ANASAYFA arrow right Güncel

Eğitim emekçileri ve velilerin endişesi göz önüne alınmalı

Eğitim emekçileri ve velilerin endişesi göz önüne alınmalı
YAYINLAMA: 17 Eylül 2020 / 21.18
GÜNCELLEME: 17 Eylül 2020 / 21.36
Eğitim Sen Gaziantep Şubesi “Eğitim emekçileri ve öğrencilerimizin sağlığına, haklarımıza ve geleceğimize sahip çıkıyoruz” konulu Yeşilsu’da basın açıklaması yaptı

Eğitim Sen Şube Başkanı Ömer Parlakçı, “Okulların açılmasına sayılı günler kala, hangi somut önlemlerin alındığı belli değil. Türkiye’de okulların fiziki donanım ve alt yapısı uzun süredir yetersiz ve okulların önemli bir bölümünde yaşanan temizlik sorunları çözülmedi. Nüfus yoğunluğu ve okulların büyük olması hastalık riskini artırıyor. Okulların açılmasında 18 milyon öğrencinin yararını, fiziksel ve ruhsal durumunu, eğitim emekçilerinin ve velilerin endişelerini mutlaka göz önünde bulundurmak gerek” şeklinde konuştu. 

Parlakçı, “MEB’in bugüne kadar öğrenci ve velilerin endişelerini giderecek, güven verici açıklamalar yapmaktan kaçınması, endişe ve kafa karışıklığını daha arttırdı. MEB, okulların salgına karşı her türlü ihtiyacını karşılayarak, okulları her açıdan sağlıklı ve güvenli hale getirecek önlemleri maalesef almadı. MEB, okulların eğitim öğretime hazır hale getirilmesi konusunda sorumluluk almaktan ısrarla kaçınırken, bütün sorumluluğu eğitim emekçilerinin, öğrencilerin ve velilerin üstüne yıkmak istemesini kabul etmiyoruz” dedi.

Salgının ve eğitime yönelik olası etkilerini kaygıyla takip ediyoruz

2020-2021 eğitim öğretim yılında okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için yüz yüze gerçekleşecek eğitim seyreltilmiş olarak 21 Eylül tarihinde başlayacağını hatırlatan Parlakçı, “Diğer kademelerdeki eğitim “uzaktan eğitim” yolu ile sürdürülecek. Eğitim sürecinde yaşanan zorunlu boşluk ‘uzaktan eğitim’ uygulamaları ile kapatılmaya çalışılsa da, yaşanan sürecin eğitim emekçileri, öğrenciler ve veliler üzerindeki olumsuz etkileri artarak sürüyor. Bugün okulların açılıp açılmaması ile ilgili yürütülen tartışmaları takip eden herkes, ülkemizde salgının geldiği aşamayı ve eğitim-öğretim süreçlerine yönelik olası etkilerini kaygıyla takip ediyoruz” açıklamasını yaptı.  

“Eğitim Sen olarak sürecin başından itibaren eğitimin yüz yüze devam etmesi gerektiğini ısrarla vurgularken, uzaktan eğitimin var olan eşitsizlikleri daha da derinleştireceğini söylüyoruz” Başkan Parlakçı,  “Yüz yüze eğitime geçilmesi için salgının belirli oranda bastırılması, okullarda sağlık riski oluşmasını engelleyecek gerekli tüm önlemlerin alınmasını ve okulların tam güvenli olarak açılması gerektiğini ısrarla vurgulamaktayız. MEB, yaptığımız tüm uyarılara rağmen yüz yüze eğitim içinde, uzaktan eğitim içinde gerekli hazırlıkları yapmamıştır. Sağlıkla ilgili gerekli önlemlerin alınması için gerekli adımlar atılmadan, yeterli altyapı hazırlıkları yapılmadan, eğitimin güncel ihtiyaçları açısından ek bütçe talepleri yerine getirilmeden atılacak her adım, sadece eğitim emekçileri ve öğrencilerimiz açısından değil, tüm ülke açısından salgın riskinin daha da büyümesine neden olacak” diye açıklamada bulundu.

Bir sınıfta en fazla 12 öğrenci olacak şekilde düzenleme yapılmalı

Öğrencilerin okula gelip giderken kullandıkları ulaşım araçları önemli oranda sağlık riski oluşturduğu tespitini yapan Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Bu riski ortadan kaldırmak için öğrencilerimiz ve bütün eğitim emekçileri için  ücretsiz servis olanağı sağlanmalıdır. Okullar açılmadan önce fiziksel mesafe ve hijyen planlaması yapılmalıdır. Devlet okullarında bir sınıfta en fazla 12 öğrenci olacak şekilde düzenleme yapılmalıdır. Taşımalı eğitime son verilerek, köy okulları yeniden eğitime açılmalıdır. Atıl kamu binalarında düzenleme yapılarak buralardan derslikler oluşturulmalıdır. Okulların çoğunda temizlik ve hijyen sorunu yaşanmaktadır. MEB’in bu sorunları ortadan kaldırmak için kaynak ayırmaması ve okulların da kendi bütçesi olmadığı için bu konularda sorunlar yaşanması kaçınılmazdır. Eğitimin ihtiyaçlarının karşılanması için ek bütçe oluşturulmadan atılacak her adımın riski daha da büyütmekten başka bir sonuç vermeyeceği bilinmelidir. Eğitim kurumlarının bütün ihtiyaçları salgın koşullarına göre yeniden güncellenmeli ve bu ihtiyaçların giderilmesi için ek bütçe oluşturulmalıdır. Bütün eğitim kurumlarında sağlık birimleri oluşturulmalı, yeterli sayıda doktor ve hemşire  görevlendirilmelidir. Bütün eğitim kurumlarının maske, dezenfekten, temizlik ve hijyen malzemeleri ücretsiz karşılanmalı.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *