ANASAYFA arrow right Ekonomi

"Ekonomide çok ciddi bir dalgalanma süreci başlayacak"

"Ekonomide çok ciddi bir dalgalanma süreci başlayacak"
YAYINLAMA: 22 Mart 2021 / 20.16
GÜNCELLEME: 22 Mart 2021 / 20.35
HDP'li vekil Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu, "Türkiye sandalı bilinmeyen bir yöne doğru gidiyor. Bu gidiş iyi bir gidiş değil ve Türkiye'nin on yıllarını kaybettiği bir döneme tekabül ediyor" dedi.

HDP Ekonomi Komisyonu ve Plan Bütçe Komisyonu üyesi İktisatçı Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında ekonomi yönetimini eleştirdi.

İktidarın kararları nedeniyle ekonomide ciddi dalgalanmaların yaşanacağını söyleyen Katırcıoğlu, “Nisan'ın 15'inden sonra faizlerin düşeceğini gören insanların, şimdiden dövize hücum etmeleri kaçınılmazdır" dedi.

Katırcıoğlu söyle konuştu:

“Naci Ağbal'ın kısa süren görev süresince, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ile piyasalara güven verilmeye çalışıldı. Bunda başarı da elde edildi. Dolar kuru 8'in üzerindeyken 7,15 lira seviyelerine kadar çekilmişti. Belirsizliğin giderilmesiyle piyasalardan da olumlu işaretler gelmeye başlamıştı. Piyasa beklentilerinin üzerinde yapılan faiz artışı, anlaşılan, bir rahatsızlığı ortaya çıkardı.

"Siz faizleri artırarak enflasyonla mücadele aracını kullanan bir Merkez Bankası Başkanı'nı 4 ay içinde görevden alırsanız, beklenti faizlerin düşmesi yönünde olacaktır. Dolayısıyla da Nisan 15'te Para Piyasası Kurulu'nun kararına kadar kurları tutmak mümkün olmayacaktır.

Nitekim bunu gören yabancı yatırımcılar, Türkiye'ye bir tür sermaye kontrolünün gelmekte olduğuna dair görüşlerini ifade ettiler. Bu sabah, Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, buna cevap olarak bir açıklamada bulundu ve liberal kambiyo rejiminden ve serbest piyasa ekonomisinden vazgeçmeyeceğimizi tekraren ifade etmek zorunda kaldı.

Ancak bu açıklamalar piyasanın belirsizliklerinin ve yaratılan güvensizliğin giderilmesine çare olmadı. Bugün itibariyle dolar, 7.90 TL civarında. Ekonomide çok ciddi bir dalgalanma süreci başlayacak.

"Türkiye için bir anomalidir"

COVID-19 salgını döneminde ortaya çıkan ekonomik sıkıntılarda, sorunların sadece arzla ilgili olmadığını, taleple ilgili sorunların da bulunduğunu dile getiren Katırcıoğlu "Pandemi sadece arza ilişikin değildir. Taleple de ilişkilidir. Tüketicilerimize, esnaflarımıza, yoksul ve satın alma gücü düşük olan yurttaşlarımıza gelir transferi yapılması şarttır. Biz HDP olarak diyoruz ki: Türkiye ekonomisini anlamayan bir AKP iktidarı ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile karşı karşıyayız. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Türkiye için bir anomalidir" diye devam etti.

"Türkiye bilinmeyen bir yöne gidiyor"

Katırcıoğlu sözlerini "Maalesef, defalarca Plan Bütçe Komisyonunda ya da Genel Kurul'da yaptığımız eleştirilere cevap alamadık. Anlaşılıyor ki iktidar herhangi bir konuda cevap vermek ya da kararlarını tartışma ortamına açmak istemiyor. Kendi başına dalgalarla giden bir Türkiye görüyoruz. Türkiye sandalı bilinmeyen bir yöne doğru gidiyor.  Bu gidiş iyi bir gidiş değil ve Türkiye'nin on yıllarını kaybettiği bir döneme tekabül ediyor” diyerek bitirdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *