ANASAYFA arrow right Sağlık

Eczacılar uyardı: Böyle giderse enjektör bulamayacağız

Eczacılar uyardı: Böyle giderse enjektör bulamayacağız
YAYINLAMA: 14 Aralık 2021 / 15.50
GÜNCELLEME: 14 Aralık 2021 / 15.50
Döviz kurundaki yükseliş sağlığı vuruyor. Kanserin yanı sıra tansiyon, diyabet gibi günübirlik ilaçlarla kan sulandırıcı ilaçlar da yok. İktidarın durumu seyretmesi krizi büyütüyor.

Sağlık Bakanlığının Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki (SUT) tarifeleri güncellememesi Sve döviz kurundaki yükseliş nedeniyle ilaç tedariğindeki kriz giderek derinleşiyor. Piyasada çok sayıda ilaç yok durumuna düştüğünü ve en az 750 ilacın bulunamadığını dile getiren Ankara Eczacı Odası Genel Sekreteri Ali Fuat Gül “Böyle giderse enjektör bulamayacağız” uyarısını yaptı.

Evrensel'den Kübra Kırımlı'nın haberine göre, Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Onkolog Dr. Halis Yerlikaya da sağlık sisteminin çöktüğüne vurgu yaparak “Yetkililerin hiçbir şey olmamış gibi başını kuma gömmesi kabul edilemez” dedi.

“İlaçta kriz yaşanıyor”

İlaçtaki sıkıntının eylülde başladığını, avronun 15 TL’yi aştığını Ankara Eczacı Odası Genel Sekreteri Ali Fuat Gül “Ancak Sağlık Bakanlığının ilaç fiyatlandırmada belirlediği kur 4.5 TL’de kaldı. Bu da ilaçta kriz yaşanmasına neden oldu” ifadelerini kullandı ve şöyle dedi:

“Böyle giderse enjektör bulamayacağız” uyarısında bulundu. Yaptıkları ‘hastalara ilaç yok demekten utanıyoruz’ açıklaması üzerine bakanlıktan kendilerine yazı gönderilerek “Hangi ilaç yok?” diye sorulduğunu belirten Gül “Elimizde mevcut bir liste var, üyelerimize de sorduk. Bu hafta başında Sağlık Bakanlığına olmayan ilaçları söyleyeceğiz.”

“Kanser ilaçlarının fiyatı artacak”

Piyasada bulunmayan ilaç sıralamasında ilk sırada kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçların yer aldığını ve bunların çoğunun da jeneriğinin (muadil ilaç) bulunmadığına işaret eden Gül, şunları belirtti:

“Kanser tedavisinde son evrede kullanılan ve ‘akıllı’ denilen ilaçlar şu anda bulunamıyor.  Maalesef bunların jeneriği yok. Bunlar yurtdışından ithal gelen ilaçlardır.”

Yılbaşı sebebiyle yurt dışındaki birçok fabrikanın da üretime ara vereceğini söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın her yıl Şubat ayının 3. haftasında ilaçlara zam yaptığını, yine her yıl 21 Aralık’ta bazı ilaçlara zam yapıldığı bilgisini veren Gül “Fiyat güncellemeleri bize ulaştı. Fiyatı artacak ilaç sayısı çok fazla değil. Ancak piyasada bulunmayan ve kanser tedavisinde kullanılan ilaçların fiyatı artacaktır” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *