ANASAYFA arrow right Eğitim

"Eğitimdeki tek sorun 4-6 yaş arası çocukların dini eğitim eksikliği mi?"

"Eğitimdeki tek sorun 4-6 yaş arası çocukların dini eğitim eksikliği mi?"
YAYINLAMA: 08 Aralık 2021 / 19.12
GÜNCELLEME: 08 Aralık 2021 / 19.12
Oya Ersoy, Şura'da "4-6 yaş grubu çocukların eğitimine din eğitimi eklenmesinin kabul edildiğini ancak 5 yaş okullaşma oranının yüzde 100’e ulaşması için okul öncesi eğitimin zorunlu ve ücretsiz olması önerisinin” kabul edilmediğini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, 20’nci Milli Eğitim Şurası'nda alınan 128 tavsiye kararından biri olan “okul öncesi eğitimdeki çocuklara din eğitimi verilmesi” kararını Meclis gündemine taşıdı.

 Ersoy, “4-6 yaş grubu çocukların eğitimine din eğitimi eklenmesinin kabul edildiğini ancak 5 yaş okullaşma oranının yüzde 100’e ulaşması için okul öncesi eğitimin zorunlu ve ücretsiz olması önerisinin” kabul edilmediğini hatırlattı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın dine dayalı bir sistemi dayattığını söyledi.

“Dinde bahsedilen temaların 4-6 yaş arası çocukların anlayabilecekleri bir dönem olmadığını” vurgulayan Ersoy, “çocukların sadece dinin cezalandırıcı ve zarar veren yönünü öğretileceğini” belirti.

 “Cemaatler eğitim sisteminde karar alacak”

Ersoy; ayrıca “Eğitim Sisteminin Kalitesinin İzlenmesi" başlığı altında tartışılan maddeye, dini vakıf ve derneklerin eğitim alanında önünü açan düzenlemeler eklendiğini ifade etti: “Buna göre dezavantajlı çocuklarının eğitiminin katılımının sağlanması için kamu kurumlarının yanı sıra ‘ilgili’ kuruluş ve STK'ler ile de iş birliği yapılması öngörülüyor.

Milli Eğitim Şurası'nda henüz somut düşünsel aşamada olmayan çocuklara verilecek dini eğitimin yanı sıra, dini tarikat ve cemaatlerin de eğitim sisteminde yer almasını sağlayacak kararların alınması nitelikli, bilimsel, laik eğitimin karşındadır.”

Ersoy'un Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e yönelttiği sorular şöyle:

>> Milli Eğitim Şurası'nda alınan “Okul öncesi öğretim programında çocuğun gelişim düzeyi dikkate alınarak din, ahlak ve değerler eğitimi yer almalıdır” tavsiye kararında ayrım neye göre yapılacak? Bu ayrım dini eğitim veren kişiler mi yapacak?

>> Şûra'da öncelikli olarak eğitim sorunları olarak tespit edilen, 4-6 yaş arası çocukların dini eğitim eksikliği midir? Pandemi nedeni ile kalabalık sınıflarda eğitim gören çocukların eğitim hakkı, şura toplantısında neden ele alınmamıştır?

>> Milli Eğitim Şûrası'nda, inşaatı bitmiş olup eğitime açılmayan okulların sorunu ele alınmış mıdır?

>> Millî Eğitim Bakanlığı olarak, okullarda dini eğitim verilmesi bilimsel ve laik eğitime aykırı olduğundan, bu karardan derhal vazgeçilmesi için bir talimat verecek misiniz?

>> “Dini eğitim çocuğun gelişim düzeyi ele alınarak verilecektir” kararı pedagojik bir süreç dahilinde mi saptanmıştır? Bu kararlar alınırken çocuk psikologlarından görüş alınmış mıdır?

>> Milli Eğitim Şûrası'nda alınan, 128 tavsiye kararında eğitim bileşenlerinin fikri neden alınmamıştır? Neden katılımı sağlanmamıştır?

>> Uzmanlar, 4-6 yaş grubu çocukların eğitimine din eğitiminin dahil edilmesinin çocuğun üstün yararının gözetilmediği görüşündedir. Bu kararın alınmasında ısrarcı olunmasının nedeni nedir?

>> Eğitim Sisteminin Kalitesinin İzlenmesi, başlığı altında dezavantajlı çocuklarının eğitiminin katılımının sağlanması için kamu kurumlarının yanı sıra "ilgili" kuruluş ve STK'ler ile de iş birliği yapılması kararında, “ilgili” kuruluş ve STK’lar hangi kurum ve kuruluşlardır? Dezavantajlı çocuklar ibaresinin açılımı nedir? Ne kast edilmektedir?

>> Milli Eğitim Şûrası'nda, 5 yaş okullaşma oranının yüzde 100’e ulaşması için okul öncesi eğitimin zorunlu ve ücretsiz olması önerisi kabul edilmemiştir. Bakanlığın, bu karar karşısında nasıl bir tutumu olacaktır?

İlginizi Çekebilir
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
Ankara Tabip Odası'nın tıp fakültelerinin azalan tercihlerine yönelik nedenlerin sıralandığı notta, "Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın olumsuz etkisiyle yaşanan sorunlar, sağ...
#Eğitim / 30 Ağustos 2022
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Türkiye’de tarımın AKP dönemindeki çöküşü tartışılırken ziraat fakültelerinin faaliyet raporları da tarım eğitimindeki sorunları gözler önüne serdi. Pek çok fakültenin ra...
#Eğitim / 29 Ağustos 2022
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, 2022-2023 eğitim yılı başında 198 yeni okul, 3 bin 605 yeni dersliğin hizmete açılacağı; yeni inşa edilen ve güçlendirilen 450 eğitim binasında 6...
#Eğitim / 28 Ağustos 2022
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
Elektronik YÖKDİL 14 Mayıs'ta Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'daki e-sınav uygulama binalarında gerçekleştirilecek.
#Eğitim / 06 Nisan 2022
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
MEB Açık Öğretim Liselerinde eğitimini tamamlayıp üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, 2. dönem AÖL sınav sonuçlarını açıkladı.
#Eğitim / 24 Mart 2022
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS için başvuru tarihini kaçıran adaylar, bugün ve yarın başvuru yapabilecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihini kaçıranlar için iki gün sürecek başvu...
#Eğitim / 16 Mart 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *