ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Ekonomi fay hattı üzerinde

Ekonomi fay hattı üzerinde
YAYINLAMA: 12 Ocak 2022 / 14.05
GÜNCELLEME: 12 Ocak 2022 / 14.05
Son yaşanan depremin Türkiye’de idari ve bürokratik yapının çöküşünün bir göstergesi olduğunu söyleyen Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin sadece binalar değil, yasakçı, hantal ve yolsuzluk doğuran kamu yönetim olduğunu açıkladı.

Hisarcıklıoğlu, bu tür olayların yaşanmasına göz yuman müsaade eden ve önlem almayan kamu yönetimi anlayışı ile bir yere varılmaz heyecanın bir kez daha görüldüğünü vurguladı.

Türkiye şu anda ekonomisi hala kırılgan bir temel üzerinde, tabi rica ise bir fay hattında bulunuyor diyen Hisarcıklıoğlu bu kırılganlığın kaynağı da yüksek kamu borç stoku dur dedi.

Sanayiciler Gaziantep’te buluştu

Sanayi konseyi toplantısı Gaziantep Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde hafta sonu kentimizde gerçekleşti. Sanayi Odaları Konseyi Başkanı Kemal Çolakoğlu’nun yönettiği toplantıya, Sanayi Bakanı Ali Coşkun iyi geceler Bakanı Kürşat Tüzmen, başkanı Fatih Sarcık Loloğlu, AK Parti milletvekili Fatma Şahin, Ahmet Uzer, Ömer Abuşoğlu, Necati Çetinkaya, CHP milletvekili Abdulkadir Ateş, Ahmet Yılmazkaya, Vali Lütfullah Bilgin, Büyükşehir Belediye başkanı Celal Doğan, ATO Başkanı Zafer Çağlayan, İstanbul Sanayi odası başkanı Tan’ın küçük, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ömer Çelik ve toplantıya yurt genelindeki 30 konseyi üyesi ile birlikte, çevre illerin oda başkanları katıldı. Toplantıya katılan bakanların yanı sıra oda başkanları birer konuşma yaparak geleceğin Türkiyesi’ni tartıştı.

Sistemde hatalı bir uygulama var

Toplantıda ülke sorunları ve üretimin önündeki engelleri sıralayan ve çözüm yolları öneren başkan Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’deki kural tanımazlığın hat safhada olduğunu belirterek, konuşmasını bir örnekle sürdüren Hisarcıklıoğlu, “Yurtdışına giden insanımız oradaki trafik kurallarına harfiyen uyarken, Türkiye’de uymuyor. Niçin? Sistemde hatalı bir uygulama var ve bunun hesabı da sorulmayacak kanısı hakim. Toplumda adaletin sağlandığı kanaati oluşmadan, ekonomik büyümeye geçilmez. Şimdi hükümetten bu konuda kararlı bir siyasi irade göstermesini bekliyoruz. Bu da ancak yapanın yanına kar kalmayacak bir adalet reformu ve kamunun verimli çalışmasını temin edecek bir kamu yönetimi reformu ile mümkündür. Örneğin Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurulu on yıl önce kurulmuş olsaydı, mahalli sistemde yaşanan acı olayları daha az maliyetle atlatmış olurduk. Bu sebeple de 2000 ve 2001 yıllarında iki kriz birden yaşadığınızı unutup geçmiş sorumsuzluklarımızın nişanesi olan yıkıntıdan Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurulu’nu sorumlu tutuyoruz. Tıpkı enerji sektöründeki pahalı anlaşmaların sorumlusu olarak Enerji Piyasası Kurumunu gördüğümüz gibi. Bu Kurullar, karmaşık bir sorunlar Yumağı ile uğraşmak için kuruldu. Ortaya çıkan maliyet bu kurullardan kaynaklanmıyor. Burada şu soruyu sormalıyız: Neden ortaya bir yıkıntı çıkmadan sorunu önceden görüp tedbirini almıyoruz? Dünün keyfi kural tanımaz sorumsuz ve hesabını bilmez kamu idaresi anlayışı ve bu idare anlayışı normal kabul edilerek, rant dağıtmak üzerine odaklanan siyaset yapma biçimi bugün biriken sorunların ana kaynağıdır” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *