ANASAYFA arrow right Yaşam

Ekonomi Profesörü Seyfettin Gürsel: Türkiye böyle yoksulluk görmedi

Ekonomi Profesörü Seyfettin Gürsel: Türkiye böyle yoksulluk görmedi
YAYINLAMA: 03 Ağustos 2020 / 18.27
GÜNCELLEME: 03 Ağustos 2020 / 18.27
Salgınla birlikte iş gücü piyasalarında bir tsunami yaşandığını belirten BETAM Direktörü Gürsel, vatandaşın 2019’daki gelir düzeyini yakalamasının iki yıl süreceğini belirtti.

Türkiye'nin kanayan yarısı olan işsizlik giderek derinleşirken, umutlar da tükeniyor. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, Türkiye’nin daha önce bu türden bir yoksullaşma görmediğini dile getirdi.

‘İKİ YIL SÜRECEK’

Türkiye'nin önemli miktarda insan sermayesini son 5 ay içinde yitirdiğini ortaya koyan Gürsel, “Türkiye toplumu daha önce hiç tecrübe etmediği bir yoksullaşma sürecine girdi. Çok sayıda ailenin 2019 gelir düzeylerini yakalayabilmeleri büyük olasılıkla iki yıl alabilir” dedi. İş gücü piyasası görünümünü analiz eden ve önemli çalışmalara imza atan Prof. Dr. Gürsel, Sözcü’den Mehtap Özcan Ertürk’e ekonomideki tabloya ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

– Pandeminin iş gücü piyasalarına olan etkisinde tepe noktasını gördük mü?  Önümüzdeki süreçte nasıl bir görünüm öngörüyorsunuz?

“Son rakamlara göre kısa çalışma ödeneğinden yararlananların sayısı 3.5 milyondu. Bunların çoğu fiilen çalışmıyordu. Ücretsiz izne çıkarılanların sayısı da 1.7 milyonu buldu. Bunlar tanım icabı hiç çalışmıyordu. Sonuç olarak 5.2 milyon kişi istihdamda görünüyor ama aslında potansiyel işsizler. Önümüzdeki aylarda fiili işsizliğin nereye gideceği büyük ölçüde bu potansiyel işsizlerin akıbetine bağlı. Bir yanda 2.5 milyon insan işinden olmuş ama iş aramıyor ve ezici çoğunluğu devlet desteğinden yoksun. Diğer yanda 5 milyon küsur kişi sözde istihdamda ama son derece düşük desteklerle idare etmeye çalışıyor.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *