ANASAYFA arrow right Röportaj

Ekmeğin kalitesi Çıksorut’ta da İbrahimli’de de aynı olacak

Ekmeğin kalitesi Çıksorut’ta da  İbrahimli’de de aynı olacak
YAYINLAMA: 17 Nisan 2020 / 21.24
GÜNCELLEME: 17 Nisan 2020 / 21.24
Pideciler Odası Başkanı Abdullah Sarı, “Gaziantep’te 1030 pide fırınından

Pideciler Odası Başkanı Abdullah Sarı, “Gaziantep’te 1030 pide fırınından 65 tanesi doğal gazla çalışıyor ve hedefimiz bütün fırınlarımızın doğal gazla çalışması ve odun olayının bitmesidir” dedi

 

Pideciler Odası Başkanı Abdullah Sarı, esnafın iki önemli sıkıntısından birinin marketlerde promosyonlu ekmek satışı, diğerinin de piyasaya denetimsiz olarak giren Suriye ekmeği olduğunu söyledi. Sarı, ekmekte kaliteyi yakalamak için yapılan çalışmaları anlatırken de, “Yani ekmek her yerde aynı olacak. Çıksorut’taki ekmek ve İbrahimli’de çıkan ekmeğin standardı aynı olacak. Kısacası Gaziantep’in her yerinde ekmeğin standardı aynı olacak” diye konuştu.

Pideciler Odası Başkanı Sarı, Sabah’ın sorularını şöyle yanıtladı:

Sabah- Ekmeğe zam yapmayı düşünüyor musunuz?

Abdullah Sarı: Öncelikle yaklaşık iki ay önce yapılan ekmek zammı ile ilgili konuşmak gerekirse, yapılan ekmek zammının herkes zam olmadığını biliyor. Çünkü 150 gr. ekmeğimiz 50 kuruştu. Biz onun üzerine 50 gr. attığımız zaman zaten 170 gr. oluyordu. 3 kuruşluk bir zam almış oluyorduk. Yani o da zam değildi. Zaten Gaziantep’te en kaliteli ekmek pidedir. Çünkü katkı maddesi yok, içinde sadece un, su, tuz, maya var. Undan dolayı ekmeğimiz sağlıklı. Biz daha kaliteli olması için çalışıyoruz. Herhalde zamanlama konusunda hata yaptık. Bir de basınımız çok abarttı, yüzde 40 zam alındı diye bir haber yapıldı. Ama orada zam yoktu. Biz ekmeğimiz donmasın diye, Gaziantep halkı kaliteli, yumuşak, donmayan ekmek yensin diye mücadele ettik. İnşallah bunu tekrar ilerleyen zamanlarda gündeme getireceğiz. Şu an piyasanın durgun olması, hükümetin geç kurulmasından dolayı gündeme getiremedik.

Sabah: Gaziantep ekmeği kaliteli mi?

Abdullah Sarı: İnsanlar, “Gaziantep halkı kalitesiz ekmek mi yiyordu?” diye soruyor. Hayır, Gaziantep şu ana kadar en kaliteli ekmeği pideyle yiyordu. Yine iddia ediyoruz, Gaziantep pidesi, pideler arasında en kaliteli pidedir. Biz kepeği arttırıp hazmı kolaylaştırmak için çalışma yapıyoruz. Bunu da yaparken zaten Tarım İl Müdürümüz ve  Ticaret İl Borsası ile yapacağımız çalışmalar olacak. Şu anda hijyen belgeleri, ustalık belgeleri ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Eğitimler ve  seminerler veriyoruz.

Sabah: Kentte fırıncı esnafının durumu nasıl?

Abdullah Sarı: Gaziantep esnafımızın durumu şu an iyi değil. Yani para kazanmada zorlanıyor. Nedeni ise maliyetlerin yüksek olması. Yani un, odun, kira, işçilik. En büyük sıkıntımız da eleman yetişmiyor, işçi yetişmiyor. Bunların önüne geçmek için Milli Eğitim Müdürlerimizden aşçılık bölümleri içerisine pide bölümünün de açılmasını istiyoruz. Geçenler de doğalgazla ilgili valimizin ve Çevre Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı gibi bir çalışmamız var. Gaziantep’te 1030 pide fırınından 65 tanesi doğal gazla çalışıyor ve hedefimiz bütün fırınlarımızın doğal gazla çalışması ve odun olayının bitmesidir.

-Sabah: Şimdi Suriyeliler ile birlikte bir de Suriye ekmeği var gündemde, bu ekmek nerede yapılıyor?
-Abdullah Sarı: Bizim asıl iki sıkıntımız var. Birincisi marketlerde promosyonlu satılan 1+1 somunları. Marketlerde bin kalem ürün var. Onlar ekmekte zarar etseler de sorun olmaz.  Ama pide fırınında tek kalem. Bu haksız rekabete muhakkak bir çare bulunulmalı.
Bir diğeri ise Suriye ekmeği. Suriye ekmeği her yerde satılıyor. Bakkalda satılıyor, kaldırımda satılıyor, tamircide satılıyor, bunların önüne geçilmesini istiyoruz. Bu Suriye ekmeğinin satılması için belirli yerlerin bulunması gerekir. Suriye ekmeği Başpınar’da, İslâhiye’de, Kilis’te ve  Nizip’te yapılıyor ve denetimsiz olarak yapılıyor. Sigortasız işçi çalıştırılıyor, uygunsuz ekmek imalatı yapılıyor. Bunların denetimi muhakkak yapılmalı.
-Sabah:  Gaziantep’teki ekmeğin standardı ile ilgili bir çalışmanız var mı?
-Abdullah Sarı: Ekmek standardı ile ilgili yaptığımız bir çalışmamız var. Ekmeğimizin içerisine kullanılan maddeler, katkı maddeleri var mı yok mu gibi. Bir emeğin boyu, gramajı, eni, genişliği, donma süresi, açıkta kalma süresi. Bunlarla ilgili bir çalışma yapıyoruz. Yani ekmek her yerde aynı olacak. Çıksorut’taki ekmek ve İbrahimli’de çıkan ekmeğin standardı aynı olacak. Kısacası Gaziantep’in her yerinde ekmeğin standardı aynı olacak.

-Sabah: Fırıncı esnafı bilgilerini hangi yöntemle kayıt altında tutuyorsunuz?
-Abdullah Sarı: Biz esnafımıza bir üye kayıt formu oluşturduk. Bu form sayesinde esnafımızın tüm bilgilerini kayıt altında tutmuş oluyoruz. Vergi levhasını, ruhsatını, esnaf sicilini, pazar nöbetini, hijyen belgesi var mı, ustalık belgesi var mı yok mu? Bunların hepsinin denetimi yapılıyor, kayıt altına alınıyor ve biz bu bilgileri sistemimize atıyoruz. . Herhangi bir esnafın evrak eksikliğini bu belge sayesinde takip edeceğiz.  Şu anda ekibimiz Karataş-Mavikent bölgesinde kayıt formunu uygulamaya başladı. Gaziantep’in tüm esnafını kayıt altına alacağız ve bu formda takip edeceğiz.

Röportaj ve yayına hazırlayan :Çiçek Bayram-Adem Kesenek

Foto:Çiçek Bayram

 

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *