ANASAYFA arrow right Röportaj

Eczanelerde sahte ilaç satılması mümkün değil

Eczanelerde sahte ilaç satılması mümkün değil
YAYINLAMA: 17 Nisan 2020 / 21.30
GÜNCELLEME: 17 Nisan 2020 / 21.30
Eczanelerde satılan ilaçların sahte olmasının mümkün olmadığını söyleyen Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Değirmenci, “Türkiye’de eczanelerde satılan ilaçların sahte olması hemen he
Eczanelerde satılan ilaçların sahte olmasının mümkün olmadığını söyleyen Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Değirmenci, “Türkiye’de eczanelerde satılan ilaçların sahte olması hemen hemen mümkün değil diyebiliriz. Çünkü satılan ilaçlar, Sağlık Bakanlığı tarafından denetleniyor ve Türkiye Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu, ilaç takip sistemi üzerinden ilaçları takip ediyor ve her ilacın kendi karebarkotu bulunmaktadır. Yani her ilacın kendisine has bir kimlik numarası var. Onun içinde eczanelerde satılan ilaçların sahte çıkması mümkün değil” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın, bu yıl 1 milyonun üzerinde sahte ilaç yakalaması ile ilgili konuya değinen Demirci, “Bu anlamda, benim anladığım kadarıyla internet üzerinden ya da eczane dışında bu kare barkot sistemi üzerinden ilaç diye lanse edilen bazı ürünlerden bahsedildiğini tahmin ediyorum. Ama yine de buna rağmen, Türkiye’de internet üzerinden ilaç satışı var. Bunların sahte olması mümkündür. Yani ilacın kutusunun üzerinde yazan ile içindeki ürün farklı olabilir. Sahte diye bahsedilen o 1 milyon kutu ürünün bunlar olduğunu tahmin ediyorum” şeklinde konuştu.
İnternet ve sanal âlemde ilaç satın alınmaması konusunda vatandaşlara uyarılar da bulunan Değirmenci, sanal âlem ve internet üzerinden satılan ve reklam edilen ilaçlara rağbet edilmemesi ve şunu kullanırsanız iyi olur, bunu kullanırsanız hastalığınıza iyi gelir” gibi sözcüklere kesinlikle inanılmaması gerektiğini ifade etti.

“Yasal Boşluk Var”
Sanal âlem ve internet üzerinden ilaç satışı yapan sitelerin denetimi konusunda yasal bir boşluk olduğunu vurgulayan Demirci, konuşmasına şöyle devam etti. “Bence, o iş Sağlık Bakanlığını ilgilendiren bir nokta ama. Bildiğim kadarıyla söyleyeyim Sağlık Bakanlığına yapılan ihbarlar neticesinde internet siteleri kapatılıyor ve ceza alıyor. İdari ceza ve para cezası alıyor, ama kapatılıyor, yenileri açılıyor. Bence burada bir yasal boşluk var. Esas olarak ta, bu tarz yerlerin yaptığı kötü işler sonundaki cezalarında artırılması gerekiyor. Bu suçu işleyenlerin, bu işleri bir daha başka el altından, başka internet sitelerinde veya başka televizyon kanallarında yapamaz hale getirilmesi gerekir diye düşünüyorum.”

“İlaç Sağlık Ürünüdür”
İlaçların, mutlakla eczanelerden alınması ve eczanelerin dışında hiçbir yerden ilaç alınmamasını gerektiğini belirten Demirci, “İlaç önemli bir üründür. Yani bu ilacın nerede alınacağı bellidir. Bunun dışındaki yerlerde kontrol dışı, denetim dışı ürünler olabilir. Bunlara itibar etmemek lazım. İlaçları, eczaneden almak gerekir. Çünkü ilaç önemlidir. İlaç, sağlık ürünüdür. Birtakım reklamlarla, sözlerle, şuradan buradan, internet ve sanal ortamlardan kaçınmak lazım” şeklinde açıklamalarda bulundu.Hüseyin Karataş




Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *