ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Eğitim sistemi hiçbir standarda uymuyor

Eğitim sistemi hiçbir standarda uymuyor
YAYINLAMA: 02 Mart 2021 / 14.10
GÜNCELLEME: 02 Mart 2021 / 14.10
Türk eğitim sisteminin AB normlarına uymak bir yana hiçbir standarda uymadığını söyleyen eğitimciler, özellikle ilköğretimde bu eksiğin çok açık şekilde görüldüğüne dikkat çekti.

Eğitim-Sen Genel Merkezi Basın Yayın Halkla İlişkiler Genel Sekreteri Nazım Alkaya, temel eğitimde gerekli altyapı oluşturulmadan sürenin 8-12 yıla çıkarılmasının bir anlam taşımadığı görüşünü savundu.

Üniversite sınavından sonra bir milyon 200 bin kişinin boşta kalacağını, bunun eğitim sisteminin ne kadar çarpık olduğunu gösterdiğini ifade eden Alkaya, “Zorunlu temel eğitimin aslında 12 yıl olması gerek. Bunun 15 yıl olmasını istiyoruz. Ancak gerekli altyapıyı oluşturmak kaydı ile.. Alt yapısız eğitim, eğitim değildir. AB normlarına göre, bir sınıfta azami 30 kişi öğrenim görürken bizim okullarımızda en az 60 kişi var. Çoğu sınıflarda 120 kişi var. Yine bir başka yanlış bugün okullarda katkı payı adı altında 25 kalem para toplanıyor. Bunların nerelerde harcandığını kimse bilmiyor, yapılan bir açıklamada yok. Eğitimin ticari olmaktan çıkarılarak ülke geleceğini geliştirmeye etkili bir yatırım aracı olarak değerlendirilmesi gerek. Eğitim kamusal ve AB normlarına göre olmalı.”

Eğitim iş kolunda örgütlenmelerinin devam ettiğini ve üye sayısı bakımından en fazla üyeye sahip olduklarını açıklayan Alkaya, yetkinin kendilerine verilmesi gerektiğini vurguladı ve “Tüm dünyada olduğu gibi emek hareketini bölmek için egemenler tarafından sendika adı altında bir takım san sendikalar ortaya çıkarıldı. Üstelik kamu sendikaları kurulduğu sırada bize yasadışı diyerek hükümetle görüştüğümüz sırada ‘Neden, yasadışı örgütlerle görüşüyorsunuz?’ diyen bu san sendikalar, bugün kendileri de sendika olduklarını ve yetki mücadelesi içine girdiklerini söylüyor. Bu şekilde yetkiyi alma uğraşı içindeler. Yetkiyi hak ettiğimiz halde bize değil güdümlü sendikaya verirlerse, bunu hazmedemeyiz” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *