ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Eğitimde “Kalite” yerlerde sürünüyor

Eğitimde “Kalite” yerlerde sürünüyor
YAYINLAMA: 11 Eylül 2020 / 13.46
GÜNCELLEME: 11 Eylül 2020 / 13.46

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin “Ortaöğretim Kurumlarına Göre 2001 Öğrenci Seçme Sınavı Sonuçları”nı açıklandığı kitapta yer alan veriler, Gaziantep’te eğitim seviye ve kalitesinin yerlerde süründüğünü ortaya koydu. ÖSS verilerine göre, Gaziantep’te en başarılı okullar ülke genelinde olduğu gibi Fen Liseleri oldu.

Vehbi Dinçerler ve Özel Sunguroğlu Fen Liseleri yüzde yüz başarı sağladı. Yabancı dil ağırlıklı özel okullarda Özel Gaziantep Kolej Vakfı Lisesi yüzde 77 başarı ile birinci sırayı aldı. Gaziantep’te başarısızlık rekoru ise yüzde ‘sıfır’ ile M. Akif Ersoy Anadolu Lisesi’nde kaldı.

ÖSYM tarafından açıklanan veriler, eğitimde kalitenin giderek düştüğünü gösterirken, Gaziantep’in ÖSS’de 81 il arasında 60’ıncı sıralarda olduğunu ortaya çıkardı. Gerek genel, gerekse özel liselerde üniversite sınavına giriş oranı baz alındığında, eğitimin arzu edilen düzeyde olmadığı görüldü. Sınavı kazanan öğrencilerin birçoğunun da İTÜ, Boğaziçi, ODTÜ, Bilkent, Marmara gibi büyük puanlar gerektiren okullara değil, GAZÜ, Sütçü İmam veya Malatya Üniversitesi’nin Meslek Yüksek Okullarına girmeye hak kazandığı dikkate alındığında, sınav kazanma oranının gerçek başarısızlığı net olarak yansıtmadığı bildirildi.

Birçok yönüyle Türkiye’nin önde gelen illeri arasında olmakla övünen Gaziantep’te eğitimin bu kara tablosunun düşündürücü ve utanç verici olduğuna dikkat çeken eğitimciler, “Gaziantepli kesinlikle eğitime önem vermiyor. Bu kentin bilim yuvasının başında olan kişi bile parası olan okusun diyebiliyor. Sanayici ve esnaf ağırlıklı kentte herkes çocuğuna dükkan veya bir işyeri açıp, bir an önce para kazanmasını sağlamaya çalışıyor. Böyle olunca da kentte eğitim düzeyi sürekli geriliyor” diye konuştu.

Gaziantep’te eğitime önem verilmemesinin bir sonucu olarak özel okul sayısının da çevre illere göre çok düşük sayıda olduğu vurgulanırken, eğitimin bu kadar horlanmasının gelecek nesilleri büyük sıkıntıya sokacağına dikkat çekildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *