ANASAYFA arrow right Güncel

Eczacılar, ilaç fiyat artışlarının altında ezildi

YAYINLAMA: 05 Ekim 2022 / 21.35
GÜNCELLEME: 05 Ekim 2022 / 21.41
Ekonomik olarak zor günler geçiren eczacılar Ankara’da meydanlara inecek, taleplerini dile getirecek

Eczacılar, 14 yıl aradan sonra Türkiye Eczacılar Birliği öncülünde büyük bir mitinge hazırlanıyor. Binlerce eczacının Ankara’da bir araya geleceği mitingde sorunlar, talepler ve istekler sıralanacak.
Eczacıların sesi duyulmazsa eczane kapatma eylemi düşünüyoruz
Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, mitingin amacını, “Eylemin temel amacı eczacılara hak ettiği değerin verilmesi ve yaşadığı tükenişe dur demek” olarak açıkladı. “Eczacılar Ankara’daki miting ile sesini duyurmak istiyor. Eczacıların sesi duyulmazsa eczane kapatma eylemi düşünüyoruz” uyarısında bulundu.

Ülke genelinde 27 bin eczane var
Demirci, “Temmuz ayında hekimlerin özlük ve ekonomik haklarında çok ciddi iyileştirmeler yapıldı, bu iyileştirmelerin kamuda çalışan eczacıları da kapsamasını istiyoruz. Son dönemde eczacılık fakültelerinde kontenjanların arttırılmasıyla da çok ciddi sayıda mesleğini yapamayan eczacılar mevcut. Yeni eczacı mezunlara yeni istihdam alanı oluşturulmasını talep ediyoruz. Ülke genelinde 27 bin eczane eczacıları var. Eczane eczacıları daha önceden devam eden bir ekonomik kriz vardı. Devletin eczanelere de iyileştirme yapmasını istiyoruz. Çünkü öyle bir hale geldik ki artık eczanelerdeki ekonomik kriz derinleşti, ayakta duramaz hale geldi. Çünkü giderlerin artması kazancın düşmesine neden oluyor” açıklamasını yaptı.

Türkiye’de birçok ilaç yok
Her gün eczanelere gelen milyonlarca hastanın ilaçlara ödediği farkın yükseldiğine dikkat çeken Başkan Demirci, çok ciddi ilaç fiyat farklarının ödendiğini kaydetti. “Vatandaşın ödediği ilaç fiyat farkının daha makul bir seviyeye getirilmesini ve ilaç yoklarının düzeltilmesini istiyoruz. Çünkü Türkiye’de birçok ilaç yok. Bunun çözümü de doğru ilaç fiyat politikaları yürütülerek ilaç yoklarının ortadan kaldırılabileceğini biliyoruz” dedi.
Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “İlaç Fiyat Kararnamesinin güncellenmesini istiyoruz. Çünkü ülkede yıllardan beri bir enflasyon var ve eczacılar, ilaç fiyat artışlarının altında ezildi.  İstediğimiz zam değil. İlaç fiyatlarına gelen zamla birlikte ilaç kutusunda birim fiyatı arttıkça eczanın kazançları düşüyor. Çünkü son 6 yılda ilaca ortalama yüzde 20-25 zam geldi. Birçok ilaç daha düşük kazançlı birimlere ve kategorilere geçti. Bu kategorilerin güncellenmesi gerekiyor.” Fatma Karabacak

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *