ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Eğitime parayla, camiye bedava

Eğitime parayla, camiye bedava
YAYINLAMA: 23 Kasım 2020 / 13.15
GÜNCELLEME: 23 Kasım 2020 / 13.15
Eğitim Sen Örgütlenme Sekreteri Barış Boyraz, eğitim yuvası okullara parayla satılan elektriğin cami ve mescitlerde ücretsiz kullanılmasının büyük haksızlık olduğunu ifade etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın elektrikte indirimli tarife getiren bir kararname hazırlayarak, cami, mescit, kilise ve genel aydınlatmaların yapıldığı yerlere yine ücretsiz elektrik verilmesini öngördüğünü belirten Boyraz, “Toplumun değişim ve dönüşümünü sağlayacak okullar ve üniversiteler de bu kapsam içine alınmalı. Tasarı, hayatla eğitimi karşı karşıya getirmek değil, hayatın kendisi olan eğitim yuvalarının da bu imkanlardan yararlanmasını sağlamalıdır. Bugün birçok okulun suyu ve elektriği kesik. Bu istisnai indirimler asıl okullar için uygulanmalı” şeklinde konuştu.

Tasarı, hayatla eğitimi karşı karşıya getirmek değil, hayatın kendisi olan eğitim yuvalarının da bu imkanlardan yararlanmasını sağlamalıdır. Bugün birçok okulun suyu ve elektriği kesik. Bu istisnai indirimler asıl okullar için uygulanmalı” şeklinde konuştu.

Cami ve mescitlerden enerji parası alınmama uygulamasına devam edilmesi için hazırlanarak imzaya açılan tasarıya eğitim yuvalarının da eklenmesini isteyen Genel İş Sendikası Bölge Başkanı Nihat Bencan, okulların ve üniversitelerin tasarının dışında tutulmasının büyük bir eksiklik olduğunu ifade etti. Bencan, "Sosyal devlet olarak toplumun geniş kesimlerini ilgilendiren konularda devletin taraf olmaması ve geniş bir kesimi ilgilendiren konularda ayrıcalık yapmaması gerekir. Zaten ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar yüzünden, insanlar çocuğunu okula göndermekten aciz duruma geldi. Kayıt sırasında öğrencilerden toplanan paralarla, bu ihtiyaçların karşılanması doğru değil. Toplumun büyük kesimi ilgilendiren okullar ve üniversitelerden elektrik parası alınmaması gerek" diye konuştu.

ÖDP Gaziantep Şahinbey İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Dokuyucu ise tasarı kapsamına okulların alınması gerektiğini dile getirerek, "Ülke insanı için ibadet ne kadar önemliyse, eğitim de bir o kadar önemlidir. Bunlar toplumsal hizmet veren yerlerdir. Ayrıcalık yapılmamalı. İbadethanelerin elektrik ücreti ödememesi ne kadar doğruysa, okullardan alınmaması da o derece doğrudur. Yaşanan ekonomik krizler sonrası faturalar yüzünden zaten zorda olan eğitim kurumlarının böyle sorunlarla değil, nasıl daha verimli hizmet verebilirim diye çaba göstermesi gerekir. Okul ve üniversitelerde öğrencilerden sağlanan gelir, eğitim hizmetleri için harcanmalıdır” dedi.

CHP Şahinbey İlçe Başkanı Erdinç Tütüncüler, ibadethanelere destek verilmesi gerektiğini, ancak öncelikli olarak sağlık, eğitim ve adalet kumrularına da bu desteğin verilmesinden yana olduklarını belirtti. Tütüncüler, “Ülkemizin gerçeklerini de göz önüne aldığımızda, bugün eğitim ve sağlık sektöründe faturalar ödenmedi diye hizmeti durdurulan yerler var. Veya 163 milyon lira maaş alan işçi, kullandığı elektrik parasını ödeyemezken ve bu yüzden hacizler devam ederken, elektrikte indirimde öncelik sıralamasının çok iyi değerlendirilmesi gerek. Dini hizmetler veren kumruların mutlaka elektrik ihtiyaçlarında belli indirimler yapılabilir. Ancak bu indirimler veya ücretsiz tüketim öncelik sıralamasına göre yapılmalı” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *