ANASAYFA arrow right Eğitim

Eğitim Sen Mardin şubesi araştırması: "Öğrencilerin sadece yüzde 5’i uzaktan eğitime ulaşıyor"

Eğitim Sen Mardin şubesi araştırması: "Öğrencilerin sadece yüzde 5’i uzaktan eğitime ulaşıyor"
YAYINLAMA: 18 Eylül 2020 / 17.09
GÜNCELLEME: 18 Eylül 2020 / 19.12
Anketin sonucuna göre; velilerin yüzde 58,1’i salgında çocuklarını okula göndermek istemiyor. Yüzde 85,4’ü MEB’in okullarda aldığı önlemleri yetersiz buluyor. Uzaktan eğitimde en önemli sorunlar arasında elektirik kesintisi de yer alıyor.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen)  Mardin Şubesi, uzaktan eğitim sürecine ve pandemide okulların açılmasına  ilişkin velilerle  anket yaptı. Mardin merkez ve ilçelerinde yapılan anketin sonucuna göre; velilerin yüzde 58,1’i salgın sürecinde çocuklarını okula göndermek istemediklerini belirtiyor.

Velilerin yüzde 85,4’ü MEB’in okullarda aldığı önlemleri yetersiz bulduğunu ifade ediyor. Öğrencilerin sadece yüzde 5’i uzaktan eğitim sürecine dahil olabiliyor.

“Çocuğa şiddet, işçilik ve evlilik arttı”

Araştırmanın sonucuna ilişkin bianet’e konuşan Eğitim Sen Mardin Şubesi Eğitim Sekreteri Duygu Özbay, Türkiye’de eğitimde fırsat eşitliğinin hiçbir zaman olmadığını ancak pandemi sürecinde eşitliğin çok fazla arttığını söyledi.

Pandemi sürecinde kırsal ve kent arasında kırılganlıkların derinleştiğini belirten Özbay, şöyle devam etti: “Eğitimde fırsat eşitliği dezavantajlı grupların maksimum yararına göre dizayn edilir. Fakat bu süreçte bunu görmedik, köydeki, yoksul, mülteci yani dezavantajlı gruptaki çocuklar daha da mağdur oldu ve eğitimden uzaklaştı. Bu süreçte çocuğa şiddet arttı, çocuk işçilik arttı, çocuk evlilikler arttı.”

"Günlerce elektirik kesintisi yaşanıyor"

Özbay, Mardin’in özellikle kırsal bölgelerinde bilgisayar, internet gibi eğitim uzaktan eğitime materyallerine erişimin olmadığını belirtti: “Öğrencilerin büyük bir bölümünün bilgisayarı ve interneti yok. Büyük kısmı eğer televizyonları EBA TV’yi erişiyorsa o şekilde dersleri takip ediyor.

Ancak Mardin elektrik kesintilerinin çok fazla yaşandığı bir kent olduğu için öğrenciler her şekilde eğitime erişmek de zorluk yaşıyor. Nisandan ağustos ayına kadar Derik ve Kızıltepe’de günlerce elektrik yoktu. MEB’e DEDAŞ’ ilgili her yere çağrı yaptık ama sorun giderilmedi. Sorunların hiçbiri çözülmediği gibi katlanarak devam ediyor.”

"Velilerde ve öğrencilerde kırılganlık görüyoruz"

Velilerin EBA Destek Noktaları ile ilgili tepkilerini de aktaran Özbay, son olarak şöyle dedi: “Görev yaptığım okul, dezavantajlı bir bölgede, veliler ‘bizim zaten internetimiz, bilgisayarımız yok, neden durumu iyi olanların yaşadıkları yerlerde EBA destek açılıyor’ diye soruyorlar.

"Dezavantajlı bölgelere değil, bilgisayar ya da internet erişimi olan bölgelere EBA Destek Noktalarını açtılar. Bu öğrenciyi de veliyi incitiyor, kırılganlık yaşatıyor.

"Anadili Türkçe olmayanlar eğitimde uzaklaşıyor"

"Ayrıca bir diğer önemli sorun ise anadili Türkçe olmayan çocuklar. Mardin’de Arap, Kürt, Süryani çocuklar var. Özellikle ilk öğretim çağındaki bu çocuklar uzaktan eğitim sürecinde çok büyük zorluk yaşıyor.

Yüz yüze eğitimde öğrencilerle birebir ilgilenme, çocuğun kendini ifade etme şansı tanıma olanağı oluyor. Ama uzaktan eğitimde anadili Türkçe olmayan çocuklar anlamakta çok daha zorluk yaşadıkları için eğitimden uzaklaşıyorlar.”

İlginizi Çekebilir
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
Ankara Tabip Odası'nın tıp fakültelerinin azalan tercihlerine yönelik nedenlerin sıralandığı notta, "Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın olumsuz etkisiyle yaşanan sorunlar, sağ...
#Eğitim / 30 Ağustos 2022
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Türkiye’de tarımın AKP dönemindeki çöküşü tartışılırken ziraat fakültelerinin faaliyet raporları da tarım eğitimindeki sorunları gözler önüne serdi. Pek çok fakültenin ra...
#Eğitim / 29 Ağustos 2022
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, 2022-2023 eğitim yılı başında 198 yeni okul, 3 bin 605 yeni dersliğin hizmete açılacağı; yeni inşa edilen ve güçlendirilen 450 eğitim binasında 6...
#Eğitim / 28 Ağustos 2022
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
Elektronik YÖKDİL 14 Mayıs'ta Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'daki e-sınav uygulama binalarında gerçekleştirilecek.
#Eğitim / 06 Nisan 2022
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
MEB Açık Öğretim Liselerinde eğitimini tamamlayıp üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, 2. dönem AÖL sınav sonuçlarını açıkladı.
#Eğitim / 24 Mart 2022
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS için başvuru tarihini kaçıran adaylar, bugün ve yarın başvuru yapabilecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihini kaçıranlar için iki gün sürecek başvu...
#Eğitim / 16 Mart 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *