ANASAYFA arrow right Eğitim

Eğitim Sen: Çocukların eğitim hakkı ihlal ediliyor

Eğitim Sen: Çocukların eğitim hakkı ihlal ediliyor
YAYINLAMA: 10 Aralık 2020 / 21.21
GÜNCELLEME: 10 Aralık 2020 / 21.42
Eğitim Sen'den yapılan açıklamada, "Türkiye’nin insan hakları karnesi tarihte hiç olmadığı kadar karanlık hale geldi" denildi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) 10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. 

Açıklamada,  20 Temmuz 2016’da ilan edilen OHAL ve sonrasında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK)  nedeniyle ortaya çıkan hak ihlalleri hâlâ sürdüğü belirtilen açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi:

“OHAL sonrasında yaşanan ve aradan geçen süreye rağmen çözüme kavuşturulmayan hukuksuz ihraçlar, düşünce, ifade, basın ve örgütlenme özgürlüğünün fiilen ortadan kaldırılması, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin keyfi olarak yasaklanması, sendikal eylemleri suç kapsamına alma çabaları ve en temel demokratik tepkilerin bile polis şiddeti ile karşı karşıya kalmasını beraberinde getirmiştir.

“İktidarın kendisini mahkemelerin yerine koyarak ihraç edilen ya da açığa alınan kamu görevlileri için ‘bir daha geri dönmemek üzere kamu görevinden çıkarma’ kararı vermesi, işletilmeyen bir hukuk süreci üzerinden ihraç edilenlerin ‘çalışma hakkı’ ve ‘yaşam hakkı’nın idari ve siyasi tasarruflarla ellerinden alındığının kanıtıdır.

"140 bini aşkın kişi işten atıldı"

“140 bini aşkın kamu görevlisinin savunmaları bile alınmadan işten atılması, hiçbir yerde çalışma hakkı tanınmaması, sosyal haklarına ve banka hesaplarına el konulması, keyfi gözaltılar, tutuklamalar, işkenceler yaşanması gibi ancak darbe dönemlerinde görülebilecek ne kadar hak ihlali varsa geçtiğimiz süreçte hemen hepsi hayata geçirilmiştir.

“Bu yıl Covid-19 salgını nedeniyle çalışmak zorunda bırakılan,  emeği ve alın teri ile geçinmeye çalışan milyonlarca emekçinin, özellikle salgına karşı insanüstü bir mücadele yürüten sağlık emekçilerinin yaşam hakkı âdeta yok sayılmakta, emek ve meslek örgütlerinin, bilim insanlarının salgının önlenmesine yönelik tüm talepleri görmezden gelinmektedir.

“Türkiye’de salgın bir güvenlik sorunu olarak ele alındığı için tüm alanlarda insan hakkı ihlalleri yaşanmakta, pandemi bahane edilerek en temel demokratik hak taleplerinin önüne geçilmektedir. Bu dönemde iktidar işçilerin, emekçilerin, işsizlerin, halkın haklarını koruyan, işini, ekmeğini, gelir ve kazancını güvence altına alan politikalar uygulamak yerine, sermayeyi korumayı öncelik olarak benimsemiştir.

"Türkiye'nin karnesi karanlık hale geldi"

“Salgınla birlikte eğitimde var olan eşitsizlikler daha da derinleşmiştir. Salgın riskine karşı uzaktan eğitime geçilmesi ile kamusal bir hizmet olan ve her çocuğun eşit bir şekilde faydalanması gereken eğitim hakkına ulaşmak güçleşmiştir.

"Pandemi sürecinde öğrenciler, uzaktan eğitime erişen, kısmen erişen ve hiç erişemeyen şeklinde sınıflara ayrılmış, özellikle yoksul emekçi çocukları, kendi anadilinde eğitim alamayan çocuklar ve özel eğitim kapsamındaki çocuklar açısından eğitime erişimde ciddi sorunlar yaşanmıştır. Uzaktan eğitimle birlikte her çocuğun bilgisayar ve internet gibi teknolojik araçlarının olmaması, çocukların eğitim hakkının ihlali olarak karşımıza çıkmıştır.

"Türkiye’nin insan hakları karnesi tarihte hiç olmadığı kadar karanlık hale gelmiş durumdadır. İktidar gibi düşünmeyen tüm kişi ve kurumlara yönelik olarak hayata geçirilen hak ihlalleri her geçen gün artıyor."

İlginizi Çekebilir
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
Ankara Tabip Odası'nın tıp fakültelerinin azalan tercihlerine yönelik nedenlerin sıralandığı notta, "Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın olumsuz etkisiyle yaşanan sorunlar, sağ...
#Eğitim / 30 Ağustos 2022
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Türkiye’de tarımın AKP dönemindeki çöküşü tartışılırken ziraat fakültelerinin faaliyet raporları da tarım eğitimindeki sorunları gözler önüne serdi. Pek çok fakültenin ra...
#Eğitim / 29 Ağustos 2022
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, 2022-2023 eğitim yılı başında 198 yeni okul, 3 bin 605 yeni dersliğin hizmete açılacağı; yeni inşa edilen ve güçlendirilen 450 eğitim binasında 6...
#Eğitim / 28 Ağustos 2022
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
Elektronik YÖKDİL 14 Mayıs'ta Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'daki e-sınav uygulama binalarında gerçekleştirilecek.
#Eğitim / 06 Nisan 2022
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
MEB Açık Öğretim Liselerinde eğitimini tamamlayıp üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, 2. dönem AÖL sınav sonuçlarını açıkladı.
#Eğitim / 24 Mart 2022
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS için başvuru tarihini kaçıran adaylar, bugün ve yarın başvuru yapabilecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihini kaçıranlar için iki gün sürecek başvu...
#Eğitim / 16 Mart 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *