ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Ecevitler, vefasızlığın bedelini ağır ödedi 

Ecevitler, vefasızlığın bedelini ağır ödedi 
YAYINLAMA: 10 Mart 2021 / 13.44
GÜNCELLEME: 10 Mart 2021 / 13.44

Ecevit çifti tarafından vefasızlıkla suçlanan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan’ın dün istifasını Başbakan Ecevit’e vermesinin ardından DSP’de tam bir deprem yaşandı. Özkan’ın ardından istifa eden 37 DSP’linin arasında TBMM Başkan Vekili Ali Ilıksoy ile Köy Hizmetlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Mustafa Yılmaz da bulunuyor. Yılmaz ve Ilıksoy’un istifası ile DSP’nin Gaziantep’te milletvekili sayısı sıfırlandı.

İstifa kararının ardından Sabah’ın sorularını yanıtlayan Gaziantep Milletvekili Ali Ilıksoy, “Vefasızlığın karşılıksız kalmaması gerekti” derken, Mustafa Yılmaz, “Özkan ile Rahşan Hanım’ın arası af yasası yüzünden açıldı. Özkan, bu yasaya karşı çıktı o kadar, yoksa hiçbir zaman Rahşan Ecevit’e hürmetsizlik etmedi. Onun Ecevit’e yaptığını ben babama yapmadım” diye konuştu.

TBMM Başkan Vekilliği’nden ve DSP’den istifa eden Ali Ilıksoy, bir süredir parti içerisinde devam eden hizipleşmeler, ve kısır çekişmelerin sıkıntı verdiğini, bu nedenle istifa ettiğini açıkladı. Hükümetin geleceğinin, istifalarla netleşeceğini açıklayan Ilıksoy şunları söyledi: “Türkiye son günlerde belirsiz ve sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Bu sıkıntılı sürecin kaynaklan ve sebebi belli. Son olarak CNN Türk’te Başbakan’ın konuşmaları, DSP’de uzun süredir grup başkan vekilinin ifadeleri ile örtüşen açıklamalarda bulunması hepimizi üzmüştür. DSP’ye gelirken bir aileye, bir yuvaya geldiğimizi düşünüyorduk. O yuvada sevgi, şefkat, hoşgörü vefa olmasını arzu ediyorduk. Belki bunlar duygusal ifadeler ama hepimiz insanız, duygularımız vardır, zaman zaman bu duygular bizi yönlendirebiliyor. Ama Başbakan’ın yaptığı son açıklamada, duygusallığa ve duyguya yer olmadığı anlayışı ile vefasızlığın had boyuta ulaştığını gördük. Böyle bir yuvada kalma şansımız yoktu.”

Hüsamettin Özkan’a yapılanları da haksızlık olarak değerlendiren Ilıksoy, “Yapılanlar haksızlık hatta vefasızlıktır. Biz bunu ancak istifa yolu ile çözmeye çalıştık. Çünkü 11 yıldır Özkan’ın gösterdiği vefayı hiçbir evlat babasına göstermemiştir. Bunun örneğini bulmak çok zor. Eğer bu Özkan’a yapılmışsa herkese yapılabilirliğin örneğidir. Sevginin ve vefanın kalmadığı yerde kalmamız doğru olamazdı. Ayrılış sebebimiz bundan ibaret. Vefasızlık karşılıksız kalmamalıydı. Biz de buna istifa ile yanıt verdik” dedi.

Ali Ilıksoy’un ardından istifasını açıklayan Gaziantep Milletvekili Mustafa Yılmaz da, “Sayın Başbakan eşinden onaysız bir şey yapamaz derken, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yarım günden beri arkadaşlarımla konuşuyordum. 150 kişiye danıştım, beş yıldır bakanlık, dört aydır kafamda şu vardı: Sayın Ecevit siyaseti ne zaman bırakır diye düşünüyordum. Hasta olduktan sonra da dedim ki, artık ayrılsa bile bir anlamı kalmadı. Türk toplumu ‘hasta oldu da geri çekildi’ diyecekti. Bu Bakanlığı bırakmak zor tabi. Bu Bakanlığı çok sevdim. Fakat gördüm ki, yaşananlar, duyduklarım o ki, benim vicdanen hizmet verme olanağım kalmadı. Yarım saat önce istifaya karar verdim. Yüz kişiden doksanı daha telefonu açar açmaz, ‘ne duruyorsun kardeşim’ dediler. Bu işin yürüyeceği kalmadı DSP’de. Kusura bakmasınlar, Bakan gelir çay ocağında oturur, milletvekili gelir çay ocağında oturur. Bu şekilde yürümez.”

Bu şekilde yürümez. Neden Özkan’ın Rahşan Hanım’la arası açıldı. Özkan ‘Bu affı (af yasası) getirmeyin’ dedi. Özkan, ne Bülent Beye ne de Rahşan Hanıma hürmetsizlik etti. Onun yaptığını ben babama yapmadım. 11 Yıldan beri ailesini torununu bırakmış, gelmiş hizmet etmiş. Rahşan Hanım’ın affına karşı çıktı. Bunun temeli bu, Hüsamettin Özkan’ın azlinde Rahşan Hanım’ın etkisi var Sayın Ecevit eşinden onaysız böyle bir şey yapmaz. Artık Bülent Ecevit’in şimdi Rahşan Hanıma sormadan bir şey yapma olanağı yok. 24 Saat kapılan kapalı. Sayın Ecevit’in Allah yardımcısı olsun.”

AK Parti Milletvekili Nurettin Aktaş, DSP’deki istifaların önemli bir gelişme olduğunu ifade ederek, “Bugüne kadar milli iradeyi hiçe sayan, istikran bozan gelişmeler karşısında sessiz kalan DSP milletvekilleri halktan gelen tepkilere dayanamadı. Ecevit’in de bu gelişmeler karşısında başarısız olduğunu görünce istifa etmek zorunda kaldılar” dedi. Aktaş, MHP’nin de bazı konularda çekinmesi ve hükümette kalarak daha fazla yıpranacağını göz önünde bulundurarak seçim söylemlerini ortaya attığını ifade etti ve “MHP hükümeti koz olarak kullanmaya başladı. Bu hükümet istifalardan sonra fazla gitmez. Milli iradeye başvurulmalı ve erken seçim karan alınmalı. Aslında çoktan erken seçim karan alınmalıydı, yeni bir hükümetle ve iradeyle işe başlanması lazım. Her kesimden tepkiler var, toplumsal olarak neredeyse batma noktasına geldik. Toplum artık bu yükü taşıyamaz. Gelen hükümet toplumla bütünleşerek sorunlara çözüm getirir. Siyasette sıcak günler bekleniyor” diye konuştu.

MHP Milletvekili Hanifi Tiryaki ise, DSP içindeki istifaların hükümeti olumsuz etkileyeceğini belirterek, istifaların devam edebileceğini açıkladı. Özkan’a yapılan haksız uygulamalar sonucu bu gelişmelerin yaşandığına dikkat çeken Tiryaki, “Özkan, kendine yapılanı onur meselesi yaparak, partisinden ve görevinden istifa etti. Sanıyorum DSP’de 20 civarında istifa olacak” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *