ANASAYFA arrow right Eğitim

Eğitimdeki çıtanın yükselmesi için insanlar daha fazla okumalı

Eğitimdeki çıtanın yükselmesi için insanlar daha fazla okumalı
YAYINLAMA: 02 Kasım 2021 / 21.21
GÜNCELLEME: 02 Kasım 2021 / 21.21
Gaziantep’in okumayı sevmediğini dile getiren Gaziantep Kırtasiyeciler Derneği Başkanı Eşref Savaş, eğitimde çıtanın yükselmesi için insanların daha fazla okuması gerektiğini söyledi.

“İyi bir kitap okuyucusu, okuduğunu hemen anlar bu da sınav sistemine yansır. Sınavlarda okuduğunu anlayan çocuklar daha iyi karar verir ve sınavdaki başarısı yükselir. Her kitap bir dünya olduğundan okuyan insanların ufukları genişler, ayrı dünyalara yolculuk yaparlar” dedi.

Kitap okuma alışkanlığı kazanan bir çocuk zararlı şeylerden uzaklaşıyor

İnsanların günlük 200-300 kelime ile hayatını devam ettirdiğini kaydeden Savaş, kitap okumanın zararlı alışkanlıklardan koruduğunun altını çizdi. “Kitap okuma alışkanlığı kazanan bir çocuk zararlı şeylerden de uzaklaşıyor. Ebeveynler çocuklara ‘Kitap okuyun’ demesinler. Çünkü ebeveynler kitap okuduğunda çocuklar anne ve babalarını taklit eder. En büyük düsturumuz bu olmalı. Yani anne, baba ve büyüklerin çocuklara örnek olması için evde kitap okuma saatleri belirlemeli. Böylelikle kitabın hayatının bir parçası olduğunu çocuklara göstermeleri gerekir. Bu konuda en büyük çaba yetişkinlere düşüyor” açıklamasını yaptı.

Yaşanacak bir krizde kırtasiyecilerin çoğu kepenk kapatacak

Sektörün son durumunu değerlendiren Başkan Savaş, esnafın kapanma döneminde işlerinin ne kadar kıymetli olduğunu anladıklarını vurguladı.

“Birkaç büyük işletmenin dışında kırtasiye sektöründe kazanç sağlayan çok nadir esnaf var. Devletin sektöre destek vermesi, Kredi kolaylığı sağlanması gerekiyor. Kitap ve kırtasiyeler ayakta kalmalı. Çünkü bu sektör toplumun kültürel yüzleri. Ancak yaşanacak bir krizde kırtasiyecilerin çoğu kepenk kapatacak. Dolayısıyla sektörün ayakta kalması için devletin kira yardımı ve kredi kolaylıkları sağlamalı” değerlendirmesinde bulundu.

Savaş, kentimizde düzenlenen kitap fuarlarına kota uygulanması gerektiğini sözlerine ekledi. “Düzenlenen kitap fuarlarına katılan firmalar şehir dışından geliyor. Bu fuarların yüzde 10’u yerli firma olacak denilmesi lazım. Belediyeler ile üniversitelerin destek vererek şehirdeki firmaların fuara katılımları sağlanmalı. Hiç olmazsa Gaziantep’teki firmalar bu şekilde ayakta kalabilir” diye konuştu.

Kırtasiye malzemelerinin yüzde 75’i ithal

Başkan Savaş, kırtasiye malzemelerinin yüzde 75’inin ithal geldiğini dolayısıyla dövizin artmasıyla birlikte fiyatlarında yükselmesinin kaçınılmaz olduğunu anlattı. “Dar gelirli aileler çocukların kırtasiye ihtiyaçlarını karşılamakta çok zorlanıyor. Bu aileler devlet tarafından gözetilmeli.  Yardım yapıldığı zamanda sadece bir yerden temin edildiği için diğer tüm esnafın elinde kalıyor. Halbuki bu ailelere birer kupon verilerek istediği yerden almaları sağlansa sektörde faaliyet gösteren küçük işletmeler ayakta kalır” önerisinde bulundu.

Kırtasiye ürünlerinin fiyatları yüzde 50 ile 75 arasında arttı

Kırtasiye ürünlerinin fiyatlarının yüzde 50 ile 75 arasında arttığını açıklayan Savaş, gelen zamların büyük külfet oluşturduğuna dikkat çekti, dar gelirli ailelerin zamların altında ezildiğine vurgu yaptı. “Geçen yıl 1 liraya satılan kalem 2-2,5 liraya, 50 kuruş olan silgi 1 liraya kalem açacağı 50 kuruştan 1 liraya yükseldi. Bunlar küçük zamlar gibi görünse de dar gelirli aileler için çok büyük. Eğer sektör devlet tarafından desteklenmez ise geleceğimiz parlak görünmüyor.

Çünkü AVM, büyük marketlerle rekabet edilmesi mümkün değil. Eninde sonunda birçok küçük işletme kapatmak zorunda kalacak. Bu anlamda yerel yönetimler ve hükümete büyük görev düşüyor” ifadelerini kullandı.

“Şahinbey Belediyesinin kültürümüze kazandırdığı mecidiye hanı bir övünç kaynağı” ifadelerini kullanan Gaziantep Kırtasiyeciler Derneği Başkanı Eşref Savaş, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Böyle eserlerin yaşatılması büyük gayret istiyor. Diğer belediyelerimiz de bu tür kültürel hizmetlerle Gaziantep’in eksik olan kitap okuma alışkanlığına katkıda bulunurlar. Kitap ihtiyacı olan vatandaşımız ihtiyaçlarını buradan karşılayabilirler.” Hüseyin Karataş

İlginizi Çekebilir
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
Ankara Tabip Odası'nın tıp fakültelerinin azalan tercihlerine yönelik nedenlerin sıralandığı notta, "Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın olumsuz etkisiyle yaşanan sorunlar, sağ...
#Eğitim / 30 Ağustos 2022
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Türkiye’de tarımın AKP dönemindeki çöküşü tartışılırken ziraat fakültelerinin faaliyet raporları da tarım eğitimindeki sorunları gözler önüne serdi. Pek çok fakültenin ra...
#Eğitim / 29 Ağustos 2022
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, 2022-2023 eğitim yılı başında 198 yeni okul, 3 bin 605 yeni dersliğin hizmete açılacağı; yeni inşa edilen ve güçlendirilen 450 eğitim binasında 6...
#Eğitim / 28 Ağustos 2022
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
Elektronik YÖKDİL 14 Mayıs'ta Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'daki e-sınav uygulama binalarında gerçekleştirilecek.
#Eğitim / 06 Nisan 2022
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
MEB Açık Öğretim Liselerinde eğitimini tamamlayıp üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, 2. dönem AÖL sınav sonuçlarını açıkladı.
#Eğitim / 24 Mart 2022
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS için başvuru tarihini kaçıran adaylar, bugün ve yarın başvuru yapabilecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihini kaçıranlar için iki gün sürecek başvu...
#Eğitim / 16 Mart 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *