriye ile son bir yıl içerisinde ilişkiler daha da iyileşti. Suriye’ye uzak doğu ülkelerinden çok ucuz ürünler geliyor. Ancak daha pahalı olmasına rağmen Gaziantep ürünlerini tercih ediyorlar. Hükümetleri, aşırıya kaçmamak kaydıyla Gaziantep’ten gelen tüm ürünler gümrüksüz geçiriyor. Her gün kentimize gelen Suriye vatandaşları alışverişini yapıp ülkelerine dönüyor. Hükümetlerinin bu tutumu sayesinde her iki tarafta ilişkinin bu boyutundan karlı çıkıyor” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *