ANASAYFA arrow right Güncel

Eğitim ve istihdam alanında yakıcı sorunlar artıyor

Eğitim ve istihdam alanında yakıcı sorunlar artıyor
YAYINLAMA: 21 Eylül 2020 / 18.22
GÜNCELLEME: 21 Eylül 2020 / 19.29

Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, Ziraat Fakülteleri programlarında 2020 yılı doluluk oranının yüzde 97 olduğunu açıkladı, 2020 yılı tercih kılavuzunda yer alan 2 Su Ürünleri Mühendisliği, 6 Gıda Mühendisliği, 8 Peyzaj Mimarlığı ile12 Biyosistem programı hariç tutulduğunda 37 Ziraat Fakültesinde 175 program için 5 bin 524 kontenjan açıldığını ve 5 bin 536 öğrencinin Ziraat Fakültelerine yerleştirildiğini söyledi.

Deniz “Eğitim ve istihdam alanında yakıcı sorunların artarak yaşandığı günümüzde, ekonomi dahil yaşanan olumsuz koşullara ek olarak Covid-19 salgınının yarattığı belirsizlik ortamında, mühendislik öğretimine başlayan meslektaş adaylarımızın mesleki eğitimleri ve teknik gelişimlerine Odamızın tüm olanaklarıyla yardımcı olacağının bilinmesini isteriz. Zor süreçlerden geçerek meslek alanlarımızı tercih yapan öğrencilerimize yeni yaşamlarında başarılar dileriz. Meslektaş adaylarımızı, dayanışma ruhu ve örgütlü hak arama mücadelesi için Genç-ZMO örgütlenmesi ile tanışmaya, şimdiden ZMO çalışmalarına katkı koymaya davet ediyoruz” dedi.

Doluluk oranlarında artış var

Ziraat Fakülteleri bünyesinde 16 farklı programın yer aldığını hatırlatan Deniz,  en fazla açılan programların 30 programla Bahçe Bitkileri, 28 programla Bitki Koruma ve 26 programla Tarla Bitkileri programları olduğunu belirtti. “En az açılan programlar sadece bir fakültede bulunan Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Hayvansal Üretim ve Teknolojileri, Tarımsal Genetik Mühendisliği, Tohum Bilimi ve Teknolojisi ve Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği programlarıdır. Ziraat, Orman ve Su Ürünleri programları dışındaki mühendislik programlarına tercih yapabilmek için, tercih yapılacak puan türünde en az 240 bininci olunmasına yönelik başarı barajı uygulaması, 2018 yılında değişiklikle 300 bin olarak değiştirildi. Genel olarak mühendislik programlarının kontenjanları geçmiş yıllara göre azalırken, bazı disiplinlere göre ciddi azalışlar olsa da genelde doluluk oranlarında artış meydana geldi” ifadelerini kullandı.

Kontenjan ve yerleşen öğrenci sayısı bir önceki yıla göre arttı

Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “2020 yılında ilk kez bu yıl öğrenci alan Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile birlikte Ziraat Mühendisliği eğitimi verilen 37 üniversitede 175 program açılmıştır. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ve Adıyaman Üniversitesinde sadece Ziraat Mühendisliği programına öğrenci almaya devam etmektedir. Yerleştirme yapılan program sayısı ve kontenjan sayısı ve yerleşen öğrenci sayısı ise bir önceki yıla göre arttı.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *