ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Eczacılar sıkıntılı

Eczacılar sıkıntılı
YAYINLAMA: 23 Eylül 2022 / 14.26
GÜNCELLEME: 23 Eylül 2022 / 14.26
Geçtiğimiz yıl işsizlik nedeniyle altı eczane kapanırken, ilaç satışlarında %30 düşme olduğu, hastaların ilaç için pazarlık yaptığı vurgulandı. Eczacılar, resmi kurumların ödeme süresine uymaması yüzünden büyük sıkıntı çekildiğini ifade ediyor.

Resmi kurumların ödeme sonra eczanelerin kapanmasına yol açıyor

Eczacılar Odası Başkanı Necdet Sayar, Gaziantep’te toplam 305 eczane bulunduğunu, bunlardan 250 beşinin Bağ-Kur ile anlaşmalı olduğunu belirtti. Eczane sayısının yeterli olduğunu kaydeden Sayar, Bağ-Kur ödemelerinin gecikmesi nedeniyle kuruma ilaç veren eczanelerin büyük sıkıntı çektiğini, borç veya faizli para alarak ilaç yapılarını ilaç gönderme dediklerini açıkladı. Bu şekilde eczacının iflasa sürüklendiğini söyleyen Sayar, anlaşmalı eczaneler bağ-kura bir günde toplam bir trilyonluk ilaç veriyor. Yapılan protokole göre, ödeme süresi yerli ilaçlar da en geç 60 gün, ithal ilaç verdiyse 30 gün. Ancak yerli ilacın ödeme süresinin 125, ithal ilacın ise 75 gün gecikmesine rağmen hala ödeme yapılmadı. Eczacı ilacı 20-25 gün vadeli alıyor. Bu durumda eczaneler çok büyük sıkıntıya giriyor. Aldığı ilaç bedelinin zamanında ödeyemezse faizini ödemek zorunda kalıyor ve başkalarından borç para alarak işini yürütmeye çalışıyor. Geçtiğimiz yıl altı eczane kapandı. Bu yılda yine eczanelerin büyük sıkıntısı var dedi.

Sosyal güvencesi olmayanlar zorlanıyor

İlaç satışlarında geçen yıla oranla %30 düşüş olduğunu vurgulayan sayar, çoğu hastanın reçetede yazılı ilaçların tümünü almadığını, hatta zaman zaman pazarlık yaparak uygun fiyata ilaç almaya çaba gösterdiğini açıkladı. Halkın alım gücünün çok zayıfladığını hatırlatan Necdet Sayar, hastaların çoğunun nakit yerine kredi kartı kullanıyor. Sosyal güvencesi olanlar için bir sorun yok tabi dedi.

Piyasada İthal ilaç fazla

Türkiye’de üretilebilen ilaçların ithal edilmesinde yanlış olduğunu belirten Sayar, piyasada çok fazla ithal ilaç var, hem de pahalı. Ancak Türkiye’de üretilen veya üretilmesi olanaklı olan ilaçların ithal edilmesi yanlış. Bu politikadan vaz geçilmeli. Bu ülkemiz için lüks oluyor, dolayısıyla da insanların ilaç sorunlarını çözmesinde büyük maddi sıkıntılar doğuyor diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *