ANASAYFA arrow right Röportaj

Ekonomi kötüye gidince halk veresiyeye yöneliyor

Ekonomi kötüye gidince halk veresiyeye yöneliyor
YAYINLAMA: 17 Nisan 2020 / 21.25
GÜNCELLEME: 17 Nisan 2020 / 21.25
Doğu’daki savaşın esnafı çok olumsuz etkilediğini ifade eden Bakkallar Odası Başkanı Vakkas Katırlı,
Doğu’daki savaşın esnafı çok olumsuz etkilediğini ifade eden Bakkallar Odası Başkanı Vakkas Katırlı, “Eğer siyaset yolunda giderse bizim de işimiz yolunda gider. Mesela şu an Doğu’da olan olaylar, sınır kapılarının kapanması, ticaretin aksamasına neden oluyor. Çoğu iş sahibi bu son zamanlarda olaylardan dolayı iflas etti” diye konuştu.


Bakkal esnafının durumunu Sabah’a değerlendiren Vakkas Katırlı, Gaziantep’i bırakalım bir yana dünya birbirine zincir halkası gibi bağlı. Gaziantep’teki ekonomi Çin’i, İsviçre’yi etkiliyor desem yeridir. Aynı şekilde oradaki ekonomik bozukluk da burayı etkiliyor. Ağaçların kökü gibi birbirine ağ sarmış bir vaziyette dünya. Bu yüzden dünyadaki en ufak bir olumsuzluk her yeri etkiliyor” diye konuştu.


SABAH- Esnafın durumunu genel olarak değerlendirir misiniz?
Vakkas Katırlı- Esnafın durumu ne iyi ne de kötü diyebilirim. Ama açılan büyük marketlerden dolayı biraz kötü. AVM’ler haliyle bizi etkiliyor. Esnafın pek bir gücü kalmadı. Gücü iyi olanlar zaten devam ediyor. Ama bazı esnafımız AVM’lerden dolayı iş yerlerini kapattılar. Bazıları da emekli olup iş yerlerini kapattılar. Yani bakkallık eski cazibesini kaybetti. Kendini yenilemeyen meslek dalları yok oluyor. Bakkallıkta bu meslek dalları arasına girdiği için eskisi kadar bir önemi kalmadı.

SABAH- Bakkal esnafının işlerinin iyi olması ile ekonominin iyi olması arasında nasıl bir ilişki var?
Vakkas Katırlı- Paralel bir ilişki var tabi ki. Ekonomi iyi olursa halkın gelirinin iyi olacağını gösterir. Halkın geliri iyi olunca da bizim sektör olumlu yönde ilerliyor ve satışlar artıyor. Ama, ekonomi kötü olunca halk alış-veriş yapamıyor. Doğal olarak ta esnafımız olumsuz etkileniyor. Genel de ekonomi kötü olunca halk veresiye alıyor. Daha doğrusu siyasete ve ekonomiye bağlıyız. Devlet memura iyi para verirse memur da parasını zorlanmadan harcar. Bu da bizim için iyi olur.

SABAH- Rusya uçağının düşürülmesinden sonra sektörde bir değişiklik oldu mu?
Vakkas Katırlı- Gaziantep’i bırakalım bir yana dünya birbirine zincir halkası gibi bağlı. Gaziantep’teki ekonomi Çin’i, İsviçre’yi etkiliyor desem yeridir. Aynı şekilde oradaki ekonomik bozukluk da burayı etkiliyor. Ağaçların kökü gibi birbirine ağ sarmış bir vaziyette dünya. Bu yüzden dünyadaki en ufak bir olumsuzluk her yeri etkiliyor.

SABAH- Esnaftan aldığınız en yoğun şikayetler nelerdir?
Vakkas Katırlı- En çok Suriyeliler konusunda şikayet alıyoruz. Suriyeliler haksız rekabetle işyeri açıyor. Mesela bir Suriyeli bir tablayı, sigarayı koyup her yerde satabiliyor. Ama bizim Türk vatandaşı sattığında suç sayılıyor. Neden çünkü bizim ruhsatımız yok. Ama Suriyeliler’in öyle bir sıkıntısı yok. Suriyeliler’e misafir diyorum ben. Misafirden bakkal olmaz. Misafir gibi oturması gerekiyor. Ticaret yapacaksa eğer, onlar da bizim gibi vergilerini ödesin tüm yükümlülüklerini yerine getirsin.

SABAH- Peki, seçim sektörü etkiledi mi?
Vakkas Katırlı- Seçim pek fazla etkilemedi bizi. Ama hükümetin piyasaya bir an önce canlılık getirmesi gerekir. Biz çoğunlukla siyasetten zarar görüyoruz. Eğer siyaset yolunda giderse bizim de işimiz yolunda gider. Mesela şu an Doğu’da olan olaylar, sınır kapılarının kapanması, ticaretin aksamasına neden oluyor. Çoğu iş sahibi bu son zamanlarda olaylardan dolayı iflas etti. Özellikle sınır kapısındaki yasaklar. Örnek verirsek iş sahibi dışarıya 10 kamyon iş yollayacak. Bu işe tüm sermayesini vermiş. Emek vermiş en önemlisi de. Sınır kapısı kapalı olduğu için iş sahibinin elinde kalıyor, doğal olarak da adam batıyor, iflas ediyor. Doğu’daki sokağa çıkma yasağına gelince, oradaki esnaf da çok mağdur. Şırnak’ta olan ekonomi, ticaret zorluğu İstanbul’u da etkiliyor. O yüzden herkesle aramızın iyi olması gerekir ki ticaretimiz gelişsin, halkımız refaha ulaşsın savaşın bir kazancı olmaz bize.

SABAH- Bakkalın genel olarak bir tedirginliği var mı?
Vakkas Katırlı- Hayır, yok. Bakkal sabah ezanında kalkar işyerini açar. Teraziyi doğru olarak tartar. Tek sorun fiyatların eski zamana göre fazla yüksek olması. Fiyat artışı olunca halkta alış-verişten geri çekiliyor. Bizim sektör de duraksıyor.

SABAH- Derneğinize toplam kaç esnaf kayıtlı?
Vakkas Katırlı- 2 bin 500 kayıtlı üyemiz var. Tabi bunların dışında kaçak bakkallar da var. Mesela adam bir sandık koymuş içine 5 tane ekmek koyup satıyor. Adam bir kazancım yok dediği için vergi de alamıyoruz. Kaçak çalışanları genelde maliyeye bildiriyoruz. Onlar gerekeni yapıyor. Gelen şikayetleri değerlendiriyoruz. Gün geçtikçe üyelerimiz de azalıyor. Yıllık 190 lira aidat alıyoruz. Bunu bir çok bakkal ödeyemiyor. Çünkü bir geliri yok.

SABAH- Esnafın gelişmesi için bir projeniz var mı?
Vakkas Katırlı- Esnafa devamlı yenilemesini, temiz olmasını öneriyoruz. Dükkan küçük olabilir, ama güzel görünecek etkinlikler yapılmalı. Vatandaşta temize, güzele geliyor. Onlara da tavsiye edeceğim şey bu. Toplantıda esnafa, rakibimiz olanları vatandaş neden tercih ediyor. Onlara bakıp eksikliklerimizi tamamlamamız lazım diyorum. Bizim esnaf kendini yenilemiyor. Esnafı fuara götürüyoruz il dışına. Bir çok ile götürdük. Gönüllü olanları Trabzon’a götürdüm. Hepsi ticarete baksın, eğitilsin diye. Ama bizim esnaf biraraya gelmiyor. Bizim esnaf Başkanım sen kazan bize ver diyor. Öyle bir şey yok. Herkesin elini taşın altına koyması gerekir.

SABAH- AVM’lerin şehir dışına çıkarılması konuşuldu uzun zaman ama pek gerçekleşecek bir uygulama gibi görünmüyor...
Vakkas Katırlı- Defalarca bu konu ortaya atıldı. Müracaatlar yapıldı. Ama olumlu bir şey çıkmadı. Bakanlar da söz verdi. Ben geçen seneler Almanya’ya gittim. Saat 5 olmasına rağmen hepsi kapattı iş yerlerini. Bizim tercümana sordum, neden böyle yapıyorlar diye. O da bana cevap olarak, bir yasa olduğunu, küçük esnafın da kazanması için yapılan bir girişim olduğunu söyledi. Ben bunun bizim esnaf içinde çok uygun olacağını düşündüm. Bakanlığa sundum defalarca, ama sonuç alamıyoruz. Daha çok çocuklar için olan bir proje. Yani çocuktan başlayalım bakkalı sevdirmeye diye düşündük. Çocuk bakkalı sevsin.

SABAH- Bakkallarda barkot sistemi yok değil mi?
Vakkas Katırlı- Hayır, kullanılmıyor. Kendi içinde olup da kendini geliştirip market haline gelenlerde var. Bunlar tabi ki de kullanıyorlar. Konuya değinmişken. Gaziantep’teki bir çok market bizim üyemizdi. Kendilerini geliştirdikten sonra bizden ayrılıp Ticaret Odası’na kayıtlı oluyor. Tabi hala bizimle işe devam edenlerde var. Adem Kesenek-Çiçek Bayram

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *