ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Eğitim ve sağlık Allah’a emanet

Eğitim ve sağlık Allah’a emanet
YAYINLAMA: 15 Mart 2023 / 13.20
GÜNCELLEME: 15 Mart 2023 / 13.20
Türkiye’nin önemli sanayi kentlerinden biri olan Gaziantep, eğitim ve sağlıkta büyük sorunlar yaşıyor.

4 bin derslik açığı bulunan kentte bazı okullarda 100 kişilik sınıflarda eğitim verilmeye çalışılırken, bin 700 hemşire yerine 250, bin 800 ebe yerine de 350 ebe görev yapıyor. 5 Sağlık Ocağı ile 112 tane sağlık evi eleman yokluğundan kapalı bulunuyor.

Okullarda nitelikli eğitim verilemiyor

Derslik açığının her geçen gün artmasına rağmen, devletin bütçeden eğitime ayırdığı payın sürekli azalmasına bir anlam verilemediğini belirten eğitimciler, olumsuz koşullar nedeniyle okullarda nitelikli eğitim yapılamadığını ve öğrencilerin bilgi ve yetenekleri doğrultusunda gelişemediğini vurguladı.

Vergi muafiyeti de işe yaramadı

Eğitim-Sen Şube Başkanı Mehmet Bozgeyik, hükümetin yaptığı düzenlemelerden, eğitim tamamen özel sektöre devredileceği izleminin doğduğunu söylerken, “Eğitim harcamasına ve okul yapmak isteyenlere vergi muafiyeti getirilmesine rağmen, varlıklı insanlar okul yaptırmaya fazla istekli değil. Bunun nedeni ise ekonominin rayına oturmaması ve piyasadaki tedirginlik. İşadamı parasını riske atmak istemiyor” diye konuştu.

Ebe ve hemşire açığı had safhada

Diğer yandan, bir türlü çözülemeyen sorunlardan biri olan ebe ve hemşire açığı yüzünden sağlıklı bir sağlık hizmeti verilmediği vurgulandı. Kentte bin 700 tane hemşire yerine 250, bin 800 ebe yerine de 350 ebe ile hizmet verilmeye çalışıldığını, bunun da sistemde önemli aksaklıklara neden olduğu kaydedildi.

Beş sağlık ocağı ve 112 sağlık evi kapalı

Ebe ve hemşire sayısının yetersizliğinden dolayı ilimizde 5 sağlık ocağı ile 112 sağlık evinin kapalı olduğunu belirten Sağlık Müdürü Yusuf Ziya Yıldırım, hemşire açığının kapasiteye göre yüzde 83 oranında olduğunu söyledi.

Hizmet verilemiyor

Yıldırım, göreve geldiklerinde 17 sağlık ocağının kapalı olduğunu, yapılan çalışmalar sonucunda kapalı sağlık ocağı sayısının 5’e düşürüldüğünü belirtirken, “Nizip Alahacı, Yavuzeli Kuzuyatağı, Ballık, Kıroğlu, İslahiye Akınyolu olmak üzere 5 sağlık ocağı kapalı. 130 Sağlık evi var. Bunlar için sadece 18 ebe var. Dolayısıyla 112’si hizmet veremiyor ve kapalı. Bunların kapalı ve hizmet veremez durumda olmasının tek nedeni ebe hemşire sıkıntısı” dedi.

Kente uzak insanlar çaresiz kalıyor

“Sağlık Müdürlüğü olarak yüzde 17’lik bir hemşire kadrosuyla hizmet veriyoruz” diyen Yıldırım, ilimizde bin 700 hemşire kadrosu var. Ancak toplam 250 civarında hemşire var. Bin 800 ebe kadromuz varken, 350 ebe görev yapıyor. Ancak kapalı sağlık ocakları ve sağlık evlerinin çalışır duruma getirilmesi için çalışma yapıyoruz. Çünkü kente uzak olan yerlerde insanların sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için sağlık ocakları ve sağlık evlerinin çok önemli yeri vardır” şeklinde açıklama yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *