ANASAYFA arrow right Güncel

Eczaneler, ayakta kalma mücadelesi veriyor

Eczaneler, ayakta kalma  mücadelesi veriyor
YAYINLAMA: 09 Ağustos 2022 / 20.41
GÜNCELLEME: 09 Ağustos 2022 / 20.41
Artan maliyetler karşısında karlılık oranları gün geçtikçe düşen eczacılar, zor günler geçiriyor

Temmuz ayında İlaç Fiyat Kararnamesi’nde yapılan güncelleme eczacıları memnun etmezken, Türk Eczacıları Birliği ve 54 Bölge Eczacı Odasının Başkanları ve yöneticileri 43. Dönem 1. Bölgelerarası Toplantısında meslek onurunu korumak için gerekirse eczane kapatma da dâhil olmak üzere kademeli eylem planını acilen hayata geçirileceği vurgusu yapıldı. Eylem takviminin ise ilerleyen günlerde netleşeceği ifade edildi. 

İlaç Fiyat Kararnamesi günümüz  koşullarına göre güncellenmeli 
Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, “Türkiye’de ilaçların ve eczanelerin karlılıklarını belirleyen İlaç Fiyat Kararnamesi 2009 yılından beri güncellenmiyor. Dolayısıyla durum böyle olunca eczanelerin kazançları her yıl düştü ve artık giderleri karşılayamaz noktaya geldi. O nedenle eczacılar İlaç Fiyat Kararnamesinin günümüz koşullarına göre güncellenmesini istiyor” dedi.  
Türkiye'de ki ekonomik krizden her sektör gibi eczacılarında etkilendiğini kaydeden Demirci, “Eczaneler 6-7 yıldan beri ciddi anlamda ekonomik zorluklar yaşıyordu ve ayakta kalma mücadelesi veriyordu. Ekonomik krizin daha da derinleşmesi eczaneleri işin içinden çıkılmaz bir hale soktu. Çünkü giderlerde çok fazla arttı. Ayrıca bu zorlukların yaşanmasında ilaç politikaları çok ciddi etken” ifadelerini kullandı.  
Sesimizi ve sorunlarımızı dile  getirmek ve duyurmak istiyoruz 
Eczanelerin önemli bir hizmet verdiğini sözlerine ekleyen Demirci, “Eczacıların sesinin yeterince duyulmadığını ve sorunlarının yeterince bilinmediğini gördük. Sesimizi ve sorunlarımızı dile getirmek ve duyurmak istiyoruz, bu konuda bir çözüm bulunamıyor. Bundan dolayı eylemlilik sürecini başlatıyoruz. Eylemlilik süreci basın açıklaması ile başlayıp miting ile devam edecek. Eğer sorunların çözümü için bir adım atılmadığını görürsek, o zaman eczaneler kapanma eylemi yapacak. Eylemlilik sürecini Türk Eczacılar Birliği yürütecek” şeklinde konuştu.  
14 bin eczane bu  
süreçten olumsuz etkilenir 
Demirci, “İlaç fiyatları arttıkça eczanelerin kazançları düşüyor. İlaç Fiyat Kararnamesi 2009 yılından beri belirlenmiyor, ancak artık güncellenmesi lazım. 2016 yılında beri ilaç fiyatları her yıl artış gösterdi. Şu anda kapanan eczane bulunmuyor, ancak kapanmaya doğru gidenler var. Yani ülke genelinde 28 bin civarında eczane bulunuyor, bu iş böyle sürerse 14 bini olumsuz etkilenir” diye belirtti. Ali Göksular 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *