ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Eğitimde zengin-yoksul diye ayırım olamamalı

Eğitimde zengin-yoksul diye ayırım olamamalı
YAYINLAMA: 26 Ekim 2022 / 19.33
GÜNCELLEME: 26 Ekim 2022 / 19.33
Eğitim devletin en önemli görevidir

Eğitimde fırsat eşitliği bulunmadığını söyleyen Anakent Belediye Başkanı Celal Doğan, devletin asli görevlerinden birinin ve en önemlisinin eğitimde sorunları çözerek fırsat eşitliği sağlamak olduğunu belirtti.

23.Dönem Bilgisayar ve İngilizce kursunda başarılı olan öğrencilere sertifikaları Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan tarafından verildi. Törende konuşmasını eğitimde yaşanan sorunlar üzerinde yoğunlaştıran Doğan, “Açtığımız kurslarla yaraya merhem olmaya çalışıyoruz, bu bizim işimiz değil. Devlet kendini gözden geçirmeli, öncelikle Milli Eğitim politikasını gözden geçirmeli, asli görevini yapmalıdır. Ülkemizdeki mevcut eğitim sistemi ile geleceğimiz olan öğrencilerimiz için eğitimde fırsat eşitliği söz konusu değil. Ülkemizin doğusundaki öğrenciler öğretmensizlikten kıvranırken, batı kentlerinde deneyimli öğretmenler ders vermektedir. Bunu kent bazına indirecek olursak, yine kenar semtlerdeki öğrencilerle, merkezdeki öğrenciler aynı şansa sahip değildir. Bazı öğrenciler 60-70 kişilik sınıflarda okumak zorunda kalırken, bazı öğrenciler 20 kişilik sınıflarda eğitim görmekte. Özel okullarda bu sayı 10’a kadar düşmektedir” diye konuştu.

Aynı kulvarda yarışamazlar

Varlıklı ailelerin çocuklarının iyi okullarda dershane ve özel öğretmen takviyesiyle eğitim aldığına, yoksul kesim çocuklarının ise okul ihtiyaçlarının bile zor karşılandığına dikkat çeken Doğan, “Buda eğitim adaletsizliğine neden olmaktadır. Bu öğrencilerin aynı kulvarda yarışmaları söz konusu olamaz. Yoksul ailelerin çocukları da kabiliyet ve zekaları nispetinde en iyi okullara gidecek şekilde imkanlara kavuşturulmalıdır. Devletin asıl yapması gereken iş budur. Devlet bu işlerle meşgul olmalıdır. Bizim yaptığımız yaraya bir nebze lsun merhem olma çabasıdır” dedi.

Yoksul doğmak suç değildir

Doğan, bu kursları bitirmenin sorunu çözmediğine de dikkat çekerken, “Ailelerin yüzde 90’ının evine bilgisayar alacak gücünün olmadığını biliyorum. Çağın gereklerinden faydalanmak için de bilgisayar şart. Asgari ücretle iş bulamayan insanlar, sigortasız işte çalışanlar nasıl çocuklarına bilgisayar alıp çağı yakalayacaklar. Bilgisayar kursu için şimdiye kadar 16 bin kişi başvurmuş, bunlardan 6 binini mezun edip, sertifika vermişiz. Bu yeterli değil, doğru değil, vicdani değil, adaletli değildir. Yoksul doğmak suç değildir, ama yoksul çocuğunun Amerika’ya kadar gidip okuması gerekiyorsa, devlet orada kendisini var etmelidir. Nutuk atmakla, onure etmekle, insanların duygularını sömürmekle bir noktaya kadar götürebilirsiniz. Çağımız bilgi çağıysa, devlet eğitim politikasını gözden geçirmelidir. Belediye başkanı olarak benim görevim bilgisayar kursu düzenlemek değildir. Benim görevim okul yapmak değil, ancak başkası yapmadığı için yapıyorum” diye konuştu.

Kendinizi geliştirin

Kursiyerlerde seslenen Doğan, “Hayatta başarılı olabilmek için okul bitirmek yetmiyor. En azından bir değil birkaç dil bilmek gerekiyor. Kendinizi ilgi alanınızda çok geliştirmeniz gerekmektedir. Bilgisayar bilmeniz şarttır. Ancak o zaman iyi bir iş bulabilme şansına sahip olabilir ailenize yük olmaktan kurtulursunuz” dedi.

7 Bin öğrenci sertifika aldı

23.Dönem bilgisayar kursuna 385 kişi devam etti, dönem sonunda 243 öğrenci sertifika almayı başarırken, kurs sonunda 10 öğrenci dönem birincisi oldu. 22.Dönem İngilizce kursuna ise 350 kişi devam etti ve 173 kişi sertifika aldı. Yeni dönemde bilgisayar kursuna 728 kişi, İngilizce kursuna 424 kişinin kayıt yaptırdığı öğrenildi. Dokuz yıllık süre içerisinde bilgisayar eğitim merkezine 10 bin931 kişi kayıt yaptırdı ve 4 bin 271 kişi başarılı olarak sertifika aldı. Yine 6 bin 645 kursiyer yabancı dil kursuna kayıt yaptırdı ve 2 bin 653’ü sertifika almaya hak kazandı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *